Možná bych ještě doplnil, že existuje i dost "skrytých navýšení" jak píše jirka reálná inflace, které nejsou takhle vidět (ano, vím, má to zachycovat míra inflace, ale asi těžko člověk bez informací a znalostí to jednoduše rozklíčuje proč a odkud to pochází). Příklad, zdraží se nafta o 5 Kč/l. To znamená, že doprava produktu od farmáře do mlýna je dražší, po umletí doprava do skladu a pak doprava do obchodu. Taktéž ten mlýn si určitě sám nevyrábí obaly na produkty a ty jim zase někdo musí dovézt.Vhled do aktuálního vývoje :
Dnes mi přivezli naftu za 30,19Kč bez DPH (což je navýšení o 2,47Kč oproti minulému týdnu)
Na zítřejší závoz je daná cena 34,70Kč/L bez DPH
Na příští týden je zatím neoficiální avízo 37Kč/L bez DPH
(Reálně se tedy zdražuje o cca 10Kč/L bez DPH v řádu pouhých 14dnů)
Reálně počítejte po víkendu s cenami na benzínkách někde v rozpětí 46-48Kč/L včetně DPH (neřeším teď jestli benzín, nebo nafta)
Takže ne, lidi nejsou magoři. Pokud má někdo možnost si bezpečně uskladnit 200L nafty, protože dojíždí někam...nemá peněz nazbyt, je to racionální volba. Je to asi stejná "magořina", jako nakoupit v akci nějakou potravinu, která je slevněná o 30% a já ji konzumuji pravidelně...nebo dětské plínky, nebo cokoliv. Benzín bych z důvodů logických neskladoval vůbec - max 20l do sekačky v kanystru někde v garáži - mimo obytný dům.
Sečtěte si dohromady :
- 100% nárůst úrokové sazby hypoték za poslední 2 roky (mám 2,29% z 04/2021, dneska bych dostal cca 3,9-4,1%)
- růst cen bytů skokově o vysoké desítky procent + růst cen nájemního bydlení (můj byt zdražil za jediný rok o milion v reálné prodejní tržní ceně)
- reálná inflace někde kolem 10% (takže zdražování všeho)
- skokové zdražení energií a to jak plynu, tak elektřiny (a to až o stovky procent - u mě to dělá cca 1000kč/měsíčně navíc a to bydlím v paneláku)
- razantní nárůst cen PHM
Co z toho vyjde ? že i člověk co bere 30 čistá, je na tom aktuálně dost blbě.