• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

podvozek Rozdíl v tvrdosti na discích 17" a 19"

Ahojte.
Kupil som CX-5 KF 2.2D Rev Top 11/2018 s original Mazda letnymi 19" a zimnými 17" (z Rakuska). Auto 5 rokov takto behalo po AT,CZ,SK,PL cestách bez problemov. V TP mám zapisane iba 19" disky. Na STK mi chlapik povedal, že tie 17" by som nemal použivať a TK mi so zažmurenými očami dal. Skušal som ziskat info zo stranok tradeslovakia - bohužial na moje auto vyrobca predpisuje iba 19" disky. Viete mi niekto poradiť, ako by bolo možné taketo disky na aute použivat oficialne ?
Ahoj,
Matně si pamatuju, že když jsem auto koupil dostal jsem nějaký doklady na tažný i na 17 kola a při pridělení spz jsem jim to tam vrazil a oni to dopsali do velkýho techničáku.

Ahojte.
Kupil som CX-5 KF 2.2D Rev Top 11/2018 s original Mazda letnymi 19" a zimnými 17" (z Rakuska). Auto 5 rokov takto behalo po AT,CZ,SK,PL cestách bez problemov. V TP mám zapisane iba 19" disky. Na STK mi chlapik povedal, že tie 17" by som nemal použivať a TK mi so zažmurenými očami dal. Skušal som ziskat info zo stranok tradeslovakia - bohužial na moje auto vyrobca predpisuje iba 19" disky. Viete mi niekto poradiť, ako by bolo možné taketo disky na aute použivat oficialne ?
nepises rozmer...

225/55R19 (v AT technicaku je zapisane - Achse1+2:225/55R19-99V: 7Jx19/ET45)
225/65R17 M+S - tieto zimaky mam momentalne namontovane na aute
Mazda Slovakia ma odporučila na firmu Tradeslovakia
Vyjadrenie Tradeslovakia:
"na základe vašej žiadosti vám oznamujeme, že na vozidlo číslo karosérie (VIN) JMZKFXXXXXXXXXX71 sú výrobcom vozidla Mazda schválené: 1x19-palcové rozmery pneumatík a diskov, ktoré sú správne zapísané v zahraničnom Osvedčení o evidencii (OEV). Ďalšie/iné rozmery pneumatík a diskov nie sú výrobcom vozidla Mazda schválené na dané číslo karosérie (VIN). Dané vozidlo bolo výrobcom vozidla Mazda vyrobené a schválené len na 19-palcových rozmeroch."

Poslední úprava:
Dobrá pakárna😬 Jak říkám u mě vystavil prodejce nějaký lestra a mám to v techničáku dopsaný.

IMG_6875.jpeg

225/55R19 (v AT technicaku je zapisane - Achse1+2:225/55R19-99V: 7Jx19/ET45)
225/65R17 M+S - tieto zimaky mam momentalne namontovane na aute
Mazda Slovakia ma odporučila na firmu Tradeslovakia
Vyjadrenie Tradeslovakia:
"na základe vašej žiadosti vám oznamujeme, že na vozidlo číslo karosérie (VIN) JMZKFXXXXXXXXXX71 sú výrobcom vozidla Mazda schválené: 1x19-palcové rozmery pneumatík a diskov, ktoré sú správne zapísané v zahraničnom Osvedčení o evidencii (OEV). Ďalšie/iné rozmery pneumatík a diskov nie sú výrobcom vozidla Mazda schválené na dané číslo karosérie (VIN). Dané vozidlo bolo výrobcom vozidla Mazda vyrobené a schválené len na 19-palcových rozmeroch."
Tak to je masakr, žil jsem v tom, že na CX5 je vzdy 17" a 19". Potřebuješ typový list, pak by ti to měly zapsat. Už jsme to asi 2x řešili. Mám se ti podívat po kontaktu? Stalo to tuším 2500,-

Tak to je masakr, žil jsem v tom, že na CX5 je vzdy 17" a 19". Potřebuješ typový list, pak by ti to měly zapsat. Už jsme to asi 2x řešili. Mám se ti podívat po kontaktu? Stalo to tuším 2500,-
Zohnal som doklad z TÜV Austria, ze v AT boli povolene 17” aj 19” kolesa.
Snad mi to zapisu do TP.

Zohnal som doklad z TÜV Austria, ze v AT boli povolene 17” aj 19” kolesa.
Snad mi to zapisu do TP.
To samé jsem řešil před dvěma týdny. Musíš mít "typový list" od výrobce kol. S tím zajet na STK s těmi koly na autě. Tam ti vystaví potvrzení a s tím teprve jít na registr vozidel zapsat do TP.

má to ventilky s čipem každý solidní servis tam nainstaluje univerzální za cenu do tisícovky stačí nasadit chvilku se projet a ventilky se spárují automaticky vystražna kontrolka zhasne

To samé jsem řešil před dvěma týdny. Musíš mít "typový list" od výrobce kol. S tím zajet na STK s těmi koly na autě. Tam ti vystaví potvrzení a s tím teprve jít na registr vozidel zapsat do TP.
Letos v 06.2024 jsem koupil novou KF. Dealer mi dal zrovna papir ohledne 17" kol. Ty jsem pri zadosti o SPZ predlozil spolecne s kupni smlouvou a oni mi to zdarma dopsali do registrace.
Na zadnou STK jsem nemusel a ani jsem nemusel platir nic navic.

Letos v 06.2024 jsem koupil novou KF. Dealer mi dal zrovna papir ohledne 17" kol. Ty jsem pri zadosti o SPZ predlozil spolecne s kupni smlouvou a oni mi to zdarma dopsali do registrace.
Na zadnou STK jsem nemusel a ani jsem nemusel platir nic navic.
Ano, to je druhá varianta. Pokud kola odpovídají přesně specifikaci. Já měl kola s ET 50, nová CX-5 má mít myslím 45 a proto mně tenhle papír z Mazdy nevydali a musel jsem řešit přes typový list výrobce kol.

Ano, to je druhá varianta. Pokud kola odpovídají přesně specifikaci. Já měl kola s ET 50, nová CX-5 má mít myslím 45 a proto mně tenhle papír z Mazdy nevydali a musel jsem řešit přes typový list výrobce kol

Ano, to je druhá varianta. Pokud kola odpovídají přesně specifikaci. Já měl kola s ET 50, nová CX-5 má mít myslím 45 a proto mně tenhle papír z Mazdy nevydali a musel jsem řešit přes typový list výrobce kol.
Na webových stránkách ministerstva dopravy lze po dlouhém klikání dohledat veřejna prohlášení některých vyrobcu, od škodovky přes Porsche až po Mazdu, ktera obsahuji také informace o alternativních rozměrech disku a pneumatik některých typů vozidel daných znacek...pochází to z doby kdy Mazda vydávala TP který obsahoval zpravidla jen jeden rozměr kol, na základě uvedeneho dokumentu lze úřad požádat o doplnění. Jedná se o rozměry které má výrobce schválené nebo odzkousene. Samozřejmě existují výrobci lol, kteří vyrábí s schvalují kola použitelná pro Mazdu nezávisle na Mazde, v tom případě se předkládá tzv. Typový list který dokládá schválení kol pro konkrétní typ vozidla. Jde tedy o rozdíl ve schvalování kol, výrobce je schvaluje například při schvalování typu vozidla, zpravidla společně s autem, jiní výrobci kol schvalují kola pro stejný typ vozidla nezávisle na výrobci vozidla. Tedy jindy a jinde. Takže poprvé typovy list nepotřebujete, podruhé potřebujete. Doufám že jsem to vysvětlil srozumitelně s jasně.

Back