Zdravím vás.
Svou Šestku GH liftback po faceliftu mám dovezenou z Německa. Byly na ní liťáky Aluett s pneu 225/45 ZR 17 91Y. Jde o to, že mi je v Prostějově při registraci auta nechtěli zapsat do TP. Mám k autu doklad TÜV SRN, kde jsou rozměry uvedený, ale pro ně je to bohužel bezvýznamnej kus papíru (nebo papírů, je to víc listů). Dovozce byl překvapenej a říkal, že s tím obvykle nebývá problém – například v Praze a okolí jim tento doklad bez problémů vzali a do TP zapsali.
Zřejmě jsem tuhle záležitost dotáhl do konce, bohužel neúspěšnýho.
1) Kontaktoval jsem pana Plessingera ze SCC. On mi však neměl jak pomoci – výrobce takový rozměr v homologaci neuvádí a nemohou jej tedy potvrdit. Doporučil kontaktovat výrobce/dodavatele ráfků.
2) Napsal jsem výrobci ráfků do Německa, zda mají nějaké další dokumenty použitelné pro ČR. Poslali mi přeložené texty pro KBA v češtině a potvrdili mou domněnku, že jediným dealerem jejich kol v ČR je Auto Kelly.
3) Psal jsem do Auto Kelly, zda mi jsou schopni k těmto liťákům vystavit typový list, ačkoliv jsou dovezený z Německa. Prý ano, na jakékoliv pobočce. Po dvoutýdenním osobním jednání s pobočkou v Olomouci, kde to vypadalo velice nadějně, mi do telefonu řekli, že typový list vystavit nemůžou a tím to zhaslo. Asi proto, že zrovna mnou poptávaný rozměr u stejného typu ráfků v ČR nenabízí.
4) Po několikaměsíční pauze způsobené zimou jsem znovu zjišťoval postup dle MDČR. Zkusil jsem tedy kontaktovat místní STK (alespoň tak jsem to z postupu pochopil) a ptal se, zda je to u nich možné a mají k dispozici technika typu "K". Prý ne, STK to nedělají, kontrolu montáže pro ně prý zajišťuje DEKRA.
5) DEKRA má jedinou takovou zkušebnu v Klíčanech, do kterých to mám od PV po dálnici přes 280 km (3 hodiny cesty). Poslal jsem jim mailem dokumenty a ptal se, zda jsou pro kontrolu montáže dostačující. Poprosil jsem je taky o cenu montáže a info, jak dlouho ta procedura trvá, abych viděl, zda se něco takovýho vůbec vyplatí (předpokládám, že ne, to jsem jim ale nepsal). Odpovědi jsem se ani po taktní urgenci nedočkal.
Zatím tedy jezdím na elegantních zimních plechotronech. Zřejmě ale liťáky nasadím takříkajíc "načerno", spoléhajíce na skutečnost, že si je PČR při mým náhodným zastavení nebude moci ověřit (velkej TP nevozím). Jediným rizikem je tak nejspíš nějaká specifická dopravní nehoda, při které by tohle mohlo hrát roli a někdo si toho všiml ve svůj prospěch. A samozřejmě nepočítám s tím, že by to prolezlo přes STK – už při první registraci v ČR to dovozce na vstupní STK přistavil na zimních plecháčích.
Je ještě nějakej jinej způsob, jak by se to dalo vyřešit? Kromě snahy o prodej ráfků bez možnosti získání typového listu? Nebo se na to mám prostě vys*** kašlat?