• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

motor Jaké používáte palivo? Dojezd, zkušenosti ...

Tank ONO otázka na Diesel a Diesel+ ... ze 2.4.2020, odpověděl mi Jiří Ondra
To je hodne zajimavy teda, to zkusim do Aurise nabrat tu "Vervu" za 30.50 značky ktera j drazsi jen o 0.60 nez klasika. Jestli to je pravda, tak je videt, jaky jsou Benzina zlodeji a tankujici pozeri.
Globus bere od MOL a ceny taky jiny o dost.

Mě to nepřijde zas tak ,,stejný” ,,parametry to má jako Verva diesel” ,,aditiva neznáme” - tedy plus minus to bude to samé, muže se to lišit v detailech nebo třeba vůbec. Cena je 30,50 což je fajn (jaká je teď cena Verva diesel naposled jsem si všiml 32,90 -1,50 sleva = 31,40)

Tank Ono 30,50
Benzina 31,40

Rozdíl 0,90 mi nepřijde velký a Tank Ono vždy drželo ceny na nejnižší úrovni v ČR (taky ty fronty tam někdy). Možná ze u Benziny cena slezla ještě níž takže rozdíl bude menší (dnes pojedu kolem mohu se kouknout).

Mě osobně cena nafty je fuk, když tankuju benzin.

U TankOno mají 98 za 38,90
Benzina Verva100 (což opravdu není stejný benzin) po slevě před 3 dny 39,10

Tedy rozdíl 0,20 Kč za jiný produkt - navíc nejbližší TankOno mám 50 km takže dekuji jejich služby nevyuziji.

Mě to nepřijde zas tak ,,stejný” ,,parametry to má jako Verva diesel” ,,aditiva neznáme” - tedy plus minus to bude to samé, muže se to lišit v detailech nebo třeba vůbec. Cena je 30,50 což je fajn (jaká je teď cena Verva diesel naposled jsem si všiml 32,90 -1,50 sleva = 31,40)
Kde se sbírá 1,5Kč slevy u Benziny? TankKarta má 0,5Kč(Efecta) resp 1Kč(Verva) ... a o více nevím,

dobrý den, v Německu jsem natankoval benzín "Shell Super FuelSave E10" a překvapilo mě, jak s tím to auto jede. Naprosto klidný chod, táhlo lépe a spotřeba, hlavně na kratších trasách, klesla o litr (dle palubního počítače). Koukal jsem na internet, jestli tohle palivo prodávají i shellky v Čechách, ale nejsem z toho nějak chytrý. Poradíte někdo? (cx30 G150 awd at)

Poslední úprava:
Však natankuj fuelsave v Čr a uvidíš ten rozdíl. :D nejhorší palivo - 95 co jsem s odstupem času natankoval bylo vždy na shell. Auto nechtělo skoro jet
Pokud u nás ještě E10 nemají tak brzo bude. V SK už E10 běžně mají. U nás je E10 verva a možná už i efecta na benzině. Když to ale porovnám s klasikou (E0) kterou teď nějakou chvíli beru tak bez té příměsi je to prostě lepší, daleko líp to jede

Však natankuj fuelsave v Čr a uvidíš ten rozdíl. :D nejhorší palivo - 95 co jsem s odstupem času natankoval bylo vždy na shell. Auto nechtělo skoro jet
já nejsem zrovna expert, ale klíč může být v tom "E10", proto se ptám zde. Jen doplním, že V100 od benziny a ten OMV maxx100 tankuju - a rozhodně to nemá tyhle parametry...

Upraveno - viz výše V100 tyhle parametry má (E10). To že je benzín nahrazen větším množstvím biosložky rozhodně plus není.

Mě zatím funguje nejlíp 95 z Eurooil s 0% biosložky + octan booster viz podpis

Kde se sbírá 1,5Kč slevy u Benziny? TankKarta má 0,5Kč(Efecta) resp 1Kč(Verva) ... a o více nevím,
Ano na 95 bylo 0,5 na 100 je 1kč (v době cen kolem 50kč byla chvilku sleva 1,5) a na Vervu diesel - nevím jak je to přesně pojmenované - měli 1,5 Kč jako nejvyšší produkt - to bylo v době kdy jsem si tu kartu zakládal. Je fakt ze tehdy stávala víc jak Verva 100 - ta tehdy šla kolem 36 a nafta byla asi za 38.

Opět a po sté. Není biosložka jako biosložka.
Verva100 je E10 ale neobsahuje ani prd ethanolu ale obsahuje ETBE které zde plní podíl bioslozky.

ETBE zvedá oktanove číslo a je samozrejmne obsazeno v závodních racing benzinech jen ještě ve větším množství. Všechny jsou minimálně E10 jinak by nebylo možné dosáhnout požadovaného výkonu. Většinou 102-110 oktanu.

Tedy pokud se s autem jestli dlouhodobě na benzin s obsahem ETBE určitě nepojede hůř jak 95 E5 nebo čistá 95.

MM100 ještě před časem obsahoval ethanol v malém množství plus ETBE. Jak je to teď nevím - mají vyšší cenu jak Benzina tak na to nejezdim.

Pro ty kterým nevoní E10 mám blbé zprávy - za chvíli nebude možné prodávat paliva E5 a budou nahrazena E10 - u nepremiovych paliv je to ethanolem takže dobrou chuť.
Norma E15 se již zavádí do praxe.

Pro ty kterým nevoní E10 mám blbé zprávy - za chvíli nebude možné prodávat paliva E5 a budou nahrazena E10 - u nepremiovych paliv je to ethanolem takže dobrou chuť.
Norma E15 se již zavádí do praxe.
U nás na E10 jazdíme už pekne dlho mimo prémiových palív t.j. Shell Racing 100 a MM100. Všetky ostatné neaditované/aditované palivá majú už dávno E10.
A žeby to bol až taký strašný problém, som nejak nepostrehol...

Já nejčastěji tankuji Eurooil 98 super a přidávám Vif a nedávno jsme zkoušel dvě nádrže tank ono 98 a dle odpovědi z vedení se jedna o Rakousko benzin od omw 98 bez aditiv a bez ethanolu no a světě div se jízdní vlastnosti spotřeba vše stejná jenže motor je daleko hlucnejsi na volnobeh téměř stejně hlučný jako vysokotlaké čerpadlo a po natankovani u Eurooil se motor zase sklidnil takže experimentovat nebudu sice na papíře od Ona super benzin ale zkratka když slyším ten motor ve volnobehu po ohřáti tak je mnohem hlucnejsi…

Ono je to spíš tak, že je to povolené množství a samozřejmě je to na vyrobu levnější než samotný benzín, takže výrobci /prodejci finančně samozřejmě vyhovuje dát tuto latku v co nejvyšším množství při zachování, nebo ještě lépe při navýšení prodejní ceny.

Když jsem dohledal naftu, tak teď jsem se zeptal na benzín, konkrétně N95+, který mají na pár stanicích...a hle, odpověď do 2.dne (5.5.2023)
Na níže uvedeném odkazu máte kompletní informace o našem aditivovaném benzínu.
https://www.orlenunipetrolrpa.cz/CS/NabidkaProduktu/rafinerske-produkty/PohonneHmoty/Benziny/Stranky/Ultra95adben.aspx
Ve zkratce tento benzín snižuje tření, snižuje opotřebení motoru a zlepšuje kvalitu paliva.
Rozšiření nabídky aditivovaného benzínu v nejbližší době neplánujeme. Je to dáno počtem nádrží na každé čerpací stanici. Nádrže musíme využívat efektivně a primárně nabízet více prodávané produkty jako je BA95, Motorová nafta a motorová nafta aditivovaná.

Já nejčastěji tankuji Eurooil 98 super a přidávám Vif a nedávno jsme zkoušel dvě nádrže tank ono 98 a dle odpovědi z vedení se jedna o Rakousko benzin od omw 98 bez aditiv a bez ethanolu no a světě div se jízdní vlastnosti spotřeba vše stejná jenže motor je daleko hlucnejsi na volnobeh téměř stejně hlučný jako vysokotlaké čerpadlo a po natankovani u Eurooil se motor zase sklidnil takže experimentovat nebudu sice na papíře od Ona super benzin ale zkratka když slyším ten motor ve volnobehu po ohřáti tak je mnohem hlucnejsi…
VIF dávám taky(do benzínu i nafty) ...snad to pomáhá ?
EuroOil98(=BA98 SuperPlus?)
U EuroOil se mi líbí, že mají mobilní apku, kde sdělí otevírací dobu, sortiment i cenu a základní parametry N95 a D paliva. Takže třeba u mé nejbližší jsou v benzínu 4% biolihu.
- EuroOil - sortiment paliv a základní info
-
Čepro technické info o benzínech N95,N95+ a N98

Ohledně N98 u ONO jsem dostal stejnou informaci - je to OMW 98(SuperPlus)...tedy s ETBE (atest přímo o J.Ondry z ONO, přiložen)
Toho ETBE je tam 14,7%? Německy neumím, takže nevím jak chápat poslední info "Biokomponenten als Ethanol 7,2 %V"

btw: kdyby někdo chtěl vědět za kolik to (bez DPH, ale se spotřební daní) prodávají rafinérky v ČR
- Velkoobchodní ceny paliv Čepro
-
Velkoobchodní ceny paliv Unipetrol

Přílohy

• atest Ba98.pdf
    71,5 KB · Zobrazení: 14
VIF dávám taky(do benzínu i nafty) ...snad to pomáhá ?
EuroOil98(=BA98 SuperPlus?)
U EuroOil se mi líbí, že mají mobilní apku, kde sdělí otevírací dobu, sortiment i cenu a základní parametry N95 a D paliva. Takže třeba u mé nejbližší jsou v benzínu 4% biolihu.
- EuroOil - sortiment paliv a základní info
-
Čepro technické info o benzínech N95,N95+ a N98

Ohledně N98 u ONO jsem dostal stejnou informaci - je to OMW 98(SuperPlus)...tedy s ETBE (atest přímo o J.Ondry z ONO, přiložen)
Toho ETBE je tam 14,7%? Německy neumím, takže nevím jak chápat poslední info "Biokomponenten als Ethanol 7,2 %V"

btw: kdyby někdo chtěl vědět za kolik to (bez DPH, ale se spotřební daní) prodávají rafinérky v ČR
- Velkoobchodní ceny paliv Čepro
-
Velkoobchodní ceny paliv Unipetrol
Ano Eurooil BA 98 Super plus, když jsem kontroloval dodací list tak ETBE bylo také kolem 14% a ethanol 0,2% takže dle papíru stejně hodnoty ale na motoru jsem přesto rozdíl poznal na volnobeh… Důležitý je ethanol 0,2 u Ona ale jediný rozdíl je v dodávku od Eurooil byl oktanive číslo 99,7 oktanu tady u Ona nebo Omw tam hodnota není konkrétní číslo.

Já sám beru čistý benzin 98 od Eurooil a přidávám Vif kvůli čisticích schopnostem a mazivostnim. Až čas ukáže zda to je dobra volba ale byl jsem velice překvapený když benzin id Ona by měl být stejně dobrý nebo lepší a přesto byl motor znatelně hlučnějsi.
Ještě například u benzinky ecco místní benzinka nabízí také ba 98 jenže v dodáním listu má 5% ethanolu takže ani každý 98 benzin není jen s ETBE. A zdrejmne není každý BA 98 stejný když jsme rozdíl na motoru poznal ?
Sám beru jen BA 98 u EO a když ne tak 100 u Benziny/OMW/Shell/Mol a u nich jsme žádný rozdíl nezaznamenal.

Tohle mě na Tank ONO přijde podezřelý. Prohlášení typu “je to nafta jako Verva, tady je certifikát od Orlenu”, nebo s benzínem “je to jako 98 od OMV, tady je jejich certifikát”. Mě tohle nezajímá, zajímá mě certifikát toho, co nateklo z cisterny do nádrže jim, ne Rakušákům nebo Polákům. Ale asi to je dle zákona v pořádku, že stačí ukázat cizí certifikát (a možná snad i fakturu, že koupili to, k čemu mají ten papír?) o žádných pokutách jsem chvíli neslyšel.

Á propos, bral jsem dvě nádrže ONO 98 + vlastní MO Petrol Power Ecomax a spotřeba o v průměru 0,9 l/100 nižší jak předchozí tankování s Vervou. Na druhou stranu bylo tepleji, tak uvidím teď, je tam zase Verva.

Tohle mě na Tank ONO přijde podezřelý. Prohlášení typu “je to nafta jako Verva, tady je certifikát od Orlenu”, nebo s benzínem “je to jako 98 od OMV, tady je jejich certifikát”. Mě tohle nezajímá, zajímá mě certifikát toho, co nateklo z cisterny do nádrže jim, ne Rakušákům nebo Polákům. Ale asi to je dle zákona v pořádku, že stačí ukázat cizí certifikát (a možná snad i fakturu, že koupili to, k čemu mají ten papír?) o žádných pokutách jsem chvíli neslyšel.

Á propos, bral jsem dvě nádrže ONO 98 + vlastní MO Petrol Power Ecomax a spotřeba o v průměru 0,9 l/100 nižší jak předchozí tankování s Vervou. Na druhou stranu bylo tepleji, tak uvidím teď, je tam zase Verva.
Taky zajímavý příspěvek. Zeptám se nezkoušel jste vervu 100 + aditiva milers oil ? Jestli nižší spotřebu nemohla ovlivnit například přidána aditiva ?
Děkuji za odpověď.
Já osobně jak jsem psal jsem spokojený s Eurooilem ukážou mi dodací list doporučí palivo a je to někde když jsem se zajímal o složení prodavačky se divily jako kdybych byl tatar

Jen drobná poznámka. OMV nemá 98 a na stojanu taky není BA98, ale BA100 dle ČSN EN 228
IMG_20220714_174234.jpg

Poslední úprava:
Jen drobná poznámka. OMV nemá 98 a na stojanu taky není BA98, ale BA100 dle ČSN EN 228
Zobrazit přílohu 45835
Super informace ?Děkuji za opravu ?
Zrovna tenhle týden měl pan Vaculík test 100 okrajových benzinu Orlen,OMW,Mol,Shell ve světě motoru a já ho citoval dam tvrdím ze česká norma nezná víc jak 98 oktanovi benzin takže se omlouvám za mylnou informaci.

Jinak štěstí od Ona děla nějaký institut TÜV ale pak tedy opravdu netuším proč mají na štěstí logo OMW ?

Jo to on říkal i před lety kdy už existovala, pan Vaculík je takovej exot ve svým světě ale svoje publikum si jeho "reportáže" najdou :D

Verva + Millers jsem zkusil asi 4-5 nádrží, bez efektu, takže jsem dál nepoužíval. Cestou do práce a v okolí mám na výběr spoustu čerpaček (Orlen, Shell, MOL, RobinOil, jzďáckou ADP nebo jak, nějakou novou oranžovou samooblsužnou a ONO), ale nejbližší EuroOil a OMV mám skoro hodinu z ruky, takže ty jsou mimo dosah testování. Beru prosťe Vervu. Ale jestli zase bude spotřeba vyšší, zkusím střídat po nádrži Vervu a ONO + Millers.

Back