Zkušenosti s převododvými oleji, Mazda GJ 2.0 121 KW, 2017, najeto 96 000 Km.
0. Originální náplň, řazení ok. výměna z důvodu že jsem se stal druhým majitelem. Při výmně, konstatováno, že už bylo "na čase" - olej černý, doporučeno zkrátit internval na 40 000 - 50 000 Km.
1. Výměna Castrol TransMax Manual 75w80 Api GL4+ - Tento olej prostě nesedl, Castrol v GH Fungoval, v GJ ne. Z dvojky na trojku občas přes zuby, za trojky na čtyřku, drhnutí a pak cvkantí jak zapadla. Najeto cca 1000 - 1500 Km. Nájezd při výměně, 93 000 Km.
2. Výmněna za originál Mazda 75w80, K020W0042R, Lze zakoupit v AutoPalace Praha. Pozor čepovaný, takže nutné donést vlastní obal, nebo mají k dispozici 5l kanystr na benzín. Prodej hodnotím velice kladně, ochotný přístup (nebyl jsme tam poprvé), žádný problém s tím že nencháte provést servis u nich, dohledávali specifikaci i v servisním manuálu (dvojitá kontrola). Řazení se zlepšilo (oproti Castrol TransMax Manual 75w80 Api GL4+), Problém při řazení z jedničky na dvojku, pocit jako by mě to nepustilo, až trochu koplo zpět, následně zařadila bez zubů a zapadla velmi dobře. Na dálnici při řazení z pětky na šestku, občas lehce přes zuby. Nevím zda subjektivní nebo objektivní pocit, převodovka hučela vyšším "otravným" tónem při otáčkách 2700+. Najeto cca. 500 Km. Mechanikem konstatováno, vypouštěno za tepla "Voda".
3. Výměna RAVENOL MTF-2 SAE 75W-80, převodovka získala standartní tón, bohužel si nedokážu vybavit přesně zvukové chování s původní originál náplní z výroby. Řazení z jedničky na dvojku chce v nižších otáčkách (do 2500), jinak jde lehce přes zuby, ostatní rychlosti OK. Zatím najeto cca 500 K. Update dám později.
Výměny probehly na jaře / v létě, zatím jsem nezkoušel jsem v zimním počasí
Dle mého Mazda Original 75W80 to co nalejvají v továrně (prvovýroba) a to co je dodávané do servisů není to samé, případně se mění složení, bohužel. Stejný případ jsem měl u GH, kde originál olej 75W90 zakoupený v servisu (Hradec Králové) se choval hůře než origiál náplň z výroby, problém při řazení z jedničky na dvojku. Pro GH Fungoval bevzvadně jak 1.8 MZR tak 2.0 MZR Castrol Transmax Manual Transaxle 75W-90.