@Martin_Janousek Počtení bude děsivé, nečetl bych navečer kvůli bezesným nocím :-( V podstatě po zkušenostech osobních nebo i ostatních a aut co nám prošly servisem budeš mít těžkou hlavu tak jako tak.
řešení..pokud nějaké existuje bude bohužel vyžadovat vždy nějaké peníze (nemalé) s výsledkem krajně nejistým.
Za mně osobně máš možnosti následující
1. budeš mít kliku...motor bude opravitelný..seženeš díly a rozumný servis..vše rozebereš, vyměníš preventivně kde co všechno aby se pokud možno situace neopakovala...a po složení to vše zaklapne a bude jezdit....tohle byl můj stav...auto jezdí od opravy s motorem spolehlivě...čímž to nechci tady MANovi a sobě zakřiknout .... každopádně ...problém je finance a shánění dílů i někoho kdo se do té nejistoty pustí...protože se opravdu preventivně dělá snad vše co na tom motoru může být špatný (vačky, turbo, sání, trysky, EGR, DPF..prostě hruza..a ke všemu výsledek po složení tak 50-50 :-(
2. z určitého pohledu může vypadat jistěji, ale i ta bude finančně náročná a nejistá....výměna motoru..protože sehnat ho bude jedna věc, aby netrpěl nějakou skrytou vadou podle mě téměř nemožné, nájezd km nejistý, funkčnost je taky otázkou a zjistit po dvoudenní práci, že je v autě ale stejně nefunkční, nebo po pár dnech, měsících se stejnou závadou....hruza....takže stejně i při jeho sehnání bych řešil jeho rozebrání...kompletní kontrolu všeho a až pak nasazení do auta..i zde nemalé finanční náklady..výsledek nejistý
3.prodat na náhradní díly...schválně uvádím až nakonec protože se to může zdát jako nesmysl..ale pokud budu logicky počítat..oprava vyjde minimalně na 100 tis. výsledek uplně nejistý a klidně se může stát že auto bude jezdit ze servisu na servis a pořád dělat nějaký problém s dalsími nemalými investicemi....cena plně funkční dieselové Mazdy dnes v tomhle roce a nájedzu podle mě nepřsáhne 200 tis...tzn...když bych do ní měl nasypat dnes 100tis. za opravu a nemít jistotu že to bude jezdit raději bych těch 100 vzal, přidal dalších z prodeje auta bez motoru ..a koupil něco co nebude mít takový problémy s motorem a dalšími věcmi kolem.
Takže jak říkám hrůzné počtení..buhví s jakým koncem.
K tomu ještě dodatek...požadovat cokoli po Mazdě bude asi nereálné...myslím, že to už zkoušelo víc lidí a jenomm v tom utopíš čas a peníze navíc. A pokud by ti i Mazda nabídla servis a nějakou slevu na díly...je jasné že AS to bude nereálné i kdyby dali práci zadarmo :-(
Nic optimistického na tom asi nenajdeš a světlo na konci tunelu bych moc nečekal, ale jiskřičku ti nakonec můžu poskytnout třeba v tom, že pokud nebudeš mít někoho kdo se v tom bude chtít šťourat a i přes všechny rizika s tím spojena bys to chtěl opravit apiš PM a probrali bysme to potom co a jak, ale jak říkám, bude to stát spoustu peněz, časua asi i nervů.