• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

motor Cena výměny svíček Mazda 6, MZR 2.0 DISI

mazda6gh2.0mzrdisi

nový člen
Zprávy
2
Ahoj, mám se svou Mazdou 6 (motor MZR 2.0 DISI) najeto 120000 km a chystám se na výměnu svíček. Volal jsem do auto Balvin v Brně a za výměnu chcou cca 8000 Kč. Jako laik nedokážu posoudit, ale přijde mi to celkem drahý... Je výměna komplikovaná nebo bych zvládl i sám? Jsou originál svíčky předražené? Lze koupit levnější svíčky o stejné kvalitě? Je možný přinést si do auto Balvin vlastní svíčky? Případně nemáte tip na neautorizovanej servis poblíž Brna, kde by mi svíčky vyměnili? Nebo je cena 8000 Kč u tohoto motoru OK? Předem díky za jakékoliv postřehy!

Sada svíček NGK ILTR6A-13 G (což je to samý co v originální krabičce) stojí 1400-1600 sada. Klidným tempem to máš za 30 minut vyměněno, stačí ráčna s hlubokou 16kou ořechem (s gumičkou) a pak malá ráčna tuším s 8 ořechem.

Díky za reakce, ještě se zeptám - nemůže být záludnost v tom, že mám přímé vstříkování? Ve starších vláknech jsem u jiné mazdy (mazda 2 1.5 G75) našel tuto radu: "Ahoj, s výměnou svíček mimo autorizák bych byl u přímovstřikového motoru opatrný. Vnější elektroda svíčky nesmí stát v cestě palivu, které se vstřikuje přímo do válce. Proto musí být závit nové svíčky správně orientován proti vnější elektrodě a svíčka se musí dotáhnout správným momentem."
Abych upřesnil jeden z dotazů - zvládnu to, když nemám momentový klíč? a co by hrozilo kdyby svíčka nebyla správně dotažena a elektroda nebyla správně orientována. Má někdo zkušenost s výměnou u přímého vstřikování?

Díky za reakce, ještě se zeptám - nemůže být záludnost v tom, že mám přímé vstříkování? Ve starších vláknech jsem u jiné mazdy (mazda 2 1.5 G75) našel tuto radu: "Ahoj, s výměnou svíček mimo autorizák bych byl u přímovstřikového motoru opatrný. Vnější elektroda svíčky nesmí stát v cestě palivu, které se vstřikuje přímo do válce. Proto musí být závit nové svíčky správně orientován proti vnější elektrodě a svíčka se musí dotáhnout správným momentem."
Abych upřesnil jeden z dotazů - zvládnu to, když nemám momentový klíč? a co by hrozilo kdyby svíčka nebyla správně dotažena a elektroda nebyla správně orientována. Má někdo zkušenost s výměnou u přímého vstřikování?
Na krabičce od svíček (NGK i Denso) je nakreslený postup utáhnutí pokud nemáš momentový klíč (ani cit na dotažení svíček)
Není se čeho bát.
U MZR 2.0DISI je vstřikovač natočený na dno pístu (do válce) a ne na svíčku, aby se musela zemnící elektroda svíčky nějak speciálně natáčet.

Poslední úprava:
V dobách své největší slávy jsem svíčky vyměnil za 10 minut i s cigárem. Nic na tom není. Sundáš plastový dekl, povolíš cívky (někdy jdou dost blbě). Vyšroubuješ svíčku a namontuješ novou. Dotáhneš podle návodu na krabičce (blbuvzdorné), nahodíš zpátky cívky, dekl, zapálíš cigáro a není, co řešit.
Jinak v autorizáku mi v roce 2020 při zjišťování závady vyměnili svíčky za cca 6 tisíc.

Ja by som tú výmenu sviečok ešte obohatil o ďalšie úkony ktoré síce nie sú nutné ale oplatia sa spraviť. Po sundani krytu a odpojení cievok vyfúkam kompresorom priestor v hlave kde sú sviečky utopené. Zvykne sa tam nazbierať bordel a prach ktorý pri vyšrobovaní sviečok lahko padne do válca alebo skončí na závite. Ďalej pred montážou sviečok lehce máznem závit sviečky grafitovou vazelínou ktorá odoláva vysokým teplotám. Bez momenťáku naozaj zašróbovať iba zlahka sviečku z rukou a potom už iba o štvrť otáčky dotiahnúť s citom. Je tam tesnenie ktoré zabezpečí svojou deformíciou dokonalé utesnenie sviečky v hlave motora.

Ja by som k vymene sviecok v zimnych mesiacoch doporucil to robit minimalne vo vyhrievanej garazi alebo v podzemnoum parkovisku. Ja som to robil asi v -5C pred vela rokmi, kedze mi sviecku na prvom valci v servise dotiahli, ze sla tocit v zavite volne rukou (vsetky ukony servisu si nasledne doma kontrolujem, ak je taka moznost). A pri demontazi tej gumenej zapalovacej cievky, je tam maly srob, sa mi ten plast na veku kde je zavit praskol, zlomil, kedze ako laik amater som nemal tusenie, akou silou to treba dotiahnut (velmi malou, asi silou 5 rocneho dietata) Sposob opravy bol JB weld lepidlo, doteraz drzi, ale pri dalsej vymene sviecok sa nezaobidem bez vymeny ventiloveho veka, kedze zavit na srob elektrody uz neexistuje

Back