K bodu č.1
Hlava u tohoto motoru se opravdu nesmí brousit. Pokud "zkroucení" hlavy překročí hranici 0.1mm je nutné hlavu vyměnit - toto není z mojí hlavy ale přímo z opravárenské příručky pro motory L8,LF,L3 a MPS. Můžeme diskutovat o tom,že pokud by poškození/zkroucení bylo třeba 0,05 tak drobný zbroušeníčko (pokud to někdo dokáže) vadit nemusí. Tento údaj platí i pro polomotor (blok). Takže jestli ti při opravě hlavy motoru ubrali nějaký materiál broušením,tak se to může někde a něčim projevit. Že by to ale hnulo s rozvody tolik,že by to nějakym dramatickym způsobem hnulo se zapalvánim (podle napnutí řetězu - čidlo klikovky a vaček by nesouhlasilo),tak to by museli ubrat asi opravdu hodně,protože tyhle motory umí fungovat i když je řetěz vytahaný takřka o 1 celý článek (s takto vytahaným řetězem jsem jezdil na našem MPS než jsem si našel čas na opravu). Každopádně toto není vůbec problém zjistit na diagnostice, když budeš při plně ohřátém motoru a všech spotřebičích vypnutých (světla,klima,rádio,.....) zkoumat hodnotu SPARKADV, která má být u motoru MZR 1.8 cca 8° na volnoběh (ta hodnota se bude hýbat,ale aby tam prostě nebylo číslo třeba 4° nebo 15°) a jak budeš přidávat plyn (auto stojí na místě - řadička na neutrál) tak bude hodnota plynule stoupat.
K bodu č.2
Není nic jednodužšího než vzít měřák komprese a změřit jí. Pokud ventily nedovírají,tak není komprese.
Hodnota u MRZ 1.8 by měla být:
Normální hodnoty - 253.8 psi / 1,750 kPa
Minimální hodnoty - 177.7 psi / 1,225 kPa
Maximální rozdíl mezi válci - 28.5 psi / 196,1 kPa
Jinak pokud ventily opravdu nedovírají,tak jejich zničení dojde velice rychle.
Edit: Přečetl jsem si tvůj problém jen v rychlosti, ale pokud při utahování šroubu hlavní řemenice, došlo k ohnutí aretačního kolíku, tak ty rozvody opravdu nemusí být správně načasovaný. U MZR motorů je dobrý to mít co nejpřesnější a proto se ani nevyplatí kupovat levný aretační přípravky který nemusí být přesný. Zároveň pokud došlo ještě k seříznutí hlavy a jestli ještě k tomu všemu nebyl doseřízený snímač polohy klikovky, tak se problémy můžou projevovat i ve větší míře než popisuješ.