• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

On board kamery a vše kolem nich

Máš autokameru?

• Celkem voličů
    216
Tak v A sloupku airbagy nejsou ne? Jsou nahoře u hlavy (hlavové) a boční jsou v B sloupku. A obložení u A sloupku sundavat nemusíš, kabel se vejde krásně pod tu gumu a nic nejde poznat (viz foto).

b.jpg

Tak to bych takhle opravdu nedelal! U mne vede kabel k prednimu oknu uz naspodu, na rozhrani toho svetleho/tmaveho calouneni. Ale tapacirung sem kvuli tomu dolu nedaval, bal sem se prave toho airbagu, abych jej nahodou neodpalil.

Pokud by se aktivoval bocni airbag, zrejme by stejne vytrhnul i ten kabel, ale radsi at se smycka planda dolu nekde u palubni desky, nez pobliz krku spolujezdce! Pokud by se auto kutalelo pres strechu, jeste bych mohl uskrtit svoji manzelku (nebo milenku... :)

boční sloupek jde vyndat bez problému a kabel se tam dá krásně vyvázat mimo airbag, měl jsem to tak na Mazdě a mám to tak i na Toyotě ;)

Presne tak... Pekne obloženie dole a kábel dať za airbag.
Tiež som pozeral na videa, ako to spraviť, ale som "neveriaci Tomáš"... Hľadám aj negatívne stránky, kým sa do niečoho pustím...
Tak nejako vyzerá ten bočný airbag (je to nová CX-5). Väčšinou to každý vedie v mieste žltej čiary = najjednoduchší spôsob :(
1663869331955.png

Montujeme to tak, aby to pokud možno nešlo přes airbag resp navrchu je většinou uchycení airbagu kde se to stejně při aktivaci nehybe. Přes airbag bych max neřešil mikrofon, ten má tenkej kabel kterej ten bag přerve, ale jak říkám sloupek dolů a kabel vést mimo airbag

Koukal jsem na crash testy a ten A sloupek se také otevře, což jsem teda netušil. Ale max. ten airbag vytrhne kabel z kamery, přetrhne se nebo to vytrhne i kameru. Pochybuji, že by se nějak omezila funkčnost.

boční sloupek jde vyndat bez problému...
Presne na tom sem skejsnul: na me 6/GL sem oblozeni sloupku nemohl sundat. A to sem za to tahl opravdu silne! Jeste trochu vice, a asi bych ulomil nakej uchyt nebo co (a mozna odpalil airbag). Nevim jestli je na to nakej figl jak zatahnout, nebo co...

Podľa servisného manuálu by sa to na Mazde 3 malo vybrať ťahom na vrchnú časť a mali by tam byť 3 "piny"
1663874668934.png
a poistný "drôt"?

1663874715159.png
Teoreticky "obloženie" nie je potrebné demontovať.
Len moje skúsenosti s demontážou rôznych obkladov interiéru nie sú práve najlepšie. ALE... väčšinou som nemal servisný manuál, tak som presne nevedel, kde je potrebné potlačiť, potiahnúť... :)

Ja som to strčil za gumové tesnenie dverí (nie na dverách), to obloženie stĺpika sa mi nepodarilo ani odškeriť ako to tam pevne drží, takže kúsok kábla vidno v mieste kde obchádza stĺpik.

Takhle sem to skousel na M6, a neslo to. Mozna je to uchyceno nejak jinak. Neni tady nekde servisni manual pro M6?

Rozmýšľal som, že to dám nie ponad airbag, ale popri okne (dá sa to zastrčiť pod kryt A stĺpika) a potom cer reproduktor... Nanešťastie sa tam nedá vložiť kábel USB (po odmontovaní krytu reproduktora)... Potom mi napadlo, že to dám na palubnú dosku tesne k A stĺpiku a potom trochu popri dverách (pravá strana), popod palubnú dosku, stredový tunel až k zásuvke v lakťovej opierke...
Ale asi skúsim dať dole (dostatočne "odtiahnúť") to obloženie a potiahnem to popod airbag... Teoreticky, keď to spravím podľa manuálu, nemalo by sa nič zlomiť...
Minule som pozeral nejaký program, kde spomínali, že upevnenie "obkladov" má najlepšie riešené Toyota. Je to "vraj" robené tak, aby sa to dalo dať aj dole a hneď sa to nepolámalo.

Ja som zistil, že plasty sú občas pružnejšie a odolnejšie ako sa zdajú. Niekedy niečo samozrejme praskne hneď (napr by som to nerobil keď je moc zima), ale občas sú plastové veci prekvapivo ohybné, len to chce odvahu.

Tiež som to zistil... :) Len je potrebné byť hlavne opatrný a ideálne je zistiť akým spôsobom je to všetko "zacvaknuté". Často je možné vec rozobrať iba určitým spôsobom = napr z jednej strany. Ak to človek spraví opačne neide to a pri použití sily sa to môže zlomiť. Na niektoré veci je lepšie si zohnať nejaký manuál, alebo video na youtube :)
Minule som rozoberal notebook a bez správneho videa by to nebola vôbec hračka :). A najvyššia liga je rozoberať veci, ktoré neboli vyrobené na to, aby sa opravovali :).

Kamera namontovaná. Nakoniec som odstránil kryt A stĺpika a kábel dal popod airbag a káble. Kryt A stĺpika išiel celkom ťažko, ale nakoniec sa to podarilo.
Kameru mám "70mai Smart Dash Cam 1S"
- lacná
- funkčná a jednoduchá = nenašiel som nikde zmienku o tom, žeby nefungovala na 100% (vypínanie, mrznutie, problémy s kartou...). Celkovo modely 70mai sú dnes hodnotené výborne.
- má základne funkcie, ktoré som vyžadoval + absencia displaya je výhoda (nesvieti to do očí)

Montáž:
Kábel je vedený od kamery popod plastový kryt pri zrkadle, popod stropný "tapacirung" popri skle, okolo A stĺpika za airbagom a káblami, pod skrinku pred spolujazdcom (primontovaný sťahovacími páskami), je skrytý pod stredovým tunelom a zatiaľ vyvedený na úrovni "zásuvky" v stredovej opierke. Objednal som plochý predĺžovací kabel (USB), tak uvidím, ako to bude pasovať.
Pred časom som rozmýšľal, že odmontujem zadnú časť stredového tunela, "vyvrtám" do plastu primeraný otvor, prestrčím kábel = bolo by to celé skryté... ALE vŕtať do mojej MAZDY ??? :cool:
Kryt A stĺpika je poistený plastovou "poistkou", aby neodletel. POZOR na to - neťahať priveľmi silno, aby sa to náhodou neodtrhlo :).
01.jpg02.jpg

Kamera je z miesta vodiča neviditeľná a spolujazdec si zvykne :) Fotené samozrejme z miesta spolujazdca.
IMG_20220927_175010.jpg
Ešte trochu doriešim upevnenie kamery na skle... Som celkom "detailista" a tá "bublina" na páske sa mi vôbec NEPÁČI... (nová páska objednaná). Strašne ťažko sa to odlepuje, asi budem musieť vytrhnúť vlas nejakej dlhovláske a použiť na "odrezanie" :).
IMG_20220927_180722.jpg

Dovolím si ešte doplniť ukončenie "operácie kamera" = zapojenie kamery do zapaľovača cez tunel (trochu som "tuneloval"):
1. kábel som ťahal popod tunel (na strane spolujazdca)
2. odmontoval som zadný kryt tunela (ide to celkom ľahko)
3. kábel od kamery som pripojil do plochého predlžovacieho kábla "Vention USB3.0 Extension Cable 1 m Black" (=1 meter / tenký a ohybný za 4,79€ z eshopu s takým "zeleným panákom"), keďže kábel od kamery bol krátky + potreboval som PLOCHÝ kábel. Stačil by aj 0,5 metrový kábel, ale poznáte to, keď je kábel krátky :cool:
(Všetky prepojovacie káble kruhového prierezu sú HRUBÉ)
Kábel vyzerá asi takto:
1664472442685.png1664472475822.png
4. prilepil som stočený kábel obojstrannou lepiacou páskou o plasty - aby náhodou nevydával pazvuky
5. kábel je prestrčený cez záves otváracej lakťovej opierky (trochu hlavolam ako ho tam dostať - pomôcka: ide to od vodičovej strany) a zapojený do rozdvojky (potrebujem na mobil). Rozdvojka prilepená páskou o bok - znova kvôli pazvukom.
Zadný kryt má na sebe taký biely "vankúšik" - ten kábel prípadne ešte trochu utlmí, pritlačí.
IMG_20220929_190825.jpgIMG_20220929_190859.jpgIMG_20220929_190949.jpg
HOTOVO...
Nič som nikde nerezal, nevŕtal... Kábel sa mierne hýbe pri zatváraní "opierky", otváranie ide trošíčku tuhšie, ale ináč OK. Predpokladám, že za to "neprederie" = nie je tam nič ostré, iba rádiusy.
Predlžovací kábel, ktorý som použil sa dá pricvaknúť aj vedľa závesu opierky (overené), ale trochu potom nedolieha zadný kryt (ale drží). Samozrejme dá sa na to miesto "vypilovať" malý nenápadný "priechod". ALE - kto by REZAL svoju drahú Mazdu??? o_O

Nevíte, který z adaptérů firmy Dongar https://dongar.tech/collections/adapters by mohl jít použít pro připojení USB dashkamery na samozatvavovací zrcátko v mazdě? Nebo jak odstranit zadní kryt zrcátka abych něco neulomil a mohl se podívat sám kolik pinů má mít adaptér? Též by mne zajímalo, pokud bude dashcam napájena tímto způsobem, zda dochází k odpojení napájení zrcátka při vypnutí vozu, a tím pádem by kamera fungovala jen po nastartování (za jízdy). Díky za názory.

edit - vidím že na tyto adaptéry už padly dvě otázky a zůstaly bez odpovědi, asi je nikdo nepoužívá. Tak aspoň poprosím o tip na způsob odstranění krytu zrcátka svépomocí dík.

Poslední úprava:
Na Mazdu má iba 2 adaptéry:
= "for MAZDA Frameless Mirrors" a "5-pin SELECT MAZDA"
Ja by som sa skúsil spýtať priamo na stránke (pre konkrétny model) - má tam na to formulár. Prípadne u jednotlivých typov sú aj obrázky.

Prečo to chcete rozoberať? Konektor nie je dnu v zrkadle, ale zozadu (=zo strany čelného skla). Určite sa to dá vybrať (a vykĺbiť si pritom ruky).
Ešte dodám... Teoreticky - zrkadlo (kontrolka na vypínači) pri vypnutom aute nesvieti = malo by to byť vypnuté.
Ideálne to má tuším Škoda Octavia - v mieste pri zrkadle je USB-C výstup. Tomu sa hovorí "simply clever" riešenie :) (taký rozumný detail).

Dotaz na majitele kamery 70mai Dash cam A500. V jakém formátu vám leze záběr z kamery? V recenzích jsem našel, že z kamery leze obraz v poměru 4:3.

Má to 2,7K rozlišení 2592 x 1944 pixelů, takže formát je 4:3. Rozlišení tam jde změnit, už nevím na jaké, ale jestli tam bude jiný formát, tak to stejně bude jen ořez formátu 4:3.

Děkuji za info. Hmm, je to škoda, tak koupím i do druhého auta A800, v té mám nastaveno 2848x1600.

Back