V pondělí jsem přebíral nové služební auto. Superba jsem vyměnil za Oktávku, což se může zdát jako horší alternativa, ale Superb jsem na další roky vážně nechtěl. Mizerné jízdní vlastnosti mě od tohoto auta odradily jednou provždy. Oktávka se mi zvenku tolik nelíbí, ale interiér se jim vážně povedl a má rozhodně lepší podvozek než Superb. Ale chci napsat něco na pobavení:
Auto má už šest svolávaček. Ještě včera ráno mi něco zaktualizovali před předáním vozu. Všechno to jsou opravy SW chyb. Cestou domů mi volal kolega, kterému nefungovala navigace. Sotva jsme domluvili, zjistil jsem, že rádio hraje nějak potichu. Nešlo zesílit, pouze zeslabit. Ve snaze zesílit zvuk jsem nakonec dospěl do fáze, že rádio nehrálo vůbec.
Nevěděl jsem, co dělat. Virtuální asistentka Laura naštěstí fungovala a rádio zesílila, jenže velmi nepatrně. Abych slyšel aspoň něco, musel jsem žádost opakovat šestkrát. Ze zoufalství jsem přepnul digitální budíky na navigaci a zesílení zvuku se najednou vzpamatovalo a od té doby normálně funguje.
Dojedu domů, najím se a sednu do auta, abych se s tím trochu seznámil. Má fakt hodně odlišné ovládání. Sotva připojím auto na net, dozvím se, že zabezpečení mé domácí sítě není podporováno. Ok, tak to vezmu přes mobilní data, která ale pro změnu nefungují na nějaké Škoda Connect funkce. Nevadí, aspoň jsem konečně propojil mobil s autem. Jenže sotva to zprovozním, Oktávka chce aktualizovat infotainment. Kupodivu to proběhlo hladce a opět se dozvím, že byly opraveny nějaké chyby. To je dnes už podruhé, říkám si. Fajn, kliknu na navigaci a ta mi hlásí, že chce stáhnout nové mapy. Ok, tak jsem povolil update map a začnu prohlížet dostupné funkce. Kliknu na volbu Počasí a opět musím stahovat appku počasí. Jenže ta nefunguje a na netu se dozvím, že bude funkční až po Novém roce! To už mě trochu nadzvedlo - tak proč ji sakra nabízíte ke stažení? Ještě klidný se hraji s LED lištami a měním barvičky. Moc jich tam není, možná nějakých dvanáct, ale moje oblíbená kombinace modrá a červená tam naštěstí je. Auto se ptá, jestli nechci nové exkluzivní barvy. Proč ne, říkám si, kliknu na volbu a jen to hvízdne - prý 1399 Kč!
Auto s DLC, tak to mě pobavilo, ale jako povedený vtip to inženýři ze Škodovky zřejmě nezamýšleli.
Zasmál jsem se a dál se prohrabávám nabídkami. Zjišťuji, zda mi Oktávka poradí restauraci, benzínku, jaká další překvápka skrývá virtuální Shop atd. Samozřejmě, tak jednoduché to nebude. Prý musím být jedinečným uživatelem vozu. Ok, tak se registruji, email, heslo, klasika, pošlou mi kontrolní odkaz a hurá, už mě vítají mezi Škoda fans. Asi ne nadlouho, jestli tohle bude pokračovat. Pokračuje! Potřebuji aspoň dva klíče od vozu. Přemýšlím, jestli vážně stačí dva a raději beru všechny tři, které jsem dostal. Nakonec stačily dva klíče. Auto ovšem nadále pokouší mou trpělivost. Teď si musím vymyslet S-pin a stáhnout aplikaci do mobilu. Následně několik minut zírám na vrtící se kolečko a v duchu se ptám sám sebe, jak jsem někdy v minulosti mohl nadávat na Windows? Utrpení nekončí, byť tahle registraci nakonec zafungovala. Evidentně jsem toho ještě neměl dost a rozhodl se upravit Home obrazovku.
Co vám mám povídat, nastavil jsem si dokonce i druhou a třetí pyšný sám na sebe. Radost mě přešla v okamžiku, kdy jsem zjistil, že zatímco jsem editoval druhou a třetí, zrušil jsem si tu první. Konkrétní aplikace totiž může být jen na jedné z obrazovek. To znamená, že zatímco jsem si ikonu třeba pro nastavení auta vložil na obrazovku 2, zmizela mi z obrazovky 1. Problém je, že na to jen tak jednoduše nepřijdete. Teď už to vím, ale i přesto jsou názvy některých možností natolik podobné, že se v tom dost blbě orientuje. Finální překvapení mě čekalo ráno, kdy auto odmítlo automaticky identifikovat mou osobu a vyžadovalo zadat S-pin. Trvalo to tři minuty, za které jsem už dojel do práce a zaparkoval. Samozřejmě, mé nastavení pro budíky se neuložilo, takže jsem je dnes opět předělával.
Uvidím, co odhalím zítra ráno, ale zatím je to docela boj. Na to, že auto je ve výrobě už rok, je stav SW vybavení tristní. Na co dělají mraky funkcí, když neuhlídají ani ty nejzákladnější?
Na závěr zopakuji, že auto jede docela hezky, zpracování interiéru je krásné, ergonomické sedačky oceňuji asi nejvíc. Jako soukromý kupec bych si ale něco podobného nekoupil. Objednací cena skoro mega, to je úlet. Samozřejmě, firemní sleva to auto zásadně zlevnila, ale i tak. Pořád je to Oktávka s charismatem sklenice od okurek.
Aspoň masku proto nechám potáhnout černou fólií, abych se na ten předek mohl dívat.