Zdravím, pořídil jsem si ojetou Mazdu 5, 1.8 MZR, rok výroby 2014, najeto teď cca 149000 km. Jezdí řekl bych normálně, jenom mě trochu znepokojuje spotřeba oleje. Vím že tyto motory jsou známe tím, že si nějaký olej vezmou, ale já jsem z horní rysky na spodní (předpokládám že to je cca litr) za necelý měsíc a 2100km. S autem jezdím myslím normálně, ostatně s tímto motorem a ještě k tomu v Mazdě 5 se nedá jezdit nějak ostře. Navíc ta spotřeba byla docela nerovnoměrná:
31.7. nový olej, na horní rysce
20.8. po 1400km od výměny - stav oleje ve dvou třetinách mezi ryskama
26.8. po dalších 700km - stav oleje na spodní rysce (možná lehce pod).
Je taková spotřeba a její průběh "normální", nebo může naznačovat nějaký problém? Nevšiml jsem si že by olej unikal ven, motor i kryt vypadají suše a nikdy jsem si při vyjíždění nevšiml olej na silnici, ale asi pro jistotu ještě ověřím i tuto alternativu.
Jinak auto bylo až do roku 2020 každý rok na prohlídce v autorizovaném servisu, pak dva roky hluché místo v elektronické servisní knížce (ale dle štítku s tím na výměnu oleje jezdili) a teď jsem to po koupi dal opět na prohlídku do autorizovaného servisu.
Děkuji, J.
31.7. nový olej, na horní rysce
20.8. po 1400km od výměny - stav oleje ve dvou třetinách mezi ryskama
26.8. po dalších 700km - stav oleje na spodní rysce (možná lehce pod).
Je taková spotřeba a její průběh "normální", nebo může naznačovat nějaký problém? Nevšiml jsem si že by olej unikal ven, motor i kryt vypadají suše a nikdy jsem si při vyjíždění nevšiml olej na silnici, ale asi pro jistotu ještě ověřím i tuto alternativu.
Jinak auto bylo až do roku 2020 každý rok na prohlídce v autorizovaném servisu, pak dva roky hluché místo v elektronické servisní knížce (ale dle štítku s tím na výměnu oleje jezdili) a teď jsem to po koupi dal opět na prohlídku do autorizovaného servisu.
Děkuji, J.