Na dobrych gumach nema CX-5 prakticky silu zahrabat ani na mokru, ani bez ctyrkolky... mozna na jednicku a pri dost hrube praci se spojkou (u manualu), ale to bych povazoval za tyrani auta

.
Subjektivne v pripade nasi CX-5 KF ta ctyrkolka proste moc nepomahala, mam najeto cca 800 - 900 tis km, s jedinou "nehodou" (sklouznuti na lede do zidky, zrovna s tou CX-5), jinak bez skrabnuti auta, takze verim ze cit pro auto mam slusny, zachazet s pedalem taky umim, ale proste u toho auta jsem v beznych podminkach a na beznych zimnich dovolenych v Alpach nevidel zadnou velkou vyhodu — i jsem to sem na klan nekdy hned po koupi auta psal, subjektivne co tomu autu ubere vyssi stavba a horsi teziste, to sotva zvladne zkompenzovat ten pohon ctyr. Opravdu byly za ty tri roky dve mista, oboje zasnezena parkoviste s kratsi, ale strmou a zaledovanou prijezdovou cestou, kam jsem se proste s nasi CX-5 nedokazal dostat, navzdory zimnim pneu, ktere koncily na prvnich mistech (Bridgestone LM-005)... a dokazali se tam dostat jini s auty typu Ford Focus s pohonem dvou, VW Golfem, nebo italskou klasikou, Pandou 4x4... napr. Mazda 6 (gen 2017 a 2019), kterou jsem mel dvakrat za sebou a paralelne s CX-5, mi vzdycky prisla, ze vyjede to samy, co nase CX-5, ac jen s pohonem dvou. S sestkou jsem take byl v horach mockrat, i treba za extremniho snezeni a s 10cm cerstveho snehu leziciho na silnici projel skrz Bernina Pass, nebo v lete na letnich pri vetsim snezeni Passo Tonale... a bez zavahani.
Ze by ctyrkolka zapojovala zadni napravu pri sjizdeni kopcu a brzdeni motorem, to jsem si tedy absolutne nevsiml, na jakekoliv zmrzle klesajici silnici jsem z toho auta mel stejny pocit, jako z kazdeho jineho auta, se kterym jsem kdy byl v horach. I pri rozjezdech do kopce nebo uklouznuti v zatacce byla na nasi CX-5 znat nepatrna prodleva pripojeni zadni napravy, to same mi rikal kamarad, ktery auta testuje vic, a v rodine maji rovnez jednu CX-5. Ale nemel jsem od CX-5 a jejiho AWD velka ocekavani, jeste pred koupi me varoval jiny kolega v praci, ktery ma chatu v Cesku na horach, ze to neni nic moc a ze tam, kde se jina auta vyhrabou, on s CX-5 zustane stat... ja to teda bral s rezervou, protoze nikdy nevim, jak nekdo jiny umi se spojkou (nebo zda ma automat), ale sam jsem se presvedcil o tom, ze to zadne zazraky neumi.
Jinak treba Citroen Grand C4 Spacetourer s extra tezkym dvoulitrovym dieselem nad pohanenou predni napravou — ten mame ted paralelne s tim Peugeotem 5008 — se na snehu a lede drzi do kopce velmi velmi slusne, zrejme diky zatizeni napravy a uzsim pneu, ale o to vic samozrejme pak nechce zatacet pri jizde z kopce; kazdopadne na to, ze je to "vysmivany francouz" a jeste rodinna krabice, dost me prekvapilo, jak to v tech extremnich podminkach jede. Hned s novym byl krest ohnem, neupravovana silnice na Bozi Dar smerem od Chomutova, po silnem nocnim snezeni a mrazu, ale nechtel jsem uz rusit domluvenou lyzovacku, a projizdel jsem cestou kolem nekolika aut typu Skody Octavii, ktera se nedokazala hnout z mista... a my v pohode. Byl jsem nervozni, protoze Citroen je dost utlumeny (zadna zpetna vazba ze silnice) a preposilovany, plus automat, plus turbo (hodne kroutaku ke kroceni), ale ono to furt drzelo a drzelo... od ty doby jsme byli vickrat v Alpach, jen letos trikrat, zasnezeny silnice a parkoviste taky byly — jezdime hlavne do Italie do vyse polozenych stredisek — a v pohode.
Za me je to proste u CX-5, u ktere by byl planovany provoz ve meste a okolo mesta, naprosta zbytecnost. Jen dalsi vec, se kterou muzou nekdy byt nejake problemy nebo naklady (diferak, slaboucke zadni poloosy), a zbytecne nepatrne zvyseni spotreby. Leckdo pak na auto obuje nejlevnejsi cinske gumy (to jsem na CX-5 videl casto...) nebo celorocky, a to ja bych se temer vsadil, ze verze s pohonem jedne napravy na tech nejlip hodnocenych zimnich premiovkach vyjede vic...