• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

podvozek Pneumatiky

• Vlákno založil Vlákno založil r6d3k
  • Datum založení Datum založení

Jaké letní pneu pro lehce sportovní jízdu ? (každý 2 hlasy)

• Celkem voličů
    51
  • Anketa uzavřena .
@vojtavojta
Ještě ti tam chybí věta že život je jen čekání na smrt.....

@Michael
Goodyear nebo michelin je jistota, ale při tvým nájezdu by stačil i Hankook. Očividně ti stačí touring guma, takže modely Effecientgrip, Primacy, S1 Evo 3. Rozhodně neber gumy s názvem eco, blue, green atd. Doporučím se taky dívat po hodnotě hlučnosti pod 70. V jednom rozměru gumy můžou být různý indexy spotřeby, brzdne drahy i hlučnosti tak pozor na to. ;-)
To jsou tvoje slova

Jak uz jsem sem psal vickrat, ja osobne EU stitkum neverim, protoze si to vyrobci mohou testovat sami, sice podle spolecne metodiky, ale otevira to dvere vsemu moznemu (zde bych poukazal na dieselgate; vyrobci se urcite nebudou stitit jakehokoliv triku). Pak to teda taky mapuje jen velmi omezene metriky, coz je podle me v praxi dost k nicemu — takovej pricnej grip na mokru v zaberu je dost zasadni vec, ktera pri rychlem uhybnem manevru na mokre silnici muze rozhodnout o tom, jestli se auto vyhne a nedostane hodiny, nebo ne (metodika to testuje pouze omezene a ve velmi nizke rychlosti). To same aquaplaning (ten testovany neni vubec)... tezko si zaridim, abych nejel za sera/bourky, kdy muze byt velka hluboka vodni plocha na dalnici nerozeznatelna od pouze mokreho asfaltu. Ze ty stitky a jeijch ratingy jsou "zvlastni" ukazuje nejvic asi mereni hluku, kde se nezavisle testy se stitkem obvykle dost rozchazeji. Nebo taky pomerne dobre stitkove ratingy cinskych pneu, ktere pak v nezavislem testu dopadaji mizerne.
Podrobnosti o metodice stitku: https://www.blackcircles.com/helpcentre/tyre-labels/tyre-testing

Osobne, kdyz jsem parkrat v zivote chtel levnejsi nez nejlepsi pneu, dival jsem se po nezavislych testech, co nejpodobnejsi rozmery mym (hlavne sirka), co nejpodobnejsi auto, na kterym se testovalo (abych nevychazel z testu na tezkem SUV, ackoliv bych to pak obul na tunove nizke auto), a nedival jsem se v prvni rade na poradi, ale na procentualni rozdil oproti nejlepsim v dane kategorii — nebo si ho spocital z absolutnich namerenych hodnot, jako bylo pretizeni nebo brzdna draha. Naposled jsem se takhle dostal na svoji MX5 od Michelinu k celorocnim Hankookum, ktere mely slusne chovani na vode ve vsech ohledech, coz me u sezony zari-kvetem zajimalo nejvic, a snih a led a sucho mi bylo do znacne miry jedno, protoze za takovych podminek urcite s kabriem vyjizdet nebudu. Procentualni rozdil na nejlepsi celorocni, nebo zimni pneu, byl - co si pamatuju - ve vsech nebo vetsine kriterii na mokru do deseti procent, coz mi za usporu 1/3 ceny proti Michelin stalo a je to pro me prijatelne zvyseni rizika nezvladnuti nejake situace na silnici.

Goodyear nebo michelin je jistota, ale při tvým nájezdu by stačil i Hankook. Očividně ti stačí touring guma, takže modely Effecientgrip, Primacy, S1 Evo 3. Rozhodně neber gumy s názvem eco, blue, green atd. Doporučím se taky dívat po hodnotě hlučnosti pod 70. V jednom rozměru gumy můžou být různý indexy spotřeby, brzdne drahy i hlučnosti tak pozor na to. ;-)
Tak Michelin uz zase takova jistota neni, ja byl tedy velmi spokojeny s PS3, ale modely po nich pry velky spatny a s prihlednutim ke skoro az nemravne cenovce je to obrovsky spatny.
Takze ja sel loni do Falken Azenis a spokojenost za rozumnou cenu.

O PS tam nic nepíšu. S PS4 mám špatnou zkušenost spíš předchozí příspěvky

@vojtavojta
Ještě ti tam chybí věta že život je jen čekání na smrt.....

@Michael
Děkuji ti za info. pohledal jsem a našel jsem toto https://www.pneuboss.cz/pneu-michelin-e-primacy-2-225-45-r-19-92v

Mám vaše ,, požehnání ´´ ? Udajně na Hybridní a full elektra vozidla, ale dle mého infa by nemělo vadit?

Ještě jsem našel na bazoči toto. ale to nevím zda je to zajímavé. https://auto.bazos.cz/inzerat/198453652/nove-letni-pneumatiky-22545-r19-96w-xl-zn-goodyear-r2024.php

Poslední úprava:
Přidávám zkušenosti s 225/45 R18 91W PIRELLI CINTURATO P7 MO (homologace pro Mercedes)

Jsou tichoučké, měkkčí, laděné do komfortního režimu, drží docela hezky a to hlavně z mokra. Ale je potřeba si zvyknout na měkčí bočnici která se deformuje a žvejká, ale přitom vlastně drží.

Ale Mazda GH je laděná na Michelin Pilot Sport se zesílenou bočnicí. Což mají RF XL mají o mnoho lepší odezvu za korekce volantu, ale zase horší komfort přejezdu krátkých vertikálních nerovností.

Je to holt věda :)

Přidávám zkušenosti s 225/45 R18 91W PIRELLI CINTURATO P7 MO (homologace pro Mercedes)

Jsou tichoučké, měkkčí, laděné do komfortního režimu, drží docela hezky a to hlavně z mokra. Ale je potřeba si zvyknout na měkčí bočnici která se deformuje a žvejká, ale přitom vlastně drží.

Ale Mazda GH je laděná na Michelin Pilot Sport se zesílenou bočnicí. Což mají RF XL mají o mnoho lepší odezvu za korekce volantu, ale zase horší komfort přejezdu krátkých vertikálních nerovností.

Je to holt věda :)
Stejné pneu jsem měl na Passatu jen to byla RunFlat. A postupem času byla tvrdší a tvrdší. V servise měli radost když ji sundavali.
A na co je Laděná GJ? BS. Turanza?

Když už by to bylo laděný, tak na gumy ze své doby nikolicv na aktuální modely.

Věda to není :
Měkká bočnice - lepší komfort / horší trakce
Tvrdá bočnice - lepší trakce /horší komfort

Co si pamatuju, cinturato dopadaly skvěle v testech na suchu ale s mokrem si nerozuměly a to ve všech testech ...

Ahoj,
taky jsem ve fázi, kdy budu měnit své Turanza gumy z 2019, které jsem doslat k auto od Mazdy při koupi. Zimní jsem po diskusi zde na fóru kupoval na zimu 23/24 tyto: 225/55 R17 101V CONTINENTAL WINTERCONTACT TS 870 P XL.

Pročítal jsem tu diskusi a pak si ještě povídal s Chat GPT ze všech různých stran. Docela pěkně to pak shrnul, tak sem dávám, kdyby to někomu pomohlo.

Výběr letních pneumatik pro Mazdu 6 Wagon 2.0 benzín 165 kW automat​

Parametry vozu: Řidič hledá vhodné letní pneumatiky pro vůz Mazda 6 Wagon, motorizace 2.0 benzín 165 kW s automatickou převodovkou. Doporučený rozměr je 225/55 R17 101Y XL, což odpovídá vyšší zátěži, kterou vůz občas podstupuje.
Styl jízdy a využití vozu: Řidič má roční nájezd přibližně 15 000 km. Denně jezdí zhruba 30 km tam a 30 km zpět, z čehož 20 km po dálnici a 10 km ve městě. Na dálnici preferuje svižnější tempo (160–180 km/h), rád si vychutná ostré nájezdy na dálnici a svižný start na semaforech.

Auto bývá 2x ročně plně naložené na dovolenou:
  • 4 osoby (2 dospělí, 2 malé děti do 5 let)
  • střešní box s objemem 460 litrů
  • držák kol na tažné zařízení s přidanou váhou cca 50 kg
Roční rozdělení nájezdu:
  • Letní pneumatiky: cca 9 000–10 000 km ročně
  • Zimní pneumatiky: cca 5 000–6 000 km ročně
Nároky na pneumatiku:
  • Sportovně-komfortní charakter
  • Dobrá životnost (minimálně 4–5 sezón)
  • Tvrdší bočnice pro jistotu v zatáčkách a při vyšším zatížení
  • Bezpečné chování na mokru i při vysoké rychlosti

Doporučené pneumatiky:​

Na základě jízdního stylu, zatížení a očekávané životnosti byly doporučeny tyto modely:
PneumatikaCena za kusCena za 4 ksOdhadovaná životnost (km)Cena za 1 km
Michelin Pilot Sport 5 XL3 854 Kč15 416 Kč50 0000,31 Kč/km
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 XL3 722 Kč14 888 Kč45 0000,33 Kč/km
Continental PremiumContact 7 XL3 470 Kč13 880 Kč55 0000,25 Kč/km
Bridgestone Turanza 6 XL3 040 Kč12 160 Kč60 0000,20 Kč/km

Shrnutí testů a hodnocení vlastností:​

PneumatikaSuchoMokroVýdržKomfortSportovní chováníCelková známka
Michelin Pilot Sport 5 XL⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐✅✅✅✅✅
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 XL⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐✅✅✅✅
Continental PremiumContact 7 XL⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐✅✅✅✅
Bridgestone Turanza 6 XL⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐✅✅✅

Odkazy na testy:​

Závěr: Pro svižného řidiče, který jezdí často naložený, preferuje jistotu na dálnici, sportovnější chování při nájezdech a chce, aby pneumatiky vydržely několik sezón, se nejlépe hodí Michelin Pilot Sport 5 XL nebo Continental PremiumContact 7 XL.
Pokud je kladen důraz na sportovní pocit z jízdy a nevadí o něco kratší výdrž, doporučuje se Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 XL. Pro klidnější styl jízdy s důrazem na dlouhou životnost je rozumnou volbou Bridgestone Turanza 6 XL.

Pořád jsem se tedy ještě nerozhodl :D Nějak tak polemizuji mezi Michelin a Continental

Poslední úprava:
A přitom po par tiskm začnou jak pilotkám tak continentalum mizet vlastnosti nových gum, a Turanza 6 se na rozdíl od předchůdce opravdu nepovedla, lidi na ně dost nadávají .............chatgpt má dost ještě mezery ... radši koukni na tyrewievs a pročti si jak testy tak recenze koncových zákazníků

Pro běžnýho uživatele je to dost složité se v tom vyznat. Vzhledem k tomu, že ani zde nepanuje shoda a doporučení, tak je to pro řadu nezkušených lidí vabank. Ty gumy jsem četl na eschopech recenze, ale vycházel jsem právě zde z fóra, kde jsou i v hlasování a dostali nejvíce hlasů. Chatu jsem řekl o jakých uvažuji dle zmíněný h zde ve fóru a chtěl od něj srovnání.

Spousta nezkušených lidí sem chodí pro rady, ale najit je tu je někdy dost boj.

Pokud se vyznáš, tak prosím napiš i jaká je za tebe dobrá pro daný typ jízdy, než jen že ty zmíněné vlastně moc dobře nejsou a ztrácejí vlastnosti po pár tis km.

Díky

tohle je pouze můj osobní názoza mě se to zbytečně hrotí, většina z nás jsou jen běžní uživatelé a myslí, že je zbytečné zjišťovat jestli má guma o metr delší brzdnou dráhu nebo jiné parametry, asi záleží na rozpočtu kolik do toho je kdo ochotný vrazit, pak zběžně mrkout na testy, vyřadil pár posledních číňanů a koupit něco z horní poloviny tabulky. no a pokud mi gumy nebudou vyhovovat tak se jich po sezoně zbavím a koupim něco jiného. za mě jednoduché
stejně tady to všichni používaji pro běznou jízdu na silnici, pokud bych závodil tak asi vybírám uplně něco jiného a někde jinde

@Mantaman461 súhlasím, často čítam v zahraničí bmw bežne jazdia na nankang, kumho. My čo máme najnižšie platy kupujeme najdrahšie pneu (okrem celoročných, tam som presvedčený o potrebe najdrahších). Mal som conti 830 aj 860 a nebol som spokojný ani s jednými, zimné robiť nevedia. Letné matadory boli aj po 4-5 rokoch lepšie ako letné hankooky na tretí rok.

Pokud je člověk tuctovej uživatel, kterej nejde po určité funkční vlastnosti, bohatě mu stačí touring gumy
- Primacy
- Effecient grip
- Turanza (kromě 6ky)
- Ventus Prime
- S1 Evo3 (někde mezi touring a základní sport gumou)

Z druhé strany vyzkoušeno že ty vyloženě vyšší sport řady jako GY Supersport jsou na skoro 200 koňový auto moc - drží sice jak čert, ale už se s tím pere motor - auto je líňejší a dost roste spotřeba - je tam velkej odpor.

Ideální tak jsou pro naše auta základní sport řady jako
- Pilot Sport - 3ky byly prý skvělý, 4ky jsem měl a velký zklamání
- Premium contact - někdo je max spokojen, dost lidí vnímá po pár tkm zhoršení vlastností
- Potenza - poloviční až třetinová životnost ale funkce i cena skvělá
- Eagle F1 Asymmetric - s těma je hodně lidí spokojeno, měl jsem 5ky, predstavoval bych si větší životnost, ale vydržely fungovat ze všech nejdýl, proto jsem teď koupil 6ky a jsem na ně zvědavej

Za mě postřeh, když jsem měl ještě na Insignii Sport Contact 5 z výroby, zdály se mi ve všech ohledech lepší, než když jsem pak koupil Premium Contact 6...

Někde jsem slyšel/četl že gumy pro automobilky na nové auta jsou lepší, takže když si koupíš identickou gumu z eshopu nebo servisu nebude už tak dobrá. Asi je to jak s Autobateriema.

Myslím že sa také dajú aj kúpiť, napríklad hankooky som mal s označením MO, malo by to znamenať že ich dáva Mercedes, ale asi to bude záležať či tomu veríme, môže to byť len reklama

Někde jsem slyšel/četl že gumy pro automobilky na nové auta jsou lepší, takže když si koupíš identickou gumu z eshopu nebo servisu nebude už tak dobrá. Asi je to jak s Autobateriema.
Jo pneu do výroby můžou mít nějaké přísnější limity na vyvážení, přesnost atp.

Tak čas se posunul a já ze svého mínění jsem vyosil letní a zimní pneu. Máte někdo reálný odhad co se na takových pneu dá najet ? na netu jsem se dočetl že 30tis. což mi přijde dosti málo. hory nejezdím,šponu taky ne, zima v mé lokaci je že máme tak 14 dní sníh a pak nic. Možná zde někdo z clubáku je má a mohl by poskytnout reálné osobní zkušenosti ?
1742836034682.png

Pozor na rozdíl all season a all weather!!

Back