• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

elektrika Autobaterie - výběr, nabíjení, inicializace

Tak úspěšně vyměněno, jen jsem tedy koupil FORScan lite, že se tam pak podívám na to SOC nebo jak, ale nedokázal jsem to v tom najit na první dobrou. Okna jsem udělal dle popisu, rádio naladil. Zbytek jako Bluetooth asi zůstalo, nevím mě se automaticky načetlo android auto. Jdu trochu pogooglit ten FORScan, jestli to najdu jak se s tím funguje.

Díky moc všem za rady s baterií, návodem inicializace, okny atd 👍
Spáruj FORScan, vyber zobrazení živých dat podle toho jak se ti to líbí (graf, tabulka, budíky (dashboard)), přes plusko vyhledej “batt_soc”, “state of charge” nebo prostě “batt” a dohledej. Dost možná se změna projeví až do druhého dne.

Zajímavé je že ta Yuasa 7005 je opět všude nedostupná. Nechápu. To je po ní takový hlad v této republice?
Ještě pár dní zpět byla všude skladem.
Samsung S22 256GB Tapatalk

Zajímavé je že ta Yuasa 7005 je opět všude nedostupná. Nechápu. To je po ní takový hlad v této republice?
Ještě pár dní zpět byla všude skladem.
jedině se optat výhradního dovozce pro Slovensko (MICRONIX) zda baterku pošle i do ČR

Ja som mal šťastie a stihol som ju kúpiť keď sa naskladnili na Slovensku za 99,90€ ale tie batérie boli snáď za dva týždne vypredané a cez ten micronix ukazuje cenu 254,40€ čiže od nich by som určite nebral.

já našel 1 kus někde v online obchodě, ale jedu na víkend kousek dál a bál jsem se že by to nepřišlo, tedy neobjednal jsem ji a vzal ty vartu. Všude byla ji ak nedostupná.

Podle mě jich bylo jen par kusů na centrálním skladu ze kterxho berou všichni proto se to u všech pak ukázalo jako nedostupný. Loukota mě naštval, i když ji měli vedenou jako skladem na prodejně, tak mě prodavač tvrdil že mě ji neukáže a neprodá protože jsou jen vydejna a ne sklad ať si kdyžtak vyberu nějakou vartu nebo noname co jim jen tak ležela v regále

Dneska sem pustil Forscan Lite abych se podíval na stav baterie která je originál a má naběháno 2614 dní to jest cca 7let a 1 měsíc. Pravidelně 2x ročně dobíjím a funguje skvěle. Cca 14 dní zpět byla dobita obyčejnou nabíječkou z Lidlu a teď auto cca týden stálo. Celkem mile mě překvapila ta hodnota state of charge jenž ukazuje 74%.Čekal jsem to tedy horší pač je mi jasné že takhle starší baterie se do 100% nenabije, to možná ne ani ta nová. Netuším. 5498389c5116cea3e487d17a61c5c510.jpg

Mě se to po výměně motá taky kolem 70%, nejvíc jsem měl 80%. Teď jsem vypl u kamery parkovací režim, tak uvidím kam to vyleze

Tvoje baterie se zatím tváří ok. Předpokládám že dobíjíš baterku v autě, když to drží ten počet

Nicméně ano. Celý čas nabíjím pouze v autě.

Nicméně ano. Celý čas nabíjím pouze v autě.

Mazdááár, možno moja otázka vyznie hlúpo, ale ako postupuješ pri nabíjaní batérie v aute. Kam pripájaš konektory od nabíjačky. Vďaka za odpoveď.

U M3 dávám plus na plus baterie a minus na kostru vozu poblíž ukostření minus kabelu......
Tuším je tu i téma ,,nabíjení,, a tam to bylo i s obrázky od Max 6......

Někdy minus na kostru nebo na baterku.

Ono je to vlastně fuk, jestli na kostru, nebo na baterku. Na kostru se to doporučuje jen kvůli možnému zajiskření při tom připojení, aby nedošlo k zahoření případných výparů z baterky.
Proto se také doporučuje nejprve připojit nabíječku na straně 12V, a teprve pak zapnout 230V. Tím se jiskření eliminuje.
Ovšem při startování pomocí kabelů se zajiskření vyhnout nelze, protože každá baterka má jiné napětí a tím pádem teče mezi nima vyrovnávací proud.
Takže na kostru. Tam zajiskření nevadí.

Co se týče napojení mínus na kostru - teoreticky by měl proudový senzor napočítat kolik Ah přiteklo do akumulátoru a dát to přes FBCM vědět PCM, ale jelikož je vypnuté zapalování, tak se to nestane. Pro modely 4. generace nevím, třeba je tam něco naživu i po vypnutí zapalování.

Po osmi letech dnes výměna originální baterky Panasonic za Exide EL604. Yuasu 7005 jsem bohužel za rozumné peníze nesehnal. Inicializace nové baterky provedena dle zdejšího návodu i se správně blikajícími kontrolkami, akorát při ukončení jsem si neuvědomil, že stále stojím na brzdě a po zmáčknutí tlačítka jsem nastartoval motor. Doufám, že to ničemu nevadí a inicializace proběhla správně...

Doplnil jsem do prvního příspěvku veškerý info co jsem o bateriích posbíral ať tady neodpovídáme furt dokola na to samý, navíc na 26 stránkách se informace už blbě hledají

Edit - tak až teď jsem to doupravoval, snad jsem na nic nezapomněl

Poslední úprava:
Ahoj, díky moc no_hits za návod na inicializaci baterie. Nevíte prosím někdo, zda inicializace u M3 BP má nějaké odlišnosti od uvedeného návodu
?

Podobná vlákna

Back