• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

Tažení vleku nad 750 kg

himself

rodinný člen KLANu
Zprávy
338
Ahoj vespolek, asi by byla lepší místa, kde se zeptat, ale tady mám členství :)
Může mi prosím někdo nějak jednoznačně objasnit tuto problematiku, nebo nasměrovat na jednoznačný zdroj, zákon? I AI mlží a vykrucuje se.
Jde mi o tažení vleku za osobákem, kdy celková hmotnost nepřekročí 3,5 tuny.
V zásadě jsou tři možnosti, jen B (můj případ), nebo B96, nebo B+E.
Našel jsem vysloveně rozporuplné formulace. U B je někde psáno, že vozík musím mít striktně do 750 kg, jinde ale, že to nevadí, pokud součet je do 3,5 tuny.
Poradíte? Jde mi čistě o legislativní stránku věci, parametry auta a silnice snad celkem chápu :) Zajímá mě hlavně to, že pokud bych potřeboval B96 nebo ten B+E, tak jestli bude vždy potřeba zkouška, jestli jen praktická, nebo i teorie, atp.
Děkuji!

Pokud se vlezeš do celkové hmotnosti soupravy 3,5t můžeš mít vozík nad 750kg...
Na ten kód B96 se jen projedeš v autoškole s vozíkem a máš to, není to zakončeno zkouškou s komisařem. Kdežto skupina E je regulérní skupina řidičáku se vším všudy, teorie/testy/jízdy s komisařem... Se sk. E pak můžeš řídit soupravy o celkové hmotnosti 7 tun...

S "B" můžeš táhnout i těžší přívěs než 750kg, záleží zda je přívěs bržděný či a co máš v TP napsaný že můžeš tahat. Ne všechny auta mají mají povolený nebrzděný přívěs do 750 kg. Já třeba u CX3 mohu táhnout myslím asi 605 kg nebržděný a 1200kg brzděný. jde o to abys nepřesáhl těch 3,5 tuny. S "B" ale můžeš táhnout i přívěs do 750 kg pokud překročíš těch 3,5 t. Typicky těžké SUV má celkovou hmotnost 2850 kg (hyundai IX55) tedy bych mohl táhnout jen přívěs o hmotnosti 650kg, ale v tomto případě platí že můžeš za každý auto (skoro) zaháknout přívěs do 750kg a to že ve výše uvedeném příkladě umožňuje takový přívěs táhnout i když překročíš 3,5t. Pokud bys měl přívěs těžšší než 750 kg potřebuješ tu B96 a pokud souprava bude mít víc jak 4250kg potřebuješ E.
A pozor vždy se počítá celková hmotnost jak auta tak přívěsu. Tedy i kdybys chtěl táhnout podvalník na auto prázdný co váží prázdný jen třeba 500kg nemůžeš to táhnout...

Poslední úprava:
Back