@MK-M3 , ja samozrejme nikomu nechcem nic vnucovat. Ak tebe a inym uz dobre funguju nejake LED ziarovky, tak nie je problem.
Ja len rad robim veci sam a poriadne (aj ked niekedy to je az na x-ty pokus
) a chcel by som tam
Philips ziarovky, preto sa s tym planujem pohrat a pripadne dat nejake info niekomu inemu.
Co som napr. predtym este zabudol je to, ze LED ziarovka samotna uz ma nejaku spotrebu:
P_led = U * I_led
a doplnkovy paralelny rezistor nemusi teda mat uplne rovnaku spotrebu ako halogenova ziarovka:
P_halog = U * I_halog
Staci, aby paralelny rezistor "dorovnal" celkovu spotrebu na uroven halogenovej ziarovky:
P_rez = U * I_rez = P_halog - P_led = U * (I_halog - I_led)
21 W ziarovkou denneho svietenia pri 14 V (co je zhruba napatie v aute pri beziacom motore) tecie teoreticky prud:
I_halog = P_halog / U = 21 / 14 = 1,5 A
Potom je vhodne zobrat LED ziarovku, aku tam clovek chce dat (napr. ja Philips Ultinon), zapojit ju na 14 V zdroj a odcitat aky prud nou pri danom napati tecie. Povedzme, ze to je napr. 0,5 A:
I_led = 0,5 A
Takze doplnkovym rezistorom by mal potom tiect prud:
I_rez = I_halog - I_led = 1,5 - 0,5 = 1 A
Rezistor by tym padom mal mat odpor:
R_rez = U / I_rez = 14 / 1 = 14 ohm
Ale idealne je najskor vyskusat vyssie odpory kedy este riadiaca jednotka nevyhodi chybu, pretoze ako som uz pisal, cim vyssi odpor, tym nizsi prud a teda menej odpadoveho tepla. A auto skoro urcite nepotrebuje namerat uplne presny prud, takze moze fungovat bez problemov napr. aj
27R 25W, pripadne aj vyssi a az ak by sa Mazda stazovala, tak skusat nizsie a nizsie az do idealnej teoretickej vypocitanej hodnoty odporu, kedy to uz MUSI byt ok. Teoreticky vykon rezistoru (cislo vo Wattoch udavane spolu s jeho odporom) by malo samozrejme byt tym vyssie, cim nizsi je odpor, s tym, ze sa nahradza 21 W ziarovka, takze napr. 25W je take zdrave minimum aj pre najnizsi vypocitany odpor a pre vyssie odpory, napr. tych 27 ohmov uz to moze byt aj menej, napr. iba 10 W, ale vyssim teoretickym vykonom clovek nic nepokazi.
Podobny vypocet treba zaroven spravit aj pre nahradenie 5W ziarovky obrysoveho svetla (ciselko 21 v rovniciach vyssie nahradit cislom 5).
Pre zaujimavost (a pre kontrolu, kedze stale by malo vyjst rovnakych 14 ohmov ako v predoslom vypocte) davam dole aj vypocet potrebneho odporu rezistora
R_rez aj priamo z odporov nahradzanej halogenovej 21W ziarovky
R_halog s pripojenou LED ziarovkou s odporom
R_led.
Najskor treba vypocitat teoreticky odpor halogenovej ziarovky a odpor LED ziarovky z prudu nameraneho pri jej zapojeni na napatie 14 V (opat zopakujem, ze som nic nemeral, iba teoreticky dosadil 0,5 A, no lepsie to premerat na konkretnu LED ziarovku):
R_halog = U / I_halog = U^2 / P_halog = 14^2 / 21 = 9,333 ohm
R_led = U / I_led = 14 / 0.5 = 28 ohm
Pre odpory
R_led a
R_rez zapojene paralelne musi na oklamanie auta platit:
1 / R_halog = 1 / R_led + 1 / R_rez
Z tejto rovnice sa postupnymi upravami da dostat pozadovane
R_rez:
R_rez / R_halog = R_rez / R_led + 1
R_rez / R_halog - R_rez / R_led = 1
R_rez * (R_led - R_halog) / (R_halog * R_led) = 1
R_rez * (R_led - R_halog) = (R_halog * R_led)
R_rez = (R_halog * R_led) / (R_led - R_halog)
R_rez = (9,333 * 28) / (28 - 9,333) = 14 ohm