• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

elektrika Výměna žárovek za LED u Mazda6 GJ/GL

Natural

správce
Člen týmu
Ověřený uživatel MazdaKlanu
Zprávy
5 276
Jak jste si jistě mohli všimnout na srazech, tak každý nový člen jde poznat podle toho, že nemá oLEDkovanou Mazdu :rolleyes:
Ze srazů většinou všichni už odjíždějí komplet LED osvětlení ;)

Tady takový malý seznam patic, které se v 6ce objevují:

Patice T10: osvětlení RZ 2x, osvětlení dveří 2x
Patice T20: zpátečkové světlo 1x
Sufit 31mm: stropní osvětlení 4x, osvětlení kufru WAGON 1x
"Pojistková žárovka" osvětlení slunečních clon 2x

Rozhodně doporučuji na stropním osvětlení pracovat s plastovým nářadím.
Kdo by měl jakýkoli postřeh nebo dotaz, směle do toho :)
Jinak se těším na další LEDkování na srazech :hungry:

EDIT: Přidávám další foto z této diskuze. Další fotky určitě budou přibývat ;)
2016-10-20-8368.jpg 2016-10-25-8643.jpg 2016-10-25-8644.jpg 2016-10-25-8646.jpg

Přílohy

• $_57.JPG
    $_57.JPG
    15,4 KB · Zobrazení: 280
  • 2016-05-11-6781.jpg
    2016-05-11-6781.jpg
    219,2 KB · Zobrazení: 228
Poslední úprava:
Přispěji do kuchyně svými recepty, obecně je třeba chladit a brát moderní čipy, takže zapomeňte na staré 5050. Také ne vždy platí, že čím víc čipů, tím víc Adidas - je třeba brát zřetel na to, jestli to svítí stále, nebo jen chvíli:
- do stropních svítidel a kufru se mi dlouhodobě osvědčují 31mm 5630 (k nalezení na Aliexpress pod heslem "31mm 5630") s nalepeným chladičem, opravdu dobrý poměr cena-kvalita:
31mm_5630_0.jpg 31mm_5630_1.jpg 31mm_5630_2.jpg
- jako patice T10 (k nalezení na Aliexpress pod heslem "T10 ceramic") se mi po vyzkoušení mnoha (od roku 2010) dlouhodobě osvědčují jednočipové s keramickým tělem, buďto ty první vyobrazené se žlutým špuntem (ty jsou vhodné třeba pro osvětlení RZ v GJ kombi, protože jsou o něco kratší a čip tak není blízko plexi), do dveří bych se nebál použít i ty ultrakrátké (dveře nemíváte otevřené stále), nebo o něco lépe svítící druhé s čipem v podobě kloboučku (ty se dají dát třeba do osvětlení RZ v CX-5):
T10-1-5W-W5W_0.jpg T10-1-5W-W5W_1.jpg T10-1-5W-W5W_2.jpg
T10-1-5W-W5W_3.jpg T10-1-5W-W5W_4.jpg T10-1-5W-W5W_5.jpg

Naprostý souhlas, proto také v mém LED pytlíčku disponuji těmito typy.
I vzhledem k tomu, že osvětlení RZ na GJ wagon je řešeno specificky a právě @shr3k nám doporučil tu "se žlutým špuntem" ;)
Já jinak používám už léta k osvětlení RZ chipy 3020, ale vzhledem k tomu, že na GJ wagon tyto typy nesvítily kvůli uložení podle představ, tak jsem byl nucen provést upgrade.

Foto při použití stejných LED (3020). Viditelný rozdíl. Druhá zprava je právě GJ wagon:
2924-4e2eed58ef9b8f9781d68afb70b4a472.jpg

Takže kdo nechce čekat na LED z Číny, popřípadě se na srazu někomu zalíbí LED na dalších klanových mazdách, máme tu řešení a stačí hned říct, popřípadě napsat :)

Ahoj "Naturali", nevíš kdo by mi pomohl z výměnou stávajích žárovek za LED- alespoň interiér. Mám novou M6 GJ provedení wagon. Jsem z Mladé Boleslavi. Nechci se do toho puštět sám a ani nevím co a kde kupovat. Měl jsem předchozí genaraci M6 a po ní Peugeot 508, ten byl už od výrobce komplet s LED osvětlením. Mazda je trochu pozadu :(. Když si na to člověk zvykne, tak to žluté světlo a ještě z matným sklíčkem je na oslepnutí :). Děkuji za radu, případnou pomoc.

Jakou máte zkušenost s životností LEDek? V poslední době jsem viděl na dvou autech, co měly LEDky v koncových světlech, jak jim některé z té řady zlobí. Prostě svítí míň nebo nervózně blikají.

Ahoj "Naturali", nevíš kdo by mi pomohl z výměnou stávajích žárovek za LED- alespoň interiér. Mám novou M6 GJ provedení wagon. Jsem z Mladé Boleslavi. Nechci se do toho puštět sám a ani nevím co a kde kupovat. Měl jsem předchozí genaraci M6 a po ní Peugeot 508, ten byl už od výrobce komplet s LED osvětlením. Mazda je trochu pozadu :(. Když si na to člověk zvykne, tak to žluté světlo a ještě z matným sklíčkem je na oslepnutí :). Děkuji za radu, případnou pomoc.
Můžeš přibrzdit u mně doma, nějaké zásoby doma mám, nebo dojet na nějaký budoucí pražský sraz, kde ti to Robin (Natural) taky vymění.

Jakou máte zkušenost s životností LEDek? V poslední době jsem viděl na dvou autech, co měly LEDky v koncových světlech, jak jim některé z té řady zlobí. Prostě svítí míň nebo nervózně blikají.
Možná nějaké tuningové aftermarketové díly. Na GH u originálních světel jsem nic takového nepozoroval. Obecně LED musí být dobře chlazené, teplota snižuje životnost polovodiče.

Když si na to člověk zvykne, tak to žluté světlo a ještě z matným sklíčkem je na oslepnutí :)
To je přesně ono. Ti co mají LED pochopí :)

S LEDkama není problém, píšu SZ a buď LED nechám poslat nebo to zmáknem na nějakém tom srazu ;)

Můžeš přibrzdit u mně doma, nějaké zásoby doma mám, nebo dojet na nějaký budoucí pražský sraz, kde ti to Robin (Natural) taky vymění.
Ahoj moc rád se zastavím. Napiš mi, kdy by se Ti to hodilo a kde přijet.

Když si na to člověk zvykne, tak to žluté světlo a ještě z matným sklíčkem je na oslepnutí :).
To je přesně ono. Ti co mají LED pochopí :)
Ja mam od @Natural-a komplet interier v LED, ale ... ma to trochu i sve nevyhody. Ono kdyz tam na sedacce (skoro) spinka miminko a nekdo pak v noci vystupuje z auta, tak se mu ta sleha LED svetla zrovna moc nelibi :cool:.

@Ter Leeloo II Kůůrňa, to mě moc malej Robin nebude mít v lásce :D Můžem popřípadě vymyslet něco slabšího :cool:

Protože chci vyměnit žárovky za led na svém autě a není to mazda 6 ......
Mohl by se nekdo kdo se vyzná podívat do sekce kde je moje auto a můj dotaz?

Protože chci vyměnit žárovky za led na svém autě a není to mazda 6 ......
Mohl by se nekdo kdo se vyzná podívat do sekce kde je moje auto a můj dotaz?
asi úplně nechápu tvůj dotaz, Honzo... směřuješ na ty blinkry ?

Tak právě odjel oLEDkovaný @Sikyl (krom stínítek, ty už nebyly na skladě, tak mu je určitě dá @Natural na nějakém pražském rychlosrazu), porovnávali jsme i jak svítí v GJ xenony vs. LED. LED mají definitivně větší barevnou teplotu a dálkové vytváří takový ostrý obdélník. Jinak vám poví, na kterou myčku v Mladé Boleslavi definitivně nemáte jezdit, protože to, co mu tam vyvedli s lakem, je fakt peklo. :) Ta Titanium Flash je zralá na den strávený u Matěje Vepřeka, http://www.matejveprek.cz/cenik/sluzby/prehled-cen-sluzeb-cenik/.
potkávací
DSC_1084.JPG
dálkové
DSC_1086.JPG

Paráda srovnání Xenonů a LED ;)
Jojo už jsme se @Sikyl domluvení na doLEDkování stínítek a zpátečky příští týden :)

Zatím jsem viděl jen foto laku a skoro jsem z toho padl. Já bych jen dodal, že všeobecně myčka není nic dobrého, každopádně ty rýhy z Boleslavi jsou fakt extrém.

Nazdar Chlapi, jsem moc rád, že jsem poznal takovou fajn partu lidí. Shr3k mi dnes vyměnil žárovky (vzor Škoda 120 malého souseda z Boleslavi :) ) za LED. Konečně v autě i v kufru vidím. Jak jsem psal měl jsem mezi pauzu mezi Mazdama 6 a to Peugeot 508 SW Alure a ten byl už od 2011 kompletně oledkovaný. Co se týče předních světel s diodami, nedá se to s Xenonovýma výbojkama srovnat. Světlo je bělejší a hlavně se jeho intenzita zvětšuje úměrně s rychlosti a tím i dohled do dálky. Je to luxus, když "v Německu" pálite v noci 200km/hod. a vidíte do obrovské dálky, což se u Xenonových výbojek nedá říct. A to není poslední technologie. Mercedes a BMW už řeší laserová světla, která mají světelný tok usměrňovaný přes "krystal". No nebylo na kočár z petrolejkama :). Vyměnil se knot, dolil petrolej a jednou za čas se vyleštilo sklo a zrcátko :).

Poslední úprava:
Back