Dnes 95% servisov funguje rovnako. Servisák ma zmluvu a nerieši aké sú tam ceny, pretože u tých čo dodávajú 2x denne rozvozom sú ceny +- rovnaké.
V skratke to funguje tak že servis si objedná diely potrebné na opravu, velmi často aj dve varianty, pretože na auto sa montovali dva typy brzd, alebo napríklad tri druhy spojky, atd atd..
Servis všetko objedná a namontuje tú variantu ktorá sa zhoduje a ten zvyšok vráti. Tiež sa môže stať že sa objaví ešte niečo dalšie a len to rýchlo priobjedná a doručia kludne za 4 hodiny a takto funguje celý mesiac a na konci mesiaca potom všetko vyúčtuje - teda iba to čo reálne namontoval.
Lenže celý ten cirkus s rozvozom / vracaním nepoužitého tovaru, s rozvozom 2x denne musí niekto zaplatiť a ten niekto je koncový zákazník.
Keby servis objednával ND za lepšiu cenu, tak by to musel zaplatiť popredu, čakal by na to kludne 48hod a keby to bol diel ktorý sa nezhoduje, tak by velmi obtiažne riešil výmenu, zasa by musel čakať na správny diel, mal by obsadený zdvihák a nemohol by sa dalej pohnúť, lebo nechce sa ti zhadzovať auto, rozpaprať dalšie a za 2 dni sa zasa k nemu vracať.
Takže 95% servisov využíva práve tú službu expresne rýchleho doručovania ND, nemusia popredu platiť, nemusia vyčkávať na kuriera či príde ráno o 9:00 , alebo príde až o 14:00 a že to je drahšie o 80-100% ich vlastne vôbec netrápi, ide iba o to si to pre seba maximálne zjednodušiť.
Oni za odber zbierajú body, potom si za to môže zobrať "vybavenie" za zvýhodnenú cenu (zdvihák, náradie, plničku klimatizácie), ktoré koniec koncov zaplatili zákaznici.
Takže čo si človek neurobí sám, tak to sakra preplatí, mna stoja napríklad predné brzdy (kotúče + platničky) 100€, cez servis by to bolo tak 200-250€, lebo predražené ND + práca. Za ušetrených keby len 100€ mám kvalitnú golu...
Za tie roky už mám vercajchu habadej a v podstate sa mi zaplatil tým že som si všetko urobil sám.
Štartér som si repasoval už druhý krát, nové uhlíky ma stáli 5,60€ + asi 1,5hod roboty (je to zo Subaru aby to niekoho nemýlilo). Keby som šiel cxez servis tak pod 150€ sa asi ťažko dostanem a čakal by som tri dni, alebo aj týžden až by sa na mna dostala rada.