Moje srdeční téma. Dlouho o tom uvažuju, jestli tankováním výhradně obyč. benzinu riskuju postupné zanesení sání. Jednu dobu jsem uvažoval o instalaci OCC. Logickou úvahou mi ale vyšlo, že to (snad) není nutné. Za hlavní příčinu zanášení sání přímovstřikových (GDI, u koncernu TSI) motorů osobně považuji výfukové plyny proudící EGR ventilem do sání. No a mazdí SKYACTIV-G žádný EGR ventil nemá. Recirkulace výfukových plynů (nutná pro snížení emisí) je zajištěna jen variabilním časováním výfukových ventilů, pokud se tedy nemýlím. Proto má SKYACTIV-G ty výstavně dlouhé výfukové svody.
Olej z odvětrání klikové skříně je furt jen olej, tedy pokud se vyměňuje v rozumných intervalech. Nevím, co by se z něj mělo usazovat v kanálech a na ventilech. Spíš ho nasávaný vzduch průběžně strhává do válců, kde shoří.
Jediné opatření, které mi připadá účelné a skoro nic nestojí, je interval výměn oleje 13 000 km (× předpis výrobce 20 000). Zavedl jsem systém 1× doma, pak po 26 000 servis, 1× doma atd. Přitom, kolik sraček při domácí výměně ještě vymetu ručně ze dna vany (poté, co olej dávno vytekl), se mi zdá, jestli i ta každá druhá výměna v servisu není jen plýtvání penězi. Nechat nalít nový olej do motoru, ve kterém zůstalo nejmíň půl deci nejhoršího odpadu, mi nepřipadá zrovna jako projev lásky k motoru.
Zanášení sání by se mělo nějak projevovat na chodu motoru (spotřeba, kolísavý volnoběh, pomalejší reakce na plyn). Nic takového zatím (153 tisíc km) nepozoruju, šlape jako hodinky. Na závěrečné hodnocení je samozřejmě ještě pár (desítek) let čas.