• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

Mazda 6 (GJ/GL) - obecně

Páni pri brzdení zažívam nerovnomerné brzdenie, prejavuje sa to tak že keď zľahka začnem brzdiť a následne sa ako keby zapojil do brzdenia alternátor tak pri tomto procese auto začne brzdiť omnoho prudšie, začína ma to trochu štvať. (je to vcelku nepohodlné, keď som mal staru Mazda 3 v manuále tak to bolo pohodlnejšie ako automat) Má to tak byť alebo je niekde problém? Môže byť na vine odpojenie valcov ale to tak má proste byť? Dik za info
Ahoj, a není to tím, že AT prostě podřadí?

Mám 2017 bez odpajania valcov a myslím si že to je podraďovaním, škoda že aio nedokáže dosť rýchlo aktualizovať zaradený stupeň, aby sa to dalo odsledovať. Ale ak si zajtra spomeniem tak to skúsim v manuáli.

Ono to ozaj môže byť to podradenie len sa mi nezdá že by to bolo až také agresívne, eloop je jemný to už som odporozoval ako sa správa tento systém, čakal som od toho automatu asi trochu viac jemnejšie riadenie ale nie som si tým 100% istý že je to teda tá prevodovka.

Skús ten manuál a uvidíš, ja som naopak s radením spokojný, minimálne pri akcelerácii na plný plyn bez kickdownu to krásne bez trhnutia radí, aj podrazovanie je fajn. olej bol len vypustený teraz pri 107k, podľa záznamu prvý raz.

IMG20250303152610.jpg

Nějak se mi nezdá barva toho oleje. Je tam ten správný? Měl by být zelený pokud se nemýlím.

Olej je červený a pokud je starší změní barvu na oranžovou

Bolo to v mazde, ravenol asi nedávali, aj originál je zelený?

Edit: našiel som že hej, čo mi tam teda naliali? Motorový?

Poslední úprava:
Projel jsem nějaké fotky tady ve vlaku o automatu a viděl jsem tam zelený. Na YT amici vypouštěji červený a liji zelený z flašky mazda. Já dával FEBI ATF FZ. U nás se dá koupit nejspíše jen febi, Ravenol, Mazda.
Měnil jsem při 100tis a pochybuji že by Němec předemnou olej v převodovce měnil. Každopádně tvůj olej vypadá na fotce jako žlutohnědý.

Podľa internetu vznikne podobná farba zmiešaním zelenej a červenej, budem na to myslieť a tento rok to vyriešim

Ok moje chyba vždy jsem viděl jen červený

do převodovek Mazda GW6AX-EL 6 a FW6A-EL už dle specifikací nemusí přijít jen a pouze olej ATF FZ. já teď nechával vyměnit olej a dali mi tam TotalEnergies FLUIDMATIC LV MV, který je mimochodem červený (Ravenol je modrý). přímo jsem se na to ptal a mechanik mi ukazoval soulad specifikace, kde je uvedena možná náhrada za Mazda ATF FZ a měl tam uvedené i typy převodovek. nechá se to najít i na webu - https://www.autodoc.cz/total/20080373

@Doofer origo náplň z fabriky je namodralá a časem (nebo opotřebením) jde do zlato-hněda.
Nevím jestli je lepší tam dát něco co splňuje požadavky jen na konkrétní převodovku (ATF FZ) a nebo tam nalít něco univerzálního co splňuje požadavky pro XY převodovek a může se to v určitých chvílích/teplotách/zatížení chovat nevyspitatelně.
Tím pádem se tam totiž dá nalít kde co. Třeba Valvoline Light & Heavy Duty ATF / CVT FLUID, který to ATF FZ splňuje taky + bambilion dalších:

nebo třeba Motul ATF VI
a tak dále...

Osobně bych při sebemenším podezření, že převodovka špatně řadí nebo cuká nebo cokoliv (nemusí to nastat hned) to okamžitě vylil.

Poslední úprava:
@Doofer origo náplň z fabriky je namodralá a časem (nebo opotřebením) jde do zlato-hněda.
Nevím jestli je lepší tam dát něco co splňuje požadavky jen na konkrétní převodovku (ATF FZ) a nebo tam nalít něco univerzálního co splňuje požadavky pro XY převodovek a může se to v určitých chvílích/teplotách/zatížení chovat nevyspitatelně.
Tím pádem se tam totiž dá nalít kde co. Třeba Valvoline Light & Heavy Duty ATF / CVT FLUID, který to ATF FZ splňuje taky + bambilion dalších:

nebo třeba Motul ATF VI
a tak dále...

Osobně bych při sebemenším podezření, že převodovka špatně řadí nebo cuká nebo cokoliv (nemusí to nastat hned) to okamžitě vylil.
jasny souhlas. ptal jsem se a pry si tam Mazdy podavaji dvere a zadna se jim zatim nevratila s reklamaci. zatim to radi krasne hladce a je i tissi co do hlucnosti. no uvidime

nebo třeba Motul ATF VI
a tak dále...

Napadlo mě, když motorové oleje v Mazdě jsou brandovaný Total, jestli třeba to, co tam nalili @Doofer, není totéž, co ATF FZ?

Napadlo mě, když motorové oleje v Mazdě jsou brandovaný Total, jestli třeba to, co tam nalili @Doofer, není totéž, co ATF FZ?
Jenže ne všechny oleje pro Mazdu jsou Total. V USA byl třeba dlouhou dobu (nevím jestli pořád) motorový olej origo od Castrolu.
V EU je třeba olej do rozvodovky a zadního diferenciálu u čtyřkoly od firmy Idemitsu.

Zároveň nikde není psáno, že i kdyby to byl Total, že má dostupnou takhle "náhradu" se svým logem. Pro Toyotu/Lexus dělá třeba origo olej Mobil1, ale když koupíš ten olej od Mobil1 tak má lehce jiný složení než ten s etiketou Toyota.

EDIT: tak převodový olej do skyactiv automata vyrábí firma Aisin (údajně).

Poslední úprava:
Jenže ne všechny oleje pro Mazdu jsou Total. V USA byl třeba dlouhou dobu (nevím jestli pořád) motorový olej origo od Castrolu.
V EU je třeba olej do rozvodovky a zadního diferenciálu u čtyřkoly od firmy Idemitsu.

Zároveň nikde není psáno, že i kdyby to byl Total, že má dostupnou takhle "náhradu" se svým logem. Pro Toyotu/Lexus dělá třeba origo olej Mobil1, ale když koupíš ten olej od Mobil1 tak má lehce jiný složení než ten s etiketou Toyota.

EDIT: tak převodový olej do skyactiv automata vyrábí firma Aisin (údajně).
Doporučený výrobce toho Totalu je práve Aisin JWS 3324 a je tam uvedeno, že se používá i označení TOTALENERGIES Mazda ATF FZ
Typ převodovky i označení je uvedeno i na zadní straně pixly - viz odkaz výše, kde to lze přiblížit.

1742974406738.png

Doporučený výrobce toho Totalu je práve Aisin JWS 3324 a je tam uvedeno, že se používá i označení TOTALENERGIES Mazda ATF FZ
Typ převodovky i označení je uvedeno i na zadní straně pixly - viz odkaz výše, kde to lze přiblížit.

Zobrazit přílohu 55909
To samý najdeš i na tom Valvoline a i jiných olejích. ATF FZ nebylo těžký sehnat v univerzálním provedení. ATF FZ bylo těžký sehnat ve specifickým provedení, kde specifikace byla jen a pouze ATF FZ. Tady v EU to prodává snad jen Ravenol a Febi Bilstein (možná ještě někdo).
Ten Total je prostě univerzální olej kde na flašce nebo technickym listu je vypsáno XY specifikací co splňuje.
Sám Aisin k tomu říká asi tohle:

Poslední úprava:
To samý najdeš i na tom Valvoline a i jiných olejích. ATF FZ nebylo těžký sehnat v univerzálním provedení. ATF FZ bylo těžký sehnat ve specifickým provedení, kde specifikace byla jen a pouze ATF FZ. Tady v EU to prodává snad jen Ravenol a Febi Bilstein (možná ještě někdo).
Ten Total je prostě univerzální olej kde na flašce nebo technickym listu je vypsáno XY specifikací co splňuje.
Sám Aisin k tomu říká asi tohle:
no nezbývá než věřit servisu.. ten Total není nic levnýho a je dražší než ten Ravenol, tak už jen z tohoto hlediska to snad nebude nějaká břečka

Back