• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

manuál Výměna převodovky

Ja jsem byl po vymene za Ravenol nadseny. Krasne to radilo, neskrtalo. Pak to ale zacalo znova. A mne doslo, ze jsem se na to akorat vice soustredil a nedelal jsem chyby, prizpusoboval jsem se prevodovce. Zadny zazrak se nekona a konat nebude, ne, ani Ravenol neumi napravit mechanicky problem.

Ta dvojka nahoru chce proste peci, dele postat na spojce, pockat si, zaradit, pak ani neskrtne.

Ja jsem byl po vymene za Ravenol nadseny. Krasne to radilo, neskrtalo. Pak to ale zacalo znova. A mne doslo, ze jsem se na to akorat vice soustredil a nedelal jsem chyby, prizpusoboval jsem se prevodovce. Zadny zazrak se nekona a konat nebude, ne, ani Ravenol neumi napravit mechanicky problem.

Ta dvojka nahoru chce proste peci, dele postat na spojce, pockat si, zaradit, pak ani neskrtne.
Naprosto přesně. Lépe bych to nenapsal.

Samsung S22 256GB Tapatalk

mne pri radeni dvojky pomahaju otacky okolo 5 tisic..nic nedrhne, neskrta a ide to fajne :)

Cau vsichni, tady to je muj prvni prispevek. Prevzal jsem Mazdu 3 hatchback 2016 po tatovi tenhle rok a najel kolem 7000 km za 4 mesice (auto ma ted 152k km) a posledni mesic mi zacala zlobit prevodovka podobnym zpusobem jak tady pisete. Razeni do nekterych stupnu obcas skripe a taky obcas citim vibrace kdyz drzim prevodovku v ruce. Jednou se mi stalo, ze mi nesla zaradit 1 a mam pocit ze vtedy se to zhorsilo, nebo to nejak cele zacalo. Nevim jestli jsem to zpusobil ja, protoze jsem pomerne novej ridic, ale 5k km jsem dal uplne v pohode a nemyslim si, ze jsem auto nejak trapil. Mate nejaky tipy co delat? Zatim se s tim da zit, protoze se to nedeje vzdy a casto je razeni plynule, nebo skripani minimalni. Spis ale chci predejit vetsimu problemu (pokud hrozi). Snazim se taky zjistit, jestli mam delat neco lip jak treba radit v konkretnich otackach. Jsem ochotnej to dat do servisu, pokud to nebude silene drahe treba 30k+.

Kazdy tip se hodi!

jeste dodam, ze drhnuti trochu citim i kdyz radim 1 kdyz stojim na miste, ale taky to neni konzistentni. Podle toho co jsem cetl to zni jak problem se synchronizermi. Davalo by to smysl, kdyz se to deje nekonzistentne

Začni tím že si kup 3x 1l Ravenol 75W80 viz foto a nechej si vyměnit olej v převodové skříni. To z půlky celkem pomůže.
Další krok už je finanční šílenost. Problém spočívá v synchronech a musel bys koupit novou převodovku nebo vyměnit synchrony.
Pokud ti třeba též jde hůř dvojka za studena tak pomáhá řádit ji přes neutral.
Ten olej udělej určitě.

Začni tím že si kup 3x 1l Ravenol 75W80 viz foto a nechej si vyměnit olej v převodové skříni. To z půlky celkem pomůže.
Další krok už je finanční šílenost. Problém spočívá v synchronech a musel bys koupit novou převodovku nebo vyměnit synchrony.
Pokud ti třeba též jde hůř dvojka za studena tak pomáhá řádit ji přes neutral.
Ten olej udělej určitě.

Diky. Dam to vymenit kdyz budu menit i gumy. Nevis kolik by stala vymena cele prevodovky? Chtel bych s tim autem jezdit minimalne 3 roky.

Minimálně 3 roky? Výměna převodovky je fakt nákladná. Z druhé ruky třeba 40 tisíc a podobná cena bude i výměna synchronu. Začni tím olejem a více zatím neřeš. Je známo že do Evropy šla špatná specifikace oleje a ta se projevuje vždy v nízkých teplotách nebo za studena. BM ještě trpelo na vyskakovani rychlosti ojedinělé.

Cau vsichni, tady to je muj prvni prispevek. Prevzal jsem Mazdu 3 hatchback 2016 po tatovi tenhle rok a najel kolem 7000 km za 4 mesice (auto ma ted 152k km) a posledni mesic mi zacala zlobit prevodovka podobnym zpusobem jak tady pisete. Razeni do nekterych stupnu obcas skripe a taky obcas citim vibrace kdyz drzim prevodovku v ruce. Jednou se mi stalo, ze mi nesla zaradit 1 a mam pocit ze vtedy se to zhorsilo, nebo to nejak cele zacalo. Nevim jestli jsem to zpusobil ja, protoze jsem pomerne novej ridic, ale 5k km jsem dal uplne v pohode a nemyslim si, ze jsem auto nejak trapil. Mate nejaky tipy co delat? Zatim se s tim da zit, protoze se to nedeje vzdy a casto je razeni plynule, nebo skripani minimalni. Spis ale chci predejit vetsimu problemu (pokud hrozi). Snazim se taky zjistit, jestli mam delat neco lip jak treba radit v konkretnich otackach. Jsem ochotnej to dat do servisu, pokud to nebude silene drahe treba 30k+.

Kazdy tip se hodi!
Jednoduchá otázka: Tátovi to taky takhle blbě řadilo?
Ty vadný převodovky totiž řádili blbě dejme tomu po jednom roce používání (někdy téměř hned) a jestli tahle převodovka 6let a 150000km fungovala dobře, tak určitě na žádnou vnitřní vadu netrpěla (možná ten olej).
Pokud to tátovi řadilo vždy dobře, tak se zkus zaměřit na používání spojkového pedálu s pohybem řadící páky než tam právě nějaký vnitřní poškození nastanou.
Pokud si táta občas postěžoval, že to neřadí za studena nebo v zimě úplně hladce, tak vyměň olej.
Pokud jste ještě olej v převodovce neměnily, tak po 6 letech a 150000km by už opravdu chtěl vyměnit tak jako tak.

Poslední úprava:
Resil jsem to s tatou a ten si vubec nevzpomina, ze by mel nejake problemy s razenim, tak mi to nejak nesedelo s tim ze by to byl obecny problem. Olej se v prevodovce prej nikdy nemenil, tak to bude urcite potreba! Pristi vikend s nim budu a auto zkusi, aby vedel jestli se neco zmenilo. Zkusim se vic soustredit na to razeni, jestli delam neco spatne nebo ne, uz jsem zkousel najit nejaky pattern, ale na nic jsem neprisel. Docela dava smysl, ze za to muze chladnejsi pocasi, protoze pres leto jsem nemel zadne problemy a urcite jsem nezmenil zpusob jizdy... odjel jsem Chorvatsko tam a spatky, a nezaregistroval nejaky problem...

Dnes rano slo razeni relativne tezko, kdyz tady v Brne bylo 6 stupnu. Jak se budu vracet z prace, kde mame v podzemni garazi 20 stupnu, tak bych mohl poznat rozdil.

Jinak @Polsonside asi nerozumim te otazce na 3 roky. Je to nerealni predstava, nebo proc se ptas? :D

Diky vsem za rychle tipy, cenim si to!

No jednoduchý. Pokud bych auto plánoval na 3 roky cca tak je to pro tebe nerentabilni.
Výměna převodovky či oprava synchronu má smysl jestliže auto plánuješ o pár let déle podle mě.
Děláš to přeci hlavně pro sebe a nikoli pro kupujícího. Podle toho co ale píšeš to vypadá že by mohla pomoct ta nová náplň. Mechanické problémy by se projevily od počátku..

No jednoduchý. Pokud bych auto plánoval na 3 roky cca tak je to pro tebe nerentabilni.
Výměna převodovky či oprava synchronu má smysl jestliže auto plánuješ o pár let déle podle mě.
Děláš to přeci hlavně pro sebe a nikoli pro kupujícího. Podle toho co ale píšeš to vypadá že by mohla pomoct ta nová náplň. Mechanické problémy by se projevily od počátku..

Aha chapu. Ja jsem nevedel jestli se ten problem muze zhorsit treba do stavu ze nebudu schopnej vubec radit. Pokud bych to mel v tady tom stavu 3 roky, tak bych to samozrejme neresil dal a jen vymenil ten olej.

@plech napsal:
Docela dava smysl, ze za to muze chladnejsi pocasi, protoze pres leto jsem nemel zadne problemy a urcite jsem nezmenil zpusob jizdy...

Dnes rano slo razeni relativne tezko, kdyz tady v Brne bylo 6 stupnu. Jak se budu vracet z prace, kde mame v podzemni garazi 20 stupnu, tak bych mohl poznat rozdil.
Pokud Ti auto řadí špatně (ztuha) zejména za chladného počasí, je výměna oleje za Ravenol MTF-2 dobrá volba. S MTF-2 se řadí za nízkých teplot velmi dobře.

Poslední úprava moderátorem:
Back