• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

Cizí značky aneb proč být (ne)věrný japoncům

Medzinárodný pravdepodobne nie, tam majú zaúčtovanie až nasledujúci pracovný deň. Vnútroštátny samozrejme vie a zadarmo, ale to mi nepomôže.

Uz se mi stalo, ze mi v ramci EU probehl prevod "okamzite" (treba do hodiny; psal mi majitel normalniho italskeho uctu, ze penize dostal, asi jen hodinu po tom, co jsem to v Revolutu zadal), ale podle me je to nejaka nevyzpytatelna kombinace bank, a neda se na to spolehat. Jinak ano, z Revolutu do nejake bezne narodni banky to trva obvykle stejne, jako z ceske banky. Je to proste bezny prevod v ramci EU. Tim si nejde pomoct. Pokud v Polsku jde otevrit ucet pro cizince "zadarmo" (nejaky typu beznych ceskych zadarmovych uctu), tak je jeste reseni otevrit si tam ucet, hodit na nej s predstihem penize, a pak to z nej poslat; prip. si to z nej poslat zpatky, pokud by se transakce neuskutecnila — ale nevim, jestli v ramci Polska uz funguje to co v Cesku (nevim co Slovensko?), ze tam jsou prevody mezi PL bankami okamzite (ono ani v CR to nefunguje porad mezi uplne vsemi). Ale samozrejme u klasickych bank na tom budou obrovske ztraty na menovych prevodech (a dvojnasob, pokud by k transakci nedoslo a penize se vracely zpatky), ja pouzivam Revolut prave kvuli tomu, ze leckdy mel skoro o korunu lepsi kurz EUR nebo USD, a kdyz se meni treba 20 tis USD, tak uz je to poradny ranec penez.

Jinak Revolut je proste technologicka firma, nema fyzicke pobocky, takze proto ma jen online support... ja s tim nemam problem, nemyslim ze to znamena nejake nebezpeci. Kdykoliv jsem resil nejaky dotaz (na pojisteni, na prevody), odpovedeli mi obvykle velmi rychle, troufnul bych si rict, ze rychleji, nez kdykoliv resim neco s CSOB nebo KB. Ti navic brutalne redukuji osobni bankere, a casto ti lide na call centru neznaji produkty, takze za posledni rok jsem s CSOB i KB nekolikrat musel opakovanymi telefonaty resit korekci spatnych informaci, ktere mi dali — u KB ohledne novych uctu a zmen, u CSOB ohledne pojistnych produktu ke kartam + novych pravidel na premium ucet zdarma. Stravil jsem s nimi urcite vic jak hodinu na telefonu, do toho si sam musel hledat informace a overovat to v nejakych jejich online PDF, kdyz se mi to nezdalo. Takze ja mam na klasicky banky dost silnou alergii.

Poslední úprava:
Uvidíme, samotný Revolut negarantuje okamžistosť prevodu, tak neviem, či na to spoliehať a ani neviem, či predávajúci má Revolut.
1740393580833.png

Napadlo ma založiť si účet v CZK v PL banke, tým by som sa vyhol prípadnému dvojitému prevodu CZK>PLN>CZK ak by som auto nakoniec nevzal (malo by nejakú skrytú vadu čo nebola komunikovaná). Ale to by moja polština nezvládla a neviem ani či je taký účet v inej mene zadarmo.

Takže asi neostáva iné, len vybrať všetky bankomaty v okolí. Bankomat dá naraz len 40 bankoviek, najvyššia je 500 PLN, takže ma čaká viacero výberov z 3 rôznych kariet, lebo tam sú zas nízke maximálne denné limity :joy: a predávajúci to následne nastrká do vlastného vkladomatu, aby sa s tým neťahal po meste.

Už som asi starý na niektoré veci.. ale ak sa to podarí a ja si to do piatku nerozmyslím, pošlem fotku, až to tu nie je taký OT.

Nalož poláka do auta odvez ho za hranicu a vyber mu vo svojej banke potrebnú sumu a dovez naspäť a zároveň spravíš aj testovaciu jazdu😀

Byť to blízko, nemám problém, ale od nás je to 350km a na najbližšie hranice asi 170km a aj tie sú v tom to prípade nemecké.. :joy:

Byť to blízko, nemám problém, ale od nás je to 350km a na najbližšie hranice asi 170km a aj tie sú v tom to prípade nemecké.. :joy:
A že jsem tak zvědavej, po jakým autě pokukuješ? už máš něco konkrétního, pochlub se, třeba pro inspiraci, taky přemýšlím o změně ...

Zdravím, protože se vracím zpět ke značce, a koupil jsem svou šestou Mazdu, konkrétně GJ WGN..., mám tu na prodej našeho Mégana, kdyby měl někdo zájem o jeden z tich lepších turbomotorů ze spolupráce Renaultu, Mercedesu a Nissanu... cena pro Klan 300tkč inzerát: Mégoš
PS: kdyby to tu bylo nevhod smažu.
28bc.jpegIMG_4723-EDIT.jpg

Poslední úprava moderátorem:
Nevhodný to asi nikomu nepřijde, jen se to tu asi bude hemžit úšklebky nad tím lepším downsizingovým turbomotorem ;-)
Možná by ses ale mohl rozepsat o tom, proč jdeš zpátky k mazdám ;-)

Jasně, můžu říci o motoru že v pružnosti si namaže 2,5 z GHáčka a dá se sním jezdit dlouhodobě za 5,5l/100, ale přeci jen s kultivovaností se nemaže, a pokud má někdo rád sportovnější jízdu tak to zabíjí nastavení plynového pedálu kdy prostě nelze trefit žádný meziplyn, a navíc spojka/ dvouhmota dá jasně najevo, že takhle ne... o nastavení řízení a podvozku netřeba mluvit.. Ale vše porovnávám s Mazdou, nebo Subaru kde to je nastaveno v dané třídě aut za mě precizně....

Další rozhodující bod byla šíře kufru, kde do Mégana, když dáme kočárek, tak už nic dalšího nepřidáme, v Mazdě kočárek dáme vedle sebe kolečka a korbu/sporťák, poté na to lze naskládat další věci.... takže rozhodujících 6cm v šířce a cca 9cm v délce kufru :D

btw: na litry se prostě spolehnout nedá....

když se tohle všechno přidá k lásce k japonským autům, tak nebylo co řešit...

Já nevím kam na to furt chodíte s tím přehnaným tvrzením o turbo motorech? Prosím tě, vždyť v tom máš nějakou obyčejnou 1.3 o 103 kW tak mě nevypravej že si namaže 2.5 o 143 kW. Sám sem kdejaké běžné turbo pokořil s M3 na stage 1 do objemu 1.8 a klidně i 2litr tdi. Sám mám doma i turba a mluvit se dá jen o tom že mají mnohem dříve dostupný výkon jinak. Bavím se o těch běžných litrech, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5 a 1.6...

Samsung S22 256GB Tapatalk

Psal jsem o GH, což to je jedno, je to můj subjektivní pocit podložený měřením... Ale to je to poslední na co bych se díval... Ve finále se více bavím v Jazzu z roku 2001... Než v Renaultu :D

Tak Renault nikterak zábavné auta v běžném segmentu fakt nemá. I Megane mezi hatchbacky patří k průměru co se týče zpětné vazby, kulisy řazení a pocitu z řízení ačkoli podvozek ma celkem dobrý. Tam se vyplatí až RS Trophy či Clio RS ale to jiný vesmír. Japonci obecně mají zabavnost za volantem a nepotřebuji k tomu ani nesmyslných 500 koní jako koncern. Za mě každopádně gratuluji k dobré volbě změny auta.

Samsung S22 256GB Tapatalk

Jsem úplně nechtěl vyvolávat šermovačky. Já jsem se dokázal vyblbnout i v Renaultu Megane kombi s 1.5 dCi. To auto mělo tak brzkej nástup adrenalinu, že to vlastně bylo velmi zábavné auto :D Spíš mě zajímalo, jak je možné, že někdo, kdo chápe atmosferický japonce si může pořídit oturbenou sekačku bez řidičský odezvy za vlastní peníze :cool:

Ale asi to bude ten vliv rodiny, kterej já naštěstí nemusím do svého výběru promítat... Každopádně, ať se ti s 6 dobře žije a kouzlí úsměv na rtech v zatáčkách, tak jak to rodinnej francouz neumí ;-)

Jsem úplně nechtěl vyvolávat šermovačky. Já jsem se dokázal vyblbnout i v Renaultu Megane kombi s 1.5 dCi. To auto mělo tak brzkej nástup adrenalinu, že to vlastně bylo velmi zábavné auto :D Spíš mě zajímalo, jak je možné, že někdo, kdo chápe atmosferický japonce si může pořídit oturbenou sekačku bez řidičský odezvy za vlastní peníze :cool:

Ale asi to bude ten vliv rodiny, kterej já naštěstí nemusím do svého výběru promítat... Každopádně, ať se ti s 6 dobře žije a kouzlí úsměv na rtech v zatáčkách, tak jak to rodinnej francouz neumí ;-)
Jak říkáš, byl to rodinný důvod, zánovní auto... Aspoň člověk prozřel :D

Suzuki Swift Sport 1.6 100kW , celkem sranda svezení ;)
Tak nakoniec sme nekúpili "Japonca" :cool: Swift mi "vyfúkli" tesne pred nosom a v ponuke nebolo nič iné zaujímavé (japonské)... Nakoniec sme kúpili Opel Corsu :)... Stav lepší ako "čokoľvek" čo sme videli, najjasnejšia servisná história, kupovane u dealera inej značky (auto dané na protihodnotu a super jednanie predajcu) , kopec airbagov, super výbava, má najazdené menej km ako moje auto... Má aj chybičky, ale ľahko riešiteľné svojpomocne. A má to 1,2 ccm / 51 kW = pre začiatočníka IDEÁL (ide to celkom pekne - bez stresu a "zbytočného" výkonu). Auto je žlté = dobre viditeľné na ceste :)
Úplne podstatné je, že synovi sa to auto páči viac ako moja Mazda ;)

A že jsem tak zvědavej, po jakým autě pokukuješ? už máš něco konkrétního, pochlub se, třeba pro inspiraci, taky přemýšlím o změně ...

Kúpil som, doviezol som. Nejak sa to nakoniec podarilo.

Vybral som elektrickú Cupru Born 58kWh, dvojročné auto za cca 1/2 ceny nového ale zároveň s výbavou, ktorú som chcel a ktorú nemá 95% inzerovaných kusov (dosť veľa ich prekvapivo nemá ani parkovaciu kameru) - hlavný bol head-up displej, ktorý mám aj na Yarise aj v Mazde a chýbal by mi, potešila panoramatická strecha, 360° kamery, tepelné čerpadlo, výhrev sedačiek a volantu, predĺžená záruka..

Je to plánovaná náhrada za Yaris, Mazda ostáva stále ako hlavné vozidlo na trasy nad 50km.

Včera som si dal na úvod 370km jazdu domov a musím povedať, že to fakt nie je zlé auto.

Back