• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

manuál Výměna olejů

elixir

nový člen
Zprávy
6
Ahoj, mám v plánu výměnu olejů v manuální převodovce a diferenciálu s omezeným prokluzem. Návod k obsluze tvrdí použit Mazda Original Long Life Gear Oil IS a Mazda Long Life Hypoid Gear Oil SG1. Je nutné použit originální oleje? Nebo je to jen marketing, a lze použit alternativní oleje? Jaké máte s tím zkušenosti? Díky.

Přečetl jsem 22 stránek tohoto vlákna, kde se řeší náhrada za Mazda Original Long Life Gear Oil G7 pro Mazdy 3 a 6. Není ani zmínka o těch olejích, na které se ptám.

A co chceš přesně vědět? V uživatelský příručce máš napsáno třeba u manuální převodovky že máš použít olej Mazda Original Long Life Gear Oil IS nebo je tam dodatek:
"Mazda Original Long Life Gear Oil IS je lepší olej pro optimální pocit z řazení. Použití oleje Mazda Original Long Life Gear Oil IS je doporučeno. Pokud nemůžete použít olej Mazda Original Long Life Gear Oil IS, použijte standardní olej (API Service GL-4 (SAE 75W-90)). Řazení při velmi nízkých teplotách může být obtížné."

Tím je ohledně manuální převodovky napsáno vše potřebné. Buď jdeš do "originálu", kterej pro Mazdu někdo vyrábí a nemusíš řešit vůbec nic a nebo jdeš přes viskozitu a výkonnostní specifikaci 75W-90 API GL-4 a můžeš zkoušet co nejlíp sedne tvojí převodovce. Nový Mazdy s příčnou převodovkou používají 75W-80, ale starý Mazdy s příčnou a podélnou převodovkou používají 75W-90 a tam jsou už osvědčený oleje.

U zadního diferenciálu je to v podstatě to samý. Sice tam už není uvedená ta náhrada, ale to se dá dohledat zase jinak, třeba přes jiný auto. Mazda ty zadní diferenciály kde se používá API GL-5 má vesměs stejný XX let zpátky.

Kdybych ale takový auto vlastnil já, tak bych si zároveň přečetl jak jsou převodovky u ND náchylný na cokoliv a potom bych se vyprdnul na nějaký experiment a koupil ten rádoby originální olej v Mazdě. Minimálně do doby než několik lidí vyzkouší XXXXXX kilometrama že ty náhradní oleje (konkrétní značky) fungují taky.

Poslední úprava:
Back