• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

motor Má Skyactiv vahadla nebo "hydroštely"?

Nabster

výkonný člen KLANu
Zprávy
319
Ahoj,
potřebuji si doplnit vzdělání ohledně motorů Sky-Activ. Hlavně benzínových samozřejmě. U starých MZR se pro ovládání ventilů používala vahadla, přešlo se u Sky-Activu na hydroštely nebo tam zůstaly a musí se dále seřizovat vůle ventilů?
Měkká sedla ventilů, která též byla u MZR, by už zde být neměla, je to tak? Už teda z podstaty přímého vstřikování.

Díky,

Ahoj, MZR (1.8, 2.0, 2.3, 2.3T, 2.5) benzíny nikdy neměly vahadla na ovládání ventilů. Byly tam vymezovací podložky (konkrétně kalíšky) do kterých rovnou mlátila vačka (na obrázku pod číslem 12-966 - opravdu to NEjsou hydroštely jako u starých FS/FP/atd...):
eee212019122cfc3f50cddaea973ce42-604x849.gif
Sky-G oproti tomu používá vahadla s hydroštelem. Ty co mají vypínaní válců mají do určitých hydroštelů regulovatelný průtok oleje (hydroštely pod číslem 12-100):
bde00d61abbb105265841046642d9b84-604x849.gif

a zde i videa jak to funguje
MZR (přeskoč na 3:43 kde je funkce ventilů):

A Sky-G:

Poslední úprava:
Ahoj,
potřebuji si doplnit vzdělání ohledně motorů Sky-Activ. Hlavně benzínových samozřejmě. U starých MZR se pro ovládání ventilů používala vahadla, přešlo se u Sky-Activu na hydroštely nebo tam zůstaly a musí se dále seřizovat vůle ventilů?
Měkká sedla ventilů, která též byla u MZR, by už zde být neměla, je to tak? Už teda z podstaty přímého vstřikování.
Díky,
Má hydraulické vymezovače vůle a vahadla s rolnou s jehličkovým ložiskem stejně jako nový X:
atsuzn00000675.png

Super, díky moc za upřesnění, to jsem potřeboval vědět. Jsem zase o něco chytřejší. U toho Sky-G jsem tušil, že bude asi kombinace hydroštelu a vahadla.
Pokud se vrátím k MZR, jakým způsobem se potom seřizuje vůle ventilů? Předpokládám, že ta "podložka" se bude po čase vymačkávat, takže se musí vyměnit, nebo tam je nějaká regulace, kterým se to může do určité míry upravit?

Super, díky moc za upřesnění, to jsem potřeboval vědět. Jsem zase o něco chytřejší. U toho Sky-G jsem tušil, že bude asi kombinace hydroštelu a vahadla.
Pokud se vrátím k MZR, jakým způsobem se potom seřizuje vůle ventilů? Předpokládám, že ta "podložka" se bude po čase vymačkávat, takže se musí vyměnit, nebo tam je nějaká regulace, kterým se to může do určité míry upravit?
No je to všechno kombinace náhody/údržby/zacházení.
Vůle se přeměřují na MZR tak že sundáš víko ventilů, nastavíš si vačky na měřených ventilech do správný pozice a listovou měrkou přeměříž vůli. Pokud zjistíš že je vůle špatná,tak si vypočteš jakou novou podložku (respektive celý kalíšek) koupit. Potom schodíš rozvodový řetěz, sundáš vačky a ty kalíšky vyměníš.
Ale opravdu je to o hodně faktorech který z velký většiny ovlivní sám majitel. Třeba na našem MPS byli vůle i po 180000km/13 letech (to jsem to přeměřoval) naprosto v toleranci. Ale víc než pravidelně dáváme kvalitní olej, neudělali jsme z auta plynovou troubu (LPG), když už auto nastartujeme tak se snažíme ho plně ohřát a vyhýbat se studeným přesunům do Kauflandu a zpět....

No je to všechno kombinace náhody/údržby/zacházení.
Vůle se přeměřují na MZR tak že sundáš víko ventilů, nastavíš si vačky na měřených ventilech do správný pozice a listovou měrkou přeměříž vůli. Pokud zjistíš že je vůle špatná,tak si vypočteš jakou novou podložku (respektive celý kalíšek) koupit. Potom schodíš rozvodový řetěz, sundáš vačky a ty kalíšky vyměníš.
Ale opravdu je to o hodně faktorech který z velký většiny ovlivní sám majitel. Třeba na našem MPS byli vůle i po 180000km/13 letech (to jsem to přeměřoval) naprosto v toleranci. Ale víc než pravidelně dáváme kvalitní olej, neudělali jsme z auta plynovou troubu (LPG), když už auto nastartujeme tak se snažíme ho plně ohřát a vyhýbat se studeným přesunům do Kauflandu a zpět....
Chápu, takže jsem si to myslel víceméně správně. S tou údržbou a zacházením, to je alfa a omega. Díky.

Zdravím, kde nechavate kontrolovat vule ventilu? Moje 2.0 107kw, skyactiv-G. Premyslim ze bych nechal vule zkontrolovat, ale muj mechanik se na to netvaril. Diky moc

@hrici Taky bych se na to netvářil. Spíš bych se na to zaposlouchal. Sky-G má hydraulický vymezovače ventilové vůle a u nich si nějak nedokážu představit přeměřovat správnou vůli na ventilech. Případně můžeš říct mechanikovi ať sundá víko ventilů a na jednotlivý hydrošteli zatlačí, ale to je zbytečná práce, protože by to bylo předtím slyšet.
Až uslyšíš cvakání z hlavy motoru o rychlosti otáčení vaček, tak potom je něco k řešení.:)

Po přečtení výše uvedených příspěvků mám v tom trochu hokej Sky-G je normální mazďácký motor vyráběný od roku cca 2012-13 Sky -X je ten benzínodiesel a ty modely co vypínají válce někdy od roku 2017 jsou taky Sky-G ?? Tedy jestli to správně chápu v CX3 2,0 88Kw od roku cca 2015
je motor Sky-G co má hydroštely ??

Po přečtení výše uvedených příspěvků mám v tom trochu hokej Sky-G je normální mazďácký motor vyráběný od roku cca 2012-13 Sky -X je ten benzínodiesel a ty modely co vypínají válce někdy od roku 2017 jsou taky Sky-G ?? Tedy jestli to správně chápu v CX3 2,0 88Kw od roku cca 2015
je motor Sky-G co má hydroštely ??
Všechny Sky-G 1.5, 2.0 a 2.5 mají hydroštely bez ohledu na to jestli mají vypínání válců nebo nebo ne

Back