Naopak, na mě je to pozdě
. Dřív jsem to stíhal měnit co dva roky, teď to s tak malým nájezdem a zdražováním aut moc nedávalo smysl. Ano, v inzerci se dají najít o rok starší a výrazně jetější kousky nad 700, a ještě většinou bez příslušenství... není se co divit, nová je přes mega a 500 stojí hezké šestileté.
Náhrada se ještě vybírá, zatím mám všude potvrzené dodání max do půl roku, teď budeme asi dělat nějaké závěrečné opakované kolečko po prodejcích, objednat chci do konce února. Nakonec se to zúžilo na značně odlišná sedmimístná auta, vezmu to s cenou shora dolů:
- Ford Explorer (3.0 V6
), 2.5tunový obr, teď se dá už i ofiko za 1.8m, to začíná být "snesitelné"... viděl jsem, zatím nejel, třeba mě to "nakoupí"
- favorit je Toyota Highlander, 2.5 hybrid AWD, nově v prodeji v ČR (cca 1.5m), už jsem ji viděl, ale nezkoušel 3 dětské sedačky ve 2. řadě (snad!),
- underdog, ale nakonec velmi mile překvapil, a přitom Francouz, Citroen C4 Grand Spacetourer, 2.0 BlueHDI, max výbava (za 800k!)
Citroen bude končit výrobu, ač mám na francouzská auta trochu alergii, to auto je za ty roky prostě vychytané, prostorné, pohodlné, s 2.0 BlueHDI jede a nežere (reálná maximálka 230, naměřené zrychlení kolem osmi... spotřeba do 6.5), a ani v nejvyšší výbavě "nic nestojí". Image na houby, jízda nesportovní, spolehlivost by měla být jakž takž ok, motor je držák a převodovka hydroměnič Aisin. Žádná kurvítka. Nejvíc mě štve divná přístrojovka, interiér je ale jinak rodinný sen, panorama, možnost vyndat tunel (super na občasné otáčení se dozadu k dětem), modularita. Kvůli bezpečnosti bych to rád viděl o něco těžší a širší, ale zas ta cena, ta cena...
S-max/Galaxy jsou ze hry, protože už nejdou s dieselem a s hybridem to děsně žere, řve a nejede, přitom to ani nemá výhodu takových rozměrů a hmotnosti, jako Highlander, a bez AWD. Taky dost podražili. Interiér navíc není reálně větší, než v tom C4 Grand. Koncern nesnesu ještě víc než Francii, s evropskou prémií mám tentýž problém (plus cena), taky jich jezdí mraky, i Volv, což bych u auta za tolik peněz nechtěl (u socky se s tím smířím). Pro velkou rodinu není výběr, jsem z toho nešťastný, ekoregulace taky dělají své, ale děti jsou nakonec větší hodnota, než skvělé svezení...