Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.
Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu
Taky bych na nic jiného nepřecházel, motor je na to zvyklý. A každá změna oleje je trošku riziko, že se rozpustí úsady z původního oleje a něco se ucpe.Tak nechápu proč přecházet na neco jiného. Díky
Pojedu do autorizaku, jestli dělají proplach nebo ne nevím. Říkám olej se měnil po roce a cca 20tis km, ale auto jezdilo hlavně dálnice. Což myslím že na takový provoz je těch 20tis adekvátní. Jinak ja budu měnit teď po roce nebo 10tis kmPokud jsou v motoru "usazeniny" u kterých by hrozilo jejich uvolnění a přicpání mazacího kanálku, tak je ten motor už stejně odsouzený k záhubě. Jakýkoliv nový olej (mimo fritovacího) má čistící aditiva, tudíž by tato zkáza hrozila při jakékoliv výměně motorového oleje.
Ale souhlasím s tím,že pokud se motor trápil +1xx.xxxkm na něco, tak už je zbytečné dopřávat mu něco "lepšího". Asi jako kdyby těžký feťák, který 10 let jel na heráku najednou čekal, že po vysazení fetu a pití jen pramenité vody se dožije 90 let.
Určitě bych zkrátil interval na max 10000km/1rok a zkusil třeba i nějaký proplach (1x-2x). Víc asi nemá smysl dělat.
A do jakého jezdíte? V Brně dávají normálně 5W-30Ale v autorizáku bacha, mně tam chtěli nalít Mazda 0W-20, že nic jiného nemají. Tak si Mazda 5W-30 vozím svůj. Navíc mě to přijde levněji.
Do Autopalace Brno od roku 2018. Tenkrát ho neměli, tak už vozím automaticky svůj.A do jakého jezdíte? V Brně dávají normálně 5W-30
Kdo to doporučuje?Za mě je proplach agresivnější než líp aditivovaný olej. Naopak v případě větších usazenin se doporučuje postupné rozpouštění olejem místo aplikace proplachovýho přípravku.
Tak u tehle motoru skyactiv G je asi normální že si to nějaký olej vezme.. Podle mě je lepší když si to na výměnu vezme třeba 0,3l než kdyby 0,3l přibyloKdo to doporučuje?
V případě větších usazenin existuje jediný doporučení a to rozebrání motoru na jednotlivé díly a ruční očista (nebo očista v lázni).
Ten olej může povolit větší kus stejně jako čistič a je konec.
a podobný hnoje...
BG 109 EPR má na plechovce: "NOTE: Do not use on engines with excessive sludge!"@Max6 BG to má přímo na plechovce EPR tuším. Jasně v případě velkýho znečištění je jediná možnost rozebrat a očistit mechanicky, ale nižší až střední usazeniny je lepší rozpustit pozvolna, tam právě by přípravek na proplach mohl uvolnit větší kousek a něco ucpat, ten proplach je spíš na dočištění nebo průběžnou očistu co jsem tak pochopil.
Ano nepochopoli jsme se v pojmu "zanesený motor". Protože ti "olejáři" to doporučují na fleky nebo skvrny, ze kterých teprve budou vznikat usazeniny. Na zanesený motory, to nikdo soudný doporučovat nemůže.Tys mě nepochopil. Olejáři to doporučují rozpustit pozvolna olejem. Na EPR je to co jsi uvedl - možná jsem to nenapsal úplně srozumitelně![]()