• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

Mazda zveřejnila podobu nového loga, chystá se globální rebranding?

I ty Mazdo? Za poslední roky proběhl redesign log některých automobilek, jmenovitě například Volkswagen, Peugeot nebo Kia, a podle posledních zpráv to vypadá, že Mazda nezůstane pozadu. Zatím nebylo nic oficiálně potvrzeno, ale japonský patentový úřad již zaregistroval 11. července 2024 ochrannou známku na nové logo Mazdy.

Může jít o úplně nové logo anebo také další verzi loga stávajícího, ale osobně se přikláním k první variantě, jelikož inovovat logo celé značky je dnes zkrátka trend. Pokud se však děsíte, že půjde o razantní změnu loga, mohu vás uklidnit. Stejně jako design současných modelů, tak i logo prošlo spíše evoluční než revoluční proměnou.

2024075239.jpg
Nové 2D logo

Podle zveřejněné fotografie na daném úřadu jde o zploštělou verzi aktuálního loga, jinými slovy 3D bude nahrazen 2D vzhledem, poněvadž je to in v dnešní době a také proto, že plochý design je vhodnější pro média jako třeba displej infotainmentu nebo designéry, kterým to usnadňuje umístění loga na rozmanitější povrchy. Jestli máte ještě v živé paměti koncept Arata, který se ukázal na nedávném čínském autosalonu, tak ten už disponoval novým logem. Jenže provedené změny jsou tak decentní, že si toho vlastně nikdo nevšiml.

Současné logo Mazdy, tzv. okřídlené M, se používá, samozřejmě s několika modernizacemi, už od roku 1997. Nové logo oproti staršímu nabídne kulatější tvar, křídla s rovnoměrnou tloušťku a dvourozměrný vzhled s odebraným stíněním. Aplikace nového loga by mohla být součástí globálního rebrandingu, ale zatím není jisté, zda bude použito na vozidlech nebo jen pro firemní účely.

ezgif-7-c89c4edfe9.jpg
Srovnání – současné a nové logo

Spekuluje se také o tom, že první model, který se představí s novým logem, bude výroční MX-5 35th Anniversary. Její premiéra má proběhnout v závěru letošního roku, avšak rebranding může také odstartovat až v příštím roce s novou CX-5 či jiným SUV. Nicméně, je tu také ještě možnost, že zaregistrované logo budou používat pouze elektromobily.

Ať tak či tak, mně se zamlouvá nové logo. Je to sice nezvyk, ale věřím tomu, že zapadne mezi fanoušky značky. Navíc, kvituji tento krok Mazdy, když má nové prémiové modely a s tím musí jít ruku v ruce i inovace samotného loga pro lepší oslovení klientely a držení kroku s konkurencí.

Zdroj: Chizai-Watch, autoblog.com, autoguide.com

Mazda-Logo-history-697x1024.jpg
Historie log automobilky Mazda

Pokračujte ve čtení...

Nevím tedy, ale pod pojmem rebranding si představuju něco jiného než vývoj vizuálního stylu...

Podle meho nazoru to vypada desive, a zmeny vubec nejsou decentni! Pryc je rafinovanost puvodniho okraje, kterej ma tvar jako morphing elipsy a obdelniku. Zmizel taky ladnej tvar kridla, a pro mazdu typickej font. Obvod loga se zmenil na obycejnou elipsu, z kridla se stala na tri krat zlamana hul, a font je tak obycejnej, ze vice uz byt nemuze (snad nakej "Arial" nebo co?). Fujtajbl! Jdu blejt, velebnosti...

Obcas kdyz sednu do sve mazdy, kouknu na volant, usmeju se, dejchnu na logo a prejdu pres nej rukavem aby se pekne blejskalo. Bejt tam tahle nova dizajnerska silenost, asi bych to necim prelepil, at na to alespon uvnitr auta nemusim koukat...

Je to jako by to kreslilo pětileté dítě.Nevím co je to za módu z krásného loga udělat hnusnou sterilní čmáranici.Jestli tohle má oslovovat zákazníky Mazdy,tak se jim to vůbec nepovedlo, protože mě to neoslovilo.☹️

Dělat z 3D designu flat je trend už hodně let a třeba u softwaru se mi to většinou líbí. Tady se obávám, že jsme příliš zatížení tím, že jsme na to staré zvyklí. Ale že by to byl "hnus", to nenapíšu.

Hnus to rozhodně není. Myslím, že se tady projevuje velká konzervativnost, která je u nás tradiční a promiňte mi to prosím, také cítění zatížené trochu víc na kudrlinky než na přímost. Já jako minimalista to vidím pozitivně. Zejména proto, že je to vyvážené směrem ke změně písma, která, nepletu-li se, už dávno běží. Navíc jsme neviděli ještě finální podobu a už házíme kameny ;) Taky si uvědomte, že to tvarování loga prostě znamená život značky, je nutné, chce-li značka působit dojmem, že v čase postupuje a vyvíjí se.

Jinak, zajímáte-li se o design trochu víc, možná vás pobaví i návrhy, které se v roce 2019 objevily v rámci soutěže, kterou vyhlásila Mazda. A vy, kteří si myslíte, že ten posun designu není jemný a citlivý, tam možná najdete ukázku toho, jak by to vypadalo, kdyby opravdu nebyl :)

Poslední úprava:
Pokud bude skutečně nahrazeno 2D verzí, bude to velká škoda. Myslím si, že ačkoliv tato verze odpovídá moderním trendům, není tak pěkná a dobře rozpoznatelná jako klasické logo. Věřím, že většina milovníků Mazdy se mnou bude souhlasit. Nemyslete si, že jsem proti změnám, ale chtěl bych, aby logo naší oblíbené značky odpovídalo našim automobilům a nebylo jen dalším nenápadným 2D značkem.

Všechno jde ve vlnách. Neboj, jednou se zase trend obrátí, až se tohle okouká. Všechny tyhle "módní" věci jsou děsně srandovní, když na ně člověk začne hledět pozorněji a zároveň s patřičným nadhledem (hlavně časovým). A navíc, myslím, že nebude tak úplně zle. Plastičnost nelze z hmotných věcí úplně odpárat a na reálný věci - autě to dostane kus kouzla zpět (věřím tomu).
Osobně se daleko víc bojím té krabicovosti aut, která nabírá teď na těch asi nejvyšších obrátkách. Už se těším na dobu, až budou mít všichni své první SUV za sebou a budou zase chtít elegantní sportovněji vyhlížející auta, namísto mastodontů :cool:

Ano, aneb první díl České sody (pro pamětníky) a reklama "Magda, jak se vám líbí?".

A znate jednu z prvnich reklam na wankel? Takova contry zoufalost "piston engine goes ping ping ping but the Mazda goes vzuuuum" :)

Tak to je bomba! Já, odkojen Johnny Cashem musím říct, že to vůbec není country zoufalost ;)

Ale jo, asi jsem se měl vyjádřit neutrálněji, je to subjektivní :)
A kdybych věděl, že se mi někdo bude dobře starat o wankel, něco bych koupil. Ani by to nemusela být RX :)

Back