Tak u svého GH to mám spočítané skoro přesně. Auto budu prodávat asi až bude mít skoro 300000 km a kalkulačka je jednoduchá. Prodejní cena toho auta bude cca 100000,- za tohoto předpokladu vychází ztráta na km 1,8,- Kč. Jelikož mám auto skoro 9 let, tak jsem už 2x jej zkoušel nabídnout k prodeji. Když auto mělo 2 roky a 80000 km, tak ztráta vycházela 2,5,- Kč/km. Když mělo auto 150000 km/5let, tak ztrátovost při prodeji byla 2,2,-Kč/km.
Je potřeba si propočítat veškeré faktory, tedy kolik to auto ročně najede (mám průměr 30000km/rok), potom na jak dlouho to auto chci atd. Když vemu, že mám na předku stále původní kotouče (najeto 260000 km), tak investice byla - 2xrozvody, jinak každých 20000km to co určuje výrobce, jediná investice navíc, bylo pravé přední ložisko, 2 výbojky a teď se chystám na komplet brzdy - předek i zadek.
Jinak vše je původní - vstřiky, turbo, spojka, dvouhmota, DPF.
PS: do ztráty na km není započítán pravidelný servis a pneu a samozřejmě ani pojištění či tankování. Jinak autem proteklo - cca 14000 litrů nafty a stálo to cca 450000,-