• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

On board kamery a vše kolem nich

Máš autokameru?

• Celkem voličů
    216
za mě taky možnost č.1 , proto jsem chtěl mít možnost wifi na kameře :) Ale jak říkám, stahovat větší soubor v plný kvalitě je na dýl... náhled je za chviličku

1min/103mb - necelý 2MB/s datový tok... Tam je něco vidět? :D

Stala me 264.45 GBP. ....
Tak ja si klidne postezuju, protoze nakonec za nejakou cenu ocekavam nejakou slusnou funkcionalitu.
Jinak tu MIO MiVue J85 ma muj byvaly kolega a porad na to brbla. Ostatne na Alze ma i svou recenzi ...
V pořádku, za ty peníze bych už taky očekával cosi víc - já sem celkem spokojený se svojí za 2,5k
Ta recenze - přišlo mi, že vyčítal drobnosti, ale pak mi došlo, že je to kamera bez displaye a tam už ten manager je potřeba. (osobně připojuji kameru/y k pc přes usb kabel - funguje to jako flash disk)

Mne na Xiaomi kamere vyhovovalo prehľadné sťahovanie záznamu do mobilu cez Wifi - dalo sa pred sťahovaním vystrihnúť len zaujímavých 10s a nebolo potrebné ťahať celé 3min video a niekde ho potom strihať, to mi teraz chýba trošku.
- nevyhovuje mi jako dashcamerovi cca 15+15s záznam u Mia, někdy sou ty záběry na dýl a aji když do videa dám kratší část, tak su radši, když si můžu vybrat (vystřihnout) to, co potřebuji.

MioMiVue majú možnosť nastavenia dĺžky videosekvencií na 1,3,5 min.
Nie je to tak v dashcam-och iných značiek ?!
- která? tu co jsem měl na test C540 a i jiné, co měli ostatní, tak umí jen 15s před a 15s po stisku zámku (což mi nevyhovuje, ideální ani není zamknutí celého souboru v kterém došlo ke zmáčknutí, protože se může stát, že začne nová sekvence, nejideálnější je zamknout soubor ve kterém došlo ke stisku/nehodě a soubor před i po).
Edit: jo, sekvenci nastavit ano - 1/3/5min, to umí snad všechny kamery, ale se zámkem sou problémy.

Ja vyberám 3. možnosť,

Kameru v aute pripojim cez USB do tabletu (do NB) kamera funguje, ako USB flash.
V manager software od Mio, vyhľadám sekveneciu podľa dátumu, presného času,
Sekevenciu 1min videa skrátim, alebo ponechám celú (103MB), a click na youtube tlačítko.

No a celý svet sa ihneď môže pokochať na videu, na ktorom blbý chodec s telefónom na uchu, mi beží na červenú pod auto.
- ideální.. taky to tak dělám, odkaz? :D

1min/103mb - necelý 2MB/s datový tok... Tam je něco vidět? :D
Áno, je na tých video sekvenciách vidieť všetko podstatné a dôležité.
Občas už aj 103 MB veľkosť je na obtiaž. FullHD 30fps.
Prezradíš nám, akú veľkosť súboru vytvára VIOFO ?
V novšej kamere mám nahrávanie nastavené na Full HD 60 fps, ale veľkosť súborov som ešte nezisťoval.

Ale z tvojich otázok a príspevkov aj mňa napadá otázka, ktorú tu už položil "myscho" , máme naozaj chcieť od dashcam záznamov,
aby sa z nich dal vytvoriť film, ktorý sa má premietať v IMAX kine ?

To viofo má velky možnosti nastavení včetně zapnutí novyho H.265 kodeku. V nejvyšším datovým toku s tímto kodekem je to 40MB/s
S H.264 je to 60MB/s

@shr3k obávám se že se to uvádí v MB, ne v Mb. Samozřejmě oba máme tu hodnotu správně :D Viofo vyloženě doporučuje použít nejnovější generaci Samsung Evo paměťových karet Class 10 U-3, aby stíhala ukládat datovej tok. Má uvedeno tuším 80MB/s na zápis

Uplne mi teda to U3 na tech 80 MB/s nepasuje (a Class 10, uz je spis historie) ...
https://www.sdcard.org/developers/overview/speed_class/

Kazdopadne ja mam do kamery pripravenou Kingston Canvas Select Plus 512GB prave s U3, V30.

Snad se ve ctvrtek hecnu, zajedu nekam do "teplych" garazi v obchodaku a podivam se, zda si aspon pro kameru vyberu misto k nalepeni.

Viofo uvádí podporu do velikosti 256GB tak ti možná nepojede a nebo se v lepším případě bude využívat jen pulka karty. Dívám se že výrobce uvádí zápis až 90MB/s podle recenzí to lidem zvládá okolo 80, takže jsem to tak nějak trefil. Jo sory správně je to U3/V30

Ja vim, ze Viofo uvadi 256 GB. Ale kdosi kdesi na nejakem foru psal, ze mu to bez problemu funguje s 400 GB kartou. Me to pripadne moc netrapi, kdyz to nepojede, koupim jinou a kartu pouziju pro neco jineho. Ale ja si stejne myslim, ze to bude fungovat. Beztak oni to urcite ti vyrobci akorat nechteji na tech "drahych" nebo "novych" kartach (znovu) testovat, takze jednou napisou 256 GB a hotovka.

@shr3k obávám se že se to uvádí v MB, ne v Mb. Samozřejmě oba máme tu hodnotu správně :D
Reaguji v tom smyslu, že pro 1080p30 je to dostatečný bitrate (60 s při 103 MB = 1,72 MB/s = 13,76 Mbps). Skylink DVB-S2 má na ČT Sport HD cca 10 Mbps při 1080i50 (tak je i odbavován z Kavek). iVysílání archivuje 1080p25 při 6 Mbps.

Na čip z mobilního telefonu to je myslím běžné (předpokládám přiměřenou kvalitu DSP zajišťujícího kompresi) a jakákoliv honba za extrémními bitraty nemá smysl bez zlepšení optiky a velikosti snímače.

Samozřejmě netvrdím že je to potreba užívat, podle mě to viofo až tak dokonalej snímač nemá, tuším že od 30MB/s u něj při 4K moc rozdíl nebude, ale to může pak vyzkoušet a potvrdit/vyvrátit @Ter Leeloo II

Svoju neznalosť, som málo vylepšil, keď som dnes zistil , že
1 min zápisu vo FHD 1080 60fps na MioMivue má veľkosť 149 MB na SD karte.
Pre zaujímavosť, nastavil som si odteraz rozlíšenie nahrávania videa na QHD 1440.

Mio má nastavenou docela velkou kompresi proto tak malá velikist. Já mam na kameře při fhd/60 velikost souboru cca 1GB datovej tok tam je okolo 16MB/s u vyššího už byla kvalita stejná, ale je to 6 let stará kamera

1GB za 1min videa fullhd/60fps? To je opravdu moc. Zrejme cpu v kamere 6 let stare je prilis slabe aby to dovedlo skomprimovat lepe...

Spíš se v té době nepoužívalo H.265. A v H.264 máš možnost buď velkej datovej tok (kvalita) nebo velká komprese (ztráta dat). Ale furt to není jak u čistého starého AVI :D

Mio má nastavenou docela velkou kompresi proto tak malá velikist. Já mam na kameře při fhd/60 velikost souboru cca 1GB datovej tok tam je okolo 16MB/s u vyššího už byla kvalita stejná, ale je to 6 let stará kamera

Pre moje ujasnenie prosím.

Ty máš, používaš 6 ročný dashcam, ktorý ukladá 1 min video sekvenciu vo veľkosti 1GB asi bez komprimácie dát, pravdepodobne z dôvodu vadného procesora v kamere.
Nám, ostatným, ktorí napr. používame MioMiVue vysvetľuješ, že naše kamery sú zaostalé technicky a kvalitatívne, lebo na komprimáciu používajú H.264 štandard a tým pádom záznamy nie sú tak kvalitné , ako záznamy uložené v H.265 štandarde, ktorý už majú niektoré iné dashcamy ?
Vlastnú skúsenosť s H.265 v palubnej kamere, ešte asi nemáš.

Pochopil som správne ?!

Pričom, citujem odborný text ...."H.265 HEVC zabezpečuje prenos videa pri kvalite identickej H.264, avšak pri polovičnej bitovej rýchlosti."

Ak také VioFo, má možnosť voľby H.265, tak najskôr asi z dôvodu, účinnejšej komprimácie video súborov, a nie z dôvodu zvyšovania kvality videa.

Dashcamy asi nikdy nebudú zvládať 5K-6K-8K, lebo je to asi technická zbytočnosť.

Používanie štandardu H.264 v súčasných dashcamoch podľa videnia mojich očí dokonca vytvárajú kvalitnejší obraz, ako H. 265 (viď foto).

No a GoPro kamery v ktorých má H.265 opodstanenie, si ako palubné kamery asi dávať nikto nebude do svojich áut, ale ktovie,
možno si vymeníš tú svoju 6 ročnú dashcam za akčnú kameru, práve Ty.

H264H265.jpg

Je to vlastnost kamery, ve své době měla nejlepší obraz díky nejmenší kompresi videa. K té kameře se objevila utilita pomocí které se dala měnit komprese/datovej tok. V základu to ukládalo cca 12MB/s. Zkoušel jsem to zvednout až do 20, ale od 15 už se kvalita záznamu nezlepšovala (snímač už lepší obraz neuměl), proto jsem to stáhl na 15MB/s). Např při 5MB/s byly hlavně za šera za jízdy při pauze značky absolutně nečitelný.

Micháš dohromady kompresi ztrátovou (nižší datový tok) a bezztrátovou (novější kodek vs starší). Tzn že i když nový kamery používají H.265 a očekával bych že této inovace využijí:
1) zachovají stejnou kvalitu při nižším datovým toku
2) zachovají datový tok se zvýšením kvality záznamu

Ve skutečnosti nepochopitelně sníží kvalitu záznamu pro ještě nižší datovej tok (např Mio) jehož výsledkem je pak tvůj porovnávací obrázek s úsudkem, že H.265 přináší horší kvalitu záznamu což není pravda. Protože chyba není v novým kodrku ale v tom co provedl s nastavením výrobce kamery.
To samý se týká zažitýho mýtu, že při 60FPS je záznam horší - není. Je to jen víc pořízených obrázků za sekundu a s tím spojenej dvojnasobnej datovej tok.
Samozřejmě kamery některých výrobců takovej datovej tok nezvládaly, tak to výrobce vyřešil opět snížením datového toku a tím i snížením kvality ;)

Osobně vidím velkej rozdíl v detailech mezi FHD a 4K u kamer, ale zároveň toto rozlišení vidím jako dostačující a spíš bych očekával v budoucnu rychlejší zpracování kamerou (menší rozmazání), snižování toku bez úbytku kvality (lepší bezztrátová komprese) a samozřejmě lepší citlivost za horších světelných podmínek.

Osobně Viofo ještě nemám, teď jsou priorita letní gumy a přípravy svatby ale jak to půjde hned do toho jdu

Protože chyba není v novým kodrku ale v tom co provedl s nastavením výrobce kamery.
Nebo taky jaký DSP jednočip na komprimaci použil.
Je to jen víc pořízených obrázků za sekundu a s tím spojenej dvojnasobnej datovej tok.
S ohledem na to, jak pracují h264/h265 záleží na tom, jak jsou vkládány jednotlivé typy snímků, jaká je segmentace, vektorizace a jiné záležitosti, definitivně to není pravidlem, možná tak u nějakého bezeztrátového nebo DV (MJPEG) kodeku.

Jednoduše řečeno jsem chtěl říct že horší kvalita u novějšího kodeku není způsobena H.265 ale tím jak se použil.

Pre info, možno niekomu pomôže pri výbere veľkosti karty do dashcam.

Full HD 1920 x 1080 30fps 1 min. záznamu 103,1 MB
Full HD 1920 x 1080 60 fps 1 min. záznamu 149,2 MB
Quad HD 2560 x 1440 30 fps 1 min. záznamu 149,5 MB

Môj poznatok, QHD 30 fps, vnímám ako kvalitnejší záznam, než FHD 60 fps, pričom obe majú takmer identickú veľkosť na karte.

Back