Zdravím Mazďákov,
sľúbil som napísať ďalší článok ohľadom problému mazania motora CX-5, 2,5l benzín /problémy s "olejovým solenoidom"/,
ale až po vrátení opraveného vozidla.Budem trošku "ukecaný", ale myslím si, že to nebude na škodu ...
Taktiež som sa nechcel zapájať do vašich diskusií ohľadom toho kam dať vozidlo s touto chybou opraviť, lebo by to asi mohlo byť v tej chvíli dosť nekorektné posielať vás do opravy tam alebo tam, keď som nevedel ako tu dopadnem ... a navyše chcel som toto napísať s už najazdenými pár 100km, momentálne teda s cca 700km po oprave ...
Takže, všimol som si v predchádzajúcich článkoch, že niekto zaregistroval v AutoPalace v Ba novú MAZDU
/CX-5, 2,5l benzín, REVOLUTION TOP, automat, model 2017/ na zdviháku v totálne rozobratom stave motorovej časti ...
no tak to bola moja MAZDA ....
Ako to vlastne celé začalo ?
Pri jazde bratislavským obchvatom, v stabilnej 80km rýchlosti na adapt. tempomat zasvietila na oranžovo signálka motora s doplňujúcou informáciu na displayi "Systémová porucha motora" - už po cca 8.000km !!!!
Vyhľadal som teda najbližšieho predajcu MAZDA so servisom, čo bol spomínaný AutoPalace Ba na Panónskej ceste.
Poznamenávam, že do servisu som prišiel s rozsvietenou signálkou, ale kým sme vybavili formality - cca 30 minút - pri
opätovnom naštartovaní motora servisným technikom - signálka už nesvietila. Cítil som sa tak trochu trápne, že si vymýšľam,
ale porucha sa tiež zapísala aj do pamäte riadiacej jednotky, a ostala tam pre ďalšiu identifikáciu poruchy /jej kód som sa nedozvedel/.
Prebehla konzultácia s importérom ohľadom chyby a padlo rozhodnutie - "chybné mazanie motora a auto tu musí ostať !"
Rezumé poruchy - zrejme vadný olejový solenoid, ktorý sa vraj aktivuje /alebo deaktivuje ?/ pri jazde motora na dva valce. Servis už vraj jednu takú poruchu riešil a aj zrejme vyriešil, stačila výmena solenoidu.
Ale pri tejto poruche má servis za povinnosť prekontrolovať aj stav ojničných ložísk, ojničného hriadeľa, ... proste všetkých pohyblivých častí v olejovej časti motora ... a toto dopadlo zle, pretože ojničné ložiská niesli stopy poškriabania, nadmerného opotrebovania, TREBA však ZDORAZNIŤ, že na týchto častiach neboli stopy po "vyžíhaní", teda že by motor išiel bez mazania .... Tu by som chcel ešte taktiež zdôrazniť, že motor ani pri posledným metroch jazdy do servisu nevykazoval žiadne iné poruchy okrem toho, že svietila oranžovo signálka "porucha motora", motor mal normálny tichý chod, vyrovnaný, stabilný a pravidelný, ... proste všetko šlo perfektne a OK.
/dozvedel som sa, že ak by zasvietila kontrolka motora na červeno pri tejto poruche, je nutné vozidlo okamžite odstaviť a ďalej prepraviť vozidlo na odťahovke, zrejme hrozí zadretie motora.../
Z rozhodnutia servisu vyplývalo, že bude treba vymeniť minimálne ojničné ložiská a možno aj ojničný hriadeľ a samozrejme aj problémový olejový solenoid, ktorý celý tento stav ZREJME zapríčinil ...
Prebehla niekoľko dní trvajúca komunikácia servisu s importérom /a zrejme aj s výrobcom v Japonsku/ a záver znel - výmena polomotora.
To už bolo vozidlo v servise cca 2 týždne, ale nekonštatoval by som, že týchto cca 14 dní bola iba záležitosť servisu,
celé to trvalo dlhšie hlavne preto, lebo sa k tomu vyjadrovalo "veľa strán" ...
Potom sa objednal polomotor, na ten sa čakalo cca ďalších 14 dní, kým prišiel. Samozrejme, neprišlo všetko naraz, takže sa čakalo takmer celý ďalší týždeň, kým prišli rôzne tesnenia, guferá, ... a iné ďalšie položky potrebné k výmene ...
No a keď to už všetko bolo v servise "na kope", nastal čas opravy. Vybral sa celý motor aj s okolitými potrebnými komponentami a to bol ten okamih, kedy niekto z vás dal poznámku do fóra, že videl novú MAZDU CX-5 na zdviháku v rozobranom stave. Bolo aj mne "dopriate" sa prísť pozrieť na tento stav, pričom som skonštatoval, že to bolo pre mňa "psychicky neskutočne náročné" a pre slabšie povahy doporučujem, ak sa vám toto náhodou prihodí, nechodiť sa pozrieť na svojho miláčika. Bolo dosť "deprimujúce" pre mňa vidieť zospodu zdviháka motorovú časť totálne prázdnu a priznám sa, že som neveril v tej chvíli, že toto auto bude ešte niekedy chodiť aj z toho dôvodu, že tento typ motora bol takto rozobraný v tomto servise vlastne prvýkrát, predsa len je to novinka na trhu .....
No ale motor a celé auto dali za cca 4 pracovné dni dokopy. Zatiaľ som na ňom najazdil asi 700km bez akýchkoľvek problémov a v tejto chvíli by som chcel byť veľký optimista, že som si hádam dopredu už "vyžral" všetky problémy s týmto vozidlom ...
Takže zhrniem to :
1, bol som bez vozidla 8 týždňov, čo určite nie je iba "zásluha" servisu, skôr naopak ...
2, počas celej doby som mal k dispozícii od servisu náhradné vozidlo MAZDA C-3 /čo sa určite nedalo porovnať s mojou CX-5 v top výbave/, no ale ako sa hovorí, "aspoň voľačo" ....
3, nechcel by som to ešte celé zakríknuť, ale naozaj by som sa týmto chcel poďakovať servisu za prístup /každý týždeň sme spolu telefonovali niekoľkokrát a niekoľkokrát som bol aj pri aute ...
Ohľadom poruchy : je ťažko povedať, či je to "komplexná konštrukčná vada motora" ako takého alebo vadná séria solenoidov, alebo niečo iné ... jasné však je, že chyba sa opakovala na viacerých vozidlách, a už aj po mojej oprave sa tam dostavil ďalší klient s tou istou závadou, u neho stačilo zasa len vymeniť solenoid ...
Záverom, a vôbec nechcem, aby to vyznelo ako nejaká reklama, by som sa chcel poďakovať hlavne mechanikovi, ktorý motor rozobral a dokázal ho aj zložiť tak, že je - teda zatiaľ - plne funkčný a taktiež aj vedúcemu oddelenia opráv, ktorý ma o stave opravy pravidelne informoval, dozeral na celú opravu, zásobovanie a dodávku náhradných dielov ...
Priatelia, Vám želám, aby ste si nikdy nemuseli preskákať to, čo som si užil ja.
Áno, ja viem, že je to len kopa železa a plastov, a dejú sa oveľa, oveľa horšie veci v živote, no ale čo už, takí sme a hlavná vec, že sme zdraví ...
Taktiež díky všetkým, ktorí so mnou súcitili a držali palce ...