Malá zajímavost z mého dnešního testu navigací. Cesta ze Zlína na Prahu a Mladou Boleslav, samozřejmě na 4. km D1 nehoda, takže nucená objížďka a zpátky stejně tak kvůli stavebním uzávěrám. Zapnul jsem Waze a Mazda navigaci, kolega měl Sygic a Google Maps. Potvrdilo se to, čeho jsem se bál. Waze naviguje úplně zoufale a naprosto jinak, než zbývající tři navigace.
@GinBook asi nebude spokojen s tímto mým konstatováním
, ale Waze umí jen upozornit na policajty a radary. Navigaci dělá jinak než všichni ostatní.
Všechny tři navigace mi doporučily objížďku na Říčany, pouze Waze mi s klidem oznámil "Vjíždíte do zácpy." Sjezd byl totiž těsně před začátkem kolony, vyšlo nám to tak tak. Waze mi objížďku opravdu nenabídl, umanutě trval na tom, že mám stát v koloně. Ok, asi si řeknete, že třeba ta kolona nezabrala tolik času, aby se vyplatilo objíždět Prahu. Jenže v okamžiku, kdy jsem Waze donutil přepočítat trasu, najednou se příjezd do cíle zkrátil o 7 minut! I přesto Waze neustále doporučoval jinou a pomalejší trasu než ostatní navigace. Protože jsem ho ignoroval, mohl jsem krásně pozorovat, že po každém přepočítání trasy se mi zkrátil příjezd do cíle o další 2-3 minuty. Ten algoritmus je nějaký divný. Do cíle jsem nakonec přijel přesně na čas a podle předpokladu ostatních navigací. Ty od začátku spočítaly dojezd o 20 minut kratší než Waze.
Nevím, co si o tom mám myslet. Je zvláštní, že tři jiné navigace se celkem spolehlivě shodovaly. Mazda navigace sem tam nabídla jinou cestu, Sygic a Google Maps se shodovaly 100%. Waze, bez přehánění, mě posílal víc jak v polovině případů na jinou cestu. Z minulosti už přitom vím, že Waze hodně často doporučuje totálně rozbité okresky, to je za mě velká chyba. Škoda, že Sygic neumí policajty jako Waze, protože jinak by byl dokonalý.