Já jsem od malička chtěl (vedle mnoha značek modelů sportovních aut

) seveřana, Saab nebo Volvo. Když jsem kupoval svou první ojetou 626, bylo to v autosalonu Volvo, kde ji první majitel nechal na protiúčet — a při odjíždení v Mazdě jsem prodejci říkal, ať počká, že za pár let si taky přijdu pro nové Volvo.
Loni konečně začalo vypadat realisticky, že bych si něco takového mohl pořídit. Jenže, Saab je mrtvý a Volvo čínské. Ale nová S90/V90 vypadá tak úchvatně, že bych to býval byl ochotný risknout. Jenže se objevilo další jenže. Začal jsem totiž zjišťovat po známých i neznámých reference, a začal jsem se dozvídat nehezké věci ohledně spolehlivosti. Resumé bylo jasné: "Nekupovat, jde to s nima od desíti k pěti". Dozvěděl jsem se mimo jiné také o dvou (!) nových Volvech (2016), které se majitelům podařilo po mnoha měsících od koupi úspěně vyreklamovat a získat zpět peníze.
Prý je to ještě horší, než BMW, které přitom už dávno nemá pověst spolehlivých aut... naposledy kolega z práce zmiňoval v cca 20tkm odešlý diferenciál (edit: teď jsem si uvědomil, že to spíš byl kardan, možná obojí) na trojkové řadě (s prací snad za 120k?), sice záruka, ale už také několikátá - důležitá - porucha.
Mazda dávno není bůhvíjaký etalon spolehlivosti, na obou posledních nových trojkách jsem nějaké ty drobné závady řešit musel a občas něco zazlobí (infotainment se sekne, senzory při jednom z 50ti couvání nenaskočí,...), ale aspoň mi nabízí něco, kombinaci čehož lze u jiných těžko najít:
- Prakticky nejnižší cenu z celé střední třídy - při srovnatelné výbavě a motoru
- Subjektivně skoro nejhezčí a ergonomicky vymakaný design uvnitř i zvenčí, a to i při srovnání s prémiovkami (samozřejmě z horších materiálů)
- Výborné jízdní vlastnosti, opět i klidně napříč neprémií i prémií
Takže místo snění o S90/V90 T5, návštěv autosalonů Volva, řešení odkud vyškrábnout dalších x-set tisíc a jak sehnat mírnou předváděčku, jsem se zase rád vrátil do autosalonů Mazdy... a největší dilema jsem měl, jestli Revolution nebo Revolution Top, a jakou barvu (a stejně jsem nevydržel čekat na slíbenou "brzy nám přijde" modrou, která měla mnohatýdenní zpoždění, a koupil červenou skladovku

). Někteří tady s kvalitou šestky straší, ale já to fakt musím zaťukat, mně se ani mexická trojka, ani japonská CX-3, tak moc nekazila/nekazí. Pořád je ta kvalita horší jen relativně (zejm. proti 90. letům) a třeba novo-Škodovkáři (Fabia, Rapid i Octavia) kolem mě mají většinou do 50tkm víc problémů.
PS: Je to možná náhoda, ale v rodině máme od nového Mondeo 2012 s 2.0 TDCi s nájezdem 250tkm a pouhýma dvěma reklamacema: špatné rozsvěcení lampiček vzadu při otevření dvěří + uvolněná lišta mezi motorem a sklem a přenos jejího klepání do interiéru.