Ahoj. Můj problém s BOSE AMP
Mazda 3 2010 BK
BOSE BBM2 66 A20
problém:
Machinegun noise ( lupání do repro )
Ještě před vlastní opravou jsem zkoušel psát do BOSE přímo ( někde jsem se dočetl, jak lidi zavolali v US/UK do BOSE pro tuto závadu a oni jim poslali nový zes. - pěkná story
). Psal jsem, co se mi stalo a že jsem zjistil, že tato závada je u jejich produktu běžná a že to beru jednak jako design issue a zároveň jako safety issue, že lupaní za jízdy může vést k nehodě atd. ( ano 15 let práce v automotive mne deformuje
) a ano, odepsali mi něco ve smyslu, že se omlouvají, ale nemůžou pro mne nic udělat. Takže tudy cesta nevede.
Veškeré info jsem čerpal na internetu: zde v tomto vlákně je užitečné info o problematice se stabilizátorem a DSP.
Vše se tedy zde dá dočíst a ještě lepší info je na odkaze na PL diskuzi.
V souhrnu. Pokavaď máte možnost pájet SMD a ktomu přísl. vybavení, lze provést. Nebo někoho oslovit kdo má. Jinak asi STB servis za 3000 CZK a víc.
Oprava:
Je potřeba měnit stabec
ST2L05R3300PS // lze koupit na mouser nebo farnell - 42.90 CZK (14.08.2020 cena mouser )
https://cz.mouser.com/ProductDetail...IZjZzJqaMPy98Q9NtcdFP8kL/NoES2t3y35HIl9hSMw==
-> když nepomůže stabec, nutno vyměnit i DSP
DSPB56374AE // zkusil jsem objednat mouser, nabízejí pouze celý kotouč 800ks / 167 024.00 CZK (nabídku jsem zdvořile odmítl a našel DSP na ebay - cena cca 300 CZK, ale dodání cca 1.5-2 měsíce ).
Já jsem objednal stabec i DSP ještě před vlastní opravou, protože jsem si nebyl jistý, jestli bude stačit měnit stabec nebo i DSP a tím, že DSP šlo z Číny dlouhou, nechtěl jsem se pak zdržovat.
Prvotně jsem nechal kolegu přepájet stabec. ( pájet asi trochu umím, ale SMD atd. nedělám na denní bázi a není to můj job a nemám aní foukací pájku atd. - PCB má na sobě coating - lakovaná ochrana proti vlhkosti atd.!). Po přepájení jsem nic neměřil a zapojil v autě. Machine gun noise zvuk sice přestal, ale naopak zvůk nešel z koncáku žádny.
Nezbylo než počkat na DSP z číny a vyzkoušet vyměnit i tuto součástku.
Po přepájení DSP a kontrole stabce, jsem tentokrát nebyl líny a postavil si na stole kabel pro měření s lab zdrojem, FG a multimetrem.
Po připojení UBATT/GND a REMOTE pin na UBATT si veme zesik 0.9A. Po přpojení vstupu FL na FG ( 1kHz 0.170mV sinus ) je na výstupu na 4ohm výstup 1.4V 1kHz. Takže zesilujeme a neprdíme
. Kontrola ostartních kanálů a vše cajk . Tak už jen dát pod sedačku