Setkal jsem se se zajímavým problémem MZD connectu - najednou mi
přestalo správně fungovat zobrazování obsahu flashdisku s mp3, který donedávna fungoval bez problémů. Seznam interpretů zel prázdnotou, jediná cesta k přehrávání mp3 vedla procházením disku přes složky. Zkusil jsem pár mp3 přidat a mezi interperty pak figurovali jen ti nově přidaní (co bylo na flashce dřív, vidět nebylo jinak, než přes procházení složkami).
Přemýšlel jsem, proč tak "najednou", co jsem dělal, a uvědomil jsem si, že jsem
měnil nastavení jazyka infotainmentu.
Původní nastavení: čestina s podporou anglického hlasového ovládání (dále jen CZ-en)
Nastavení po změně: čeština bez podpory hlasového ovládání (dále jen CZ)
Protože hlasové ovládání funguje i na volbu mp3 (
play album/gengre/...), tak mě napadlo, že příčinou problémů může být právě změna jazyka. Začal jsem přemýšlet, jak přinutit infotainment aby si myslel, že flashka je úplně nová a znovu si ji zaregistroval a zindexoval obsah.
Max6 mi poradil zkusit naformátovat flashku, že pak se k flashce auto chová jako bych ji připojil poprvé (a tedy pak znovu načte všechny tagy). Jenže než jsem tohle stihl vyzkoušet, napadlo mě ještě zkusit vrátit jazyk zpátky. Radu s formátem flashky uvádím pro úplnost, kdyby to někdo chtěl zkusit, možná se to bude někomu bude hodit vědět i v jiné souvislosti, než popisuju.
Takže jsem změnil jazyk zpátky z CZ -> CZ-en. To nepomohlo, stále jsem neviděl interprety, musel jsem procházet adresářovou strukturu abych se k mp3 dostal. Pak jsem si řekl, že zkusím ještě návrat jazyka na CZ. A ejhle, flashka byla pro systém nová, chvilku byly položky pro přístup k obsahu flashdisku nedostupné ("šedé") jak si systém chroustal mp3 tagy a pak se vše chovalo jako dřív. Zdůrazňuju, že při všech změnách jazyka jsem měl flashku zastrčenou v USB portu
(až když sem řešil následky, kde byla flashka, když se to "rozdrbalo" si už nepamatuju). Když jsem po této úspěšné operaci použil jinou flashku, která měla stejný problém, tak jsem musel k mp3 zase přes složky. Tak jsem druhou flashku nechal zastrčenou v USB portu a aplikoval zase změnu jazyka z CZ -> CZ-en -> CZ. Problém byl vyřešen i u druhé flashky. Takže, když budete mít podobný problém s flashkou jako já, tak
stručně řečeno: měnit jazyk a mít u toho připojenou problémovou flashku.
Možná jsem "objevil Ameriku", ale třeba ne a moje bádání ušetří někomu trochu času a nervů