- 202
Pod vlivem různých článků o tzv. "inteligentním" nabíjení akumulátorů jsem se rozhodl změřit napětí u mé M3 při různých provozních režimech. Nechtělo se mi ale tahat nějaké dráty od baterie, tak jsem pořídil levný digi voltmetr od číňana
https://www.aliexpress.com/item/12V...lgo_pvid=d3833aec-1a7c-4ff0-be1f-49fe4c77d3a7
a připojit přes konektor do zásuvky autozapalovače. Vím, že to není zrovna optimální způsob měření, ale pro základní orientaci asi postačí.
Dospěl jsem k následujícím výsledkům:
Jízda ve dne bez zapnutých světel - jen LEDky na denní svícení:
napětí po zapnutí ACC před nastartováním 12.2 V
napětí po nastartování motoru 12.4V
jízda "pod plynem" 12.4 až 12.5V
jízda na volnoběh (s vyřazením kvaltu) 12.5 V
brždění motorem 14.5 V
Po cca 30km jízdy se napětí při jízdě pod plynem blížilo častěji k 12.5V
Jízda se zapnutými světly (LED verze)
napětí před nastarováním 12.2V
napětí po nastartování a rozsvícení světel 13V
jízda pod plynem 12.9V
volnoběh 13 až 13.1 V
brždění motorem 13.9V
Zapnutí vyhřívání sedaček a jiných spotřebiču nemělo vliv na velikost změřeného napětí.
Otáčky motoru nemají vliv na velikost napětí.
Můj názor na věc:
Napětí 12.5 V je takové sotva udržovací, ale pravděpodobně se baterie za jízdy dále nevybíjí.
Na nějaké nabíjení to také moc nevypadá, takže asi další důvod nepoužívat i-stop. Ty chvilky s 14.5V by to časté startování nekompenzovaly. Překvapilo mě, že s rozsvícením světel se napětí zvětšilo.
Potěšilo mě, že zapnutí dalších spotřebičů nesnižuje napětí, takže zřejmě je použit dobrý regulátor a vyšší odběr jen více zatíží alternátor.
Nebo má někdo jiný názor ?
https://www.aliexpress.com/item/12V...lgo_pvid=d3833aec-1a7c-4ff0-be1f-49fe4c77d3a7
a připojit přes konektor do zásuvky autozapalovače. Vím, že to není zrovna optimální způsob měření, ale pro základní orientaci asi postačí.
Dospěl jsem k následujícím výsledkům:
Jízda ve dne bez zapnutých světel - jen LEDky na denní svícení:
napětí po zapnutí ACC před nastartováním 12.2 V
napětí po nastartování motoru 12.4V
jízda "pod plynem" 12.4 až 12.5V
jízda na volnoběh (s vyřazením kvaltu) 12.5 V
brždění motorem 14.5 V
Po cca 30km jízdy se napětí při jízdě pod plynem blížilo častěji k 12.5V
Jízda se zapnutými světly (LED verze)
napětí před nastarováním 12.2V
napětí po nastartování a rozsvícení světel 13V
jízda pod plynem 12.9V
volnoběh 13 až 13.1 V
brždění motorem 13.9V
Zapnutí vyhřívání sedaček a jiných spotřebiču nemělo vliv na velikost změřeného napětí.
Otáčky motoru nemají vliv na velikost napětí.
Můj názor na věc:
Napětí 12.5 V je takové sotva udržovací, ale pravděpodobně se baterie za jízdy dále nevybíjí.
Na nějaké nabíjení to také moc nevypadá, takže asi další důvod nepoužívat i-stop. Ty chvilky s 14.5V by to časté startování nekompenzovaly. Překvapilo mě, že s rozsvícením světel se napětí zvětšilo.
Potěšilo mě, že zapnutí dalších spotřebičů nesnižuje napětí, takže zřejmě je použit dobrý regulátor a vyšší odběr jen více zatíží alternátor.
Nebo má někdo jiný názor ?