• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

elektrika Elektrochromatické vnitřní zrcátko

Ladman

výkonný člen KLANu
523
Za celý měsíc co mám svou Mazdu, nepozoruji rozdíl mezi zapnutým a vypnutým elektrochromatickým zpětným zrcátkem. Auta za mnou oslňují stejně, ať je zapnuté nebo vypnuté. Jelikož mám s čím srovnávat (na C5-ce mám elektrochromatická i venkovní zpětná zrcátka), vím že zrcátko by mělo ztmavnout, což se neděje. Auto má ještě 5 měsíců záruku, tak budu asi muset navštívit servis. Nemá s tím někdo zkušenost?

Tak problém vyřešen přelepením díry s čočkou na opačné straně zrcátka černou páskou. Teď stmívá správně, akorát ho musím přes den pokaždé vypínat společně s i-stopem, protože stmívá jako v noci. Škoda, že se po každém nastartování automaticky zapíná, kdyby to šlo mít vypnuté a zapnout jen v případě potřeby...

Hej jako problém si nevyřešil, jen si tím zalepení odrbal snímač a musíš ho tím pádem přes den vypínat zrcátko jak píšeš ... no a to tě baví ? Máš to v záruce, tak to reklamuj, by mě zajímalo co tam je vadného totiž :)

Já to ale před tím přelepením reklamoval v CB Auto, Č. Budějovice. Technik na to koukal, svítil na to baterkou a říkal, že to funguje a není co reklamovat. Já mu odvětil, že funkční samostmívání si představuji jinak. Že když mne oslňují za mnou jedoucí auta, je asi něco špatně. Prý to ale mám v pořádku.

Poslední úprava:
Zrcátko reaguje na intenzitu okolního osvětlení, tedy na setmění, či rozednění pomocí senzoru na přední straně zrcátka od předního okna. Zkus vzít na vatovou tyčinku nějaký lihový čistič a tento senzor jemně očistit.
Měl jsem problémy s kamerami na modelu GJ. Sundal jsem kamery a lihovým čističem vyčistil průzory v černém rastru pro tyto kamery (byly úplně mlhavé). Po očištění kamery fungovaly, tak jak měly. Snad to pomůže.

Nechápu proč je čočka vepředu a snímá okolní jas. Na druhém autě mám čočku vedle tlačitka vypnutí a snímá jas z aut jedoucích za mnou. Funguje to dobře. Pokud ale tedy jedu s M6 ve městě, čočka snímá jas z veřejného osvětlení, zrcátko nestmavuje nebo minimálně a auta za mnou oslňují...

Zrcátko reaguje na intenzitu okolního osvětlení, tedy na setmění, či rozednění pomocí senzoru na přední straně zrcátka od předního okna. Zkus vzít na vatovou tyčinku nějaký lihový čistič a tento senzor jemně očistit.
Měl jsem problémy s kamerami na modelu GJ. Sundal jsem kamery a lihovým čističem vyčistil průzory v černém rastru pro tyto kamery (byly úplně mlhavé). Po očištění kamery fungovaly, tak jak měly. Snad to pomůže.
Dobrá rada. Ale úplně ideální k čištění optiky je isopropylalkohol. Některé čističe i denaturovaný líh mohou zanechávat šmouhy.

Nechápu proč je čočka vepředu a snímá okolní jas. Na druhém autě mám čočku vedle tlačitka vypnutí a snímá jas z aut jedoucích za mnou. Funguje to dobře. Pokud ale tedy jedu s M6 ve městě, čočka snímá jas z veřejného osvětlení, zrcátko nestmavuje nebo minimálně a auta za mnou oslňují...
Tak jak píšeš to určitě nefunguje ...

Nikdy jsem to neřešil, ale taky mi přijde, že stmívání na mém autě se moc neděje. O tom čidle jsem nevěděl, takže taky otestuji zakrytím.

Co jsem to přelepil, funguje dobře. Akorát se přes den musí vypínat.

Dle mě a nebudu nikde zjišťovat, protože se mi prostě nechce, tak to kdysi fungovalo tak, že snímač byl v zrcátku ze strany zrcátka a snímal když na tebe auto zasvítí zezadu, jenže to reagovalo trochu později a taky to nebylo lineární, protože auta za tebou někdy poskakuje a pak tam sedí někdo a hlavou stíní atd. a tak nějaký chytrák vymyslel, že nebude to stmívání řídit dle oslnění autem, ale prostě když bude tma, tak to ztmavení aktivuje trvale a aby to nebylo úplně HLUPÉ, tak samozřejmě to ztmavení se bude řídit dle tmy okolí, čím větší tma, tím více ztmavené. A je logické že snímač tím pádem je ze strany ne zrcátka a je trochu i ovlivněn světlem z pouličních lamp nebo protijedoucích aut. Tvůj snímač funguje asi normálně, jen si asi více citlivý na světlo a proto je to na tebe málo zatmavené a když zalepíš ten snímač, tak systému řekneš že JE TMA JAK V PYTLI a on ti to zatmaví na maximum a pak jsi spokojený :) Jo a ještě je to taky chytré, že když zařadíš zpátečku, tak to ztmavení vypne.

Dle mě a nebudu nikde zjišťovat, protože se mi prostě nechce, tak to kdysi fungovalo tak, že snímač byl v zrcátku ze strany zrcátka a snímal když na tebe auto zasvítí zezadu, jenže to reagovalo trochu později a taky to nebylo lineární, protože auta za tebou někdy poskakuje a pak tam sedí někdo a hlavou stíní atd. a tak nějaký chytrák vymyslel, že nebude to stmívání řídit dle oslnění autem, ale prostě když bude tma, tak to ztmavení aktivuje trvale a aby to nebylo úplně HLUPÉ, tak samozřejmě to ztmavení se bude řídit dle tmy okolí, čím větší tma, tím více ztmavené. A je logické že snímač tím pádem je ze strany ne zrcátka a je trochu i ovlivněn světlem z pouličních lamp nebo protijedoucích aut.
U šestky (aspoň u GL) jsou u vnitřního zpětného zrcátka senzory z obou stran: jeden na straně zrcátka (takový malý šedý šrafovaný puntík na horní straně zrcátka pro snímání osvícení zezadu) a druhý z přední strany pro snímání okolního osvětlení (pro rouzmně fungující automatické stívání zrcátka jsou potřeba obě hodnoty). Je to celkem standardní řešení, podobné to bylo třeba u mého minulého Volva a v obou případech funguje přijatelně dobře a spolehlivě.

Tak v mojí GL 2017 není žádný senzor na straně zrcátka (jen tlačítko a LED), jen ten zezadu a je v takové prohlubni (světlovod). Takže to u mojí GL funguje asi tak jak jsem psal.

Tak v mojí GL 2017 není žádný senzor na straně zrcátka (jen tlačítko a LED), jen ten zezadu a je v takové prohlubni (světlovod). Takže to u mojí GL funguje asi tak jak jsem psal.
Myslím, že máš taky oba senzory. Aspoň to píšou v manuálu (GL 2016+).
RVM_GJ_2016.jpg

No pokud je pod zrcadlem, tak ho logicky nevidím, ale dle mě je tam kulový nebo nemá skoro žádnou funkci :) protože když zamnou jede auto, tak mě neoslňuje a zrcátko se nemění dle mě vůbec, prostě je furt zatmavené .... když za bílého dne dám dva prsty na senzor zezadu (od čelního skla), tak pěkně pomalu začne zrcátko ztmavovat (tmavě modré) a jak dám pryč, tak se zase pěkně vrátí do bez ztmavení. Takže @Ladman nevím proč ti technik svítil na senzor, leda že by to zkoušel jak byla tma, ale prostě když si ve dne dáš prsty na ten senzor zezadu, tak po chvíli pěkně uvidíš jak se to ztmavuje a tak poznáš, zda ti to funguje nebo ne a opravdu to ztmavne fakt hodně, úplně do tmavěmodrošeda.

No pokud je pod zrcadlem, tak ho logicky nevidím, ale dle mě je tam kulový nebo nemá skoro žádnou funkci :) protože když zamnou jede auto, tak mě neoslňuje a zrcátko se nemění dle mě vůbec, prostě je furt zatmavené .... když za bílého dne dám dva prsty na senzor zezadu (od čelního skla), tak pěkně pomalu začne zrcátko ztmavovat (tmavě modré) a jak dám pryč, tak se zase pěkně vrátí do bez ztmavení. Takže @Ladman nevím proč ti technik svítil na senzor, leda že by to zkoušel jak byla tma, ale prostě když si ve dne dáš prsty na ten senzor zezadu, tak po chvíli pěkně uvidíš jak se to ztmavuje a tak poznáš, zda ti to funguje nebo ne a opravdu to ztmavne fakt hodně, úplně do tmavěmodrošeda.
Jo, souhlas, ve dne to ztmavne s tím prstem (mou černou páskou) fakt hodně. Taky to přes den pokaždé vypínám a v noci to nechávám zapnuté.

Zdravím tě,
Trochu oživím téma.
Co jsi použil za prostředek na sklo, aby se tam nedělala ta mlha? Chystám se též na toto, jen mě děsí rozebrat a vyndat ty kamery, čidla.. 🙃 Abych pak nemusel do servisu na kalibrace.

Back