• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

Výběr CX-5, CX-30 nebo VW Tiguan

Nepřidá se tu někdo i se svými zkušenostmi s CX-30? @Sedly myslím, že ji jezdíš, jak si spokojený? Máš ji jako "druhé" auto nebo rodinné?
Továrna motor 90 kw hrůza povinnost dat stage 0,5 pak luxus nebo vzít 110 kw…exterier povedene auto….interiér nemam výhrady….provedeni Homura bez vytek…spotřeba 6.1 dávám 100 oktan benzin…zatím bez závad… jízdní vlastnosti za 1 …jezdím sám … manželka ma cx3 ja cx30 …občas se svezeme spolu…jinak na důchod bude jedno auto a to cx60 nej Mazda.

Osobně si nemůžu na sedačky v CX-30 stěžovat. Pouze když mám zapnutý tempomat a sundám nohu z plynového pedálu a posunu jí blíž k sedačce, tak mě trochu tlačí pravá bočnice sedáku do stehna, ale zvykl jsem si a neobtěžuje mě to.
Nejsem žádný buřtík, spíše hubený, 182 cm, 84 kg.
S vozem jsem spokojený, snad jen hlučnost od silnice při vyšší rychlosti je trochu větší, ale to mají japonci společné. Vlastnil jsem Hondu Civic 7G pak 9G a obě byly hlučnější od silnice.
Taky Hondu Concerto. Ta snad s tím byla v pohodě, jenže ta měla ještě poctivý podvozek.

@myscho a co ty a CX-5, jak si s ní s odstupem času spokojený?

Nepřidá se tu někdo i se svými zkušenostmi s CX-30? @Sedly myslím, že ji jezdíš, jak si spokojený? Máš ji jako "druhé" auto nebo rodinné?

Som spokojný, je to stále spoľahlivé a pre mňa aj pohodlné auto. Asi som malý a tenký, ale sedí sa mi tam dobre, nikdy som nemal so sedačkami problém a to som pravidelne jazdieval z Prahy na Slovensko, len s pauzou na tankovanie. Momentálne máme vzadu 3 detské sedačky (v strede protismerne), len 2x som mal na streche požičaný box, inak sme sa vždy zmestili do kufra. Len doplním že sedadlá máme manuálne látkové, možno majú inú vnútornú konštrukciu ako elektrické kožené.

Za 6 rokov som nemusel riešiť jedinú závadu, nestalo sa že by som nenaštartoval (ani v zime) alebo ma auto niekde nechalo. Teraz akurát riešim pravdepodobne vadný termostat, ale jazdiť sa dá aj s ním, dokonca auto ani nepíše chybu, takže neznalý človek by na to ani neprišiel (stačí prepnúť zobrazenie aby sa neukazovala teplota motora). Jediný väčší servisný zásah boli brzdové doštičky po 70tis km a preventívna výmena oleja v prevodovke po 80tis (teraz mám už skoro 100tis), inak len olej, filtre vzduchu a stierače.

S tým, ako sme sa presťahovali z bytovky do domu by som teraz kúpil asi CX-60/80 plugin, alebo práve Rav4 plugin tak, ako som písal, pretože by som väčšinu denných ciest zvládol na elektriku a tie pluginy majú pôsobivý výkon.

Takže keby som mal prejsť k Toyote, konkrétne RAV4, nechám si ju niekde odhlučniť a kúpim len základné rádio a nechám si ho vymeniť za niečo lepšie. A ideálne kúpim rok 2023 bez asistenta rýchlosti. Potom je to pre mňa super auto na dlhé roky.
Cloveku, co inklinuje k interierum koncernu doporucit Toyotu? Doufam, ze to bylo mysleno jako vtip? ;)

Díky moc všem za podělení se o vlastní zkušenosti. Zatím u mě lehce vede CX-5 před Tiguanem (obě auta budou proti CX-30 uvnitř vzdušnější, větší kufr, zkrátka více rodinné a taky za mě vypadají více prestižní, ale to je věc názoru). CX-30 zůstává také ještě ve hře. Ta zase vyniká zhruba o litr nižší spotřebou (podle spritmonitoru průměr u CX-30 6.5 L, Tiguan 7.3 L a CX-5 7.5 L, vše FWD s manuálem) a taky si s ní (po úpravě na Stage 0.5, resp. 1) určitě lehčeji pořadí 2 litrový skyactiv-G.
Nejlépe se asi všemi po sobě projet, které mi bude nejlépe sedět. Obměnu vozového parku plánuji na jarní měsíce. To pak bude k mání i moje M3.

IMG_20240329_155544~2.jpg

Neměl si je pouštět Za mě ten černý lesk k M3 fakt sedí. V reálu vypadají na autě ještě líp.
Já naopak volil černá matná pač právě plasty na tomto voze jsou též matné. Ale po tobě bude jistě hezky udržována. Za mě CX5 fajn volba. Nejlépe CX60 v dieselu který se povedl ale to jsem jiný level pokladničky

Samsung S22 256GB Tapatalk

Vlastnim mazda 3 BP 2019 2.5L manualna prevodovka, nemam ziadne issues s tym, za rok som mal najazdenych okolo 35 tisic km kombinovane dialnica/mesto, o mesiac planujem predaj a prechod na nieco vacsie.
Takze ak mas rad manual smelo do toho, je s tym aj zabava trosku a je to rychlesie niekedy ako automaticka prevodovka.

Vlastnim mazda 3 BP 2019 2.5L manualna prevodovka, nemam ziadne issues s tym, za rok som mal najazdenych okolo 35 tisic km kombinovane dialnica/mesto, o mesiac planujem predaj a prechod na nieco vacsie.
Takze ak mas rad manual smelo do toho, je s tym aj zabava trosku a je to rychlesie niekedy ako automaticka prevodovka.
Ty jsi asi nečetl úvodní příspěvek vlákna oč tu vlastně jde viď 🫣

Ty jsi asi nečetl úvodní příspěvek vlákna oč tu vlastně jde viď 🫣

CX30 je to iste co aj Mazda 3 len je to SUV, ale velkostou aj podvozkom je to rovnake, preto som ti napisal ohladne mazda 3. Cx30 ma trosku menej miesta vzadu oproti Mazda 3 ale kufor zda sa byt o nieco vacsi. Neda sa porovnat cx30 a cx5 lebo su to auto inej triedy.

Též mám radši manuál. U M3 BP bude asi stejná manuální převodovka jako u CX-30, takže řazení nejspíš bez problémů?

Já naopak volil černá matná pač právě plasty na tomto voze jsou též matné.

Původně jsem chtěl ta černá kola v lesku doplnit o kryty zrcátek a lištu přední masky + lemování kolem mlhovek vše v černém lesku ve stylu M3 Homura, ale už k tomu asi nepřijde a nechám případně na novém majiteli.

Začínám vážně přemýšlet o náhradě mé M3 G165 za auto, které bude současně plnit i rodinou funkci. Měl by to být crossover nebo SUV. Vzhledem k nájezdu určitě benzín s manuální převodovkou. Rozpočet cca 500-550 k. Favority jsou Mazda CX-5 (KF) G165, CX-30 G122 (určitě bych jí dopřál Stage 1) nebo VW Tiguan 1.4 TSI, případně 1.5 TSI (ta už má ale filtr GPF).

Přiznám se, že nejvíc pokukuju po Tiguanovi, zejména v R-Line paketu se mi dost zamlouvá, interiér taky podle mého gusta. Ojetiny ale mívají dost nalítáno km.
Nejmenší nájezdy mají v inzerátech CX-30. Myslím si, že bude z této trojice nejblíže jízdními vlastnostmi k mé současné výborné M3 (BM). Další klady CX-30 bude nejmenší spotřeba a v rámci mého rozpočtu se dají z těchto aut sehnat nejmladší ročníky. Nevím, ale jak je na tom s vnitřním prostorem. Jestli je prostornější (vzdušnější) než M3.
No a pak tu máme CX-5. Tu jsem jezdil, vnitřní prostor a kufr pro mě naprosto dostačující. Z uvedených tří aut se mi ale u CX-5 nejméně líbí palubní deska. Nějak jsem si pořád nezvykl na design prostředních špičatých výdechů. Taky ta kritika předních sedaček. Tlačí na dlouhých trasách opravdu tak do stehen? V rámci krátké projížďky se mi zdály v pohodě. Co manuální převodovka u CX-5 a CX-30, je řazení lepší než u M3 BM, BN? (CX-5 jsem jel v automatu).
Které by jste z těchto tří aut vybrali vy? Uvítám vaše zkušenosti, klady i zápory.
Záleží na co auto chcete, jak staré,, jestli to má být 4*4 a nebo si chcete jen protože je to cool. Protože pokud chcete za 500k nějaké rodinné SUV s nájezdem do 100k, tak to budou pasti...

Trochu přehnaný výrok. Od půl míče je ideální startovací čára za rozumné SUV s nižším najezdem do kila.

Trochu přehnaný výrok. Od půl míče je ideální startovací čára za rozumné SUV s nižším najezdem do kila.

Není to přehnaný výrok, zkuste se mrknout, co lze za 500k v tomhle segmentu reálně koupit, navíc tady jak jsem pochopil je 500k spíše horní hranice.

Protože pokud chcete za 500k nějaké rodinné SUV s nájezdem do 100k, tak to budou pasti...

Hmm, názor, který by si určitě zasloužil více rozvést.
Každá koupě ojetiny nese jistá rizika. Rozhodně se při koupi auta neunáhluji, což lze usoudit i ze založení tohoto vlákna 😉 Někde jsem tu i psal, na co se vše při koupi zaměřuji a co vše na autě kontroluji.
CX-5 rv. 2017-2019 s 2.0G s nájezdem mezi 50 - 80 tis. km se inzerují od cca 450 tis (aktuálně jsem na bazošu.cz, sk, sautu, apod. našel asi 5 takových kousků). Tak nevím, proč bych se s rozpočtem kolem 550 k neměl do nějaké rozumné koupě vejít. Za 580 k jsem aktuálně našel rv. 2023 v záruce s nájezdem 17 tis., pořád past?
Vlastním 3 auta rv. 2016 - 2018 s nájezdem mezi 70 - 134 tis. km a troufám si tvrdit, že ani jedno by pro nového majitele nebylo pastí.

Poslední úprava:
Po prohlídce CX-30 ji žel vyřazuji z výběru. Je to perfektní auto, libí se mi vnější design i interiér. Jízdní projev výborný, ale vnitřní prostor pocitově žádný posun k lepšímu proti mé současné Vitaře (2018). V podélném směru (prostor za předními sedadly) možná nějaký centimetr přidává, ale na šířku je Vitara vzdušnější. Využitelný prostor kufru taky podobný. V přímém srovnání velikostí obou interiérů klobouk dolů před inženýry v Suzuki, když na tak malé platformě (rozvor náprav jen 2500 mm a délka auta myslím jen nějakých 4,17 m) dokázali postavit tak prostorné auto. Kdo ve Vitaře seděl mi určitě dá zapravdu.
CX-30 bych bral jedině jako náhradu za Vitaru, kvalitou interiéru ji překonává o světelné roky, ale protože mi Vitara jezdí 5 dní v týdnu jen velmi krátké trasy, jsem u ní rád za atmosféru s nepřímým vstřikem.
Takže sečteno podtrženo, místo M3 se budu rozhodovat už jen mezi CX-5 (jak se o ni zajímám, líbí se mi čím dál tím víc 😉) a Tiguanem.

Po prohlídce CX-30 ji žel vyřazuji z výběru. Je to perfektní auto, libí se mi vnější design i interiér. Jízdní projev výborný, ale vnitřní prostor pocitově žádný posun k lepšímu proti mé současné Vitaře (2018). V podélném směru (prostor za předními sedadly) možná nějaký centimetr přidává, ale na šířku je Vitara vzdušnější. Využitelný prostor kufru taky podobný. V přímém srovnání velikostí obou interiérů klobouk dolů před inženýry v Suzuki, když na tak malé platformě (rozvor náprav jen 2500 mm a délka auta myslím jen nějakých 4,17 m) dokázali postavit tak prostorné auto. Kdo ve Vitaře seděl mi určitě dá zapravdu.
CX-30 bych bral jedině jako náhradu za Vitaru, kvalitou interiéru ji překonává o světelné roky, ale protože mi Vitara jezdí 5 dní v týdnu jen velmi krátké trasy, jsem u ní rád za atmosféru s nepřímým vstřikem.
Takže sečteno podtrženo, místo M3 se budu rozhodovat už jen mezi CX-5 (jak se o ni zajímám, líbí se mi čím dál tím víc 😉)
Za mě cx5 manuál 2 nebo 4 kolo úplně jedno… černou metlu ! Benzin !

Back