• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

Diskuze o cenách paliv a politický koutek

Ještě že jsem teď nenatankoval ??, už jsem měl cukání při polovině nádrže ?.

Já teda četl naposled toto:

Poslední úprava:
právě jsem to četl, no uvidíme, jestli to jako ta poslední položka v potravinovém řetězci pocítíme i my běžní řidiči...
No možná jsem pesimista ohledně korporátních zisků, ale bojím se, že nepocítíme nijak výrazně. ?

Nerad :rolleyes: uvedu, že jiné články doplňují... snížení spotřební daně bude podle platné od 1. června do 30. září ;)

Nerad :rolleyes: uvedu, že jiné články doplňují... snížení spotřební daně bude podle platné od 1. června do 30. září ;)

Pokud je to pravda, tak nástup mohl být teda rychlejší, ale časové rozpětí platnosti je pochopitelné. Chtějí pomoct v době, když je to potřeba. Je to velký výpadek do rozpočtu, takže to nemohou nechat na věky. Museli by tento výpadek trvale něčím nahradit.

Je to velký výpadek do rozpočtu
Limitace periody je jasná, ale výpadek rozpočtu velmi diskutabilní.
Jistě souhlas, výpadek nesmí vzniknout, resp. očekávaný příjem rozpočtu by měl dorazit, jinak... díra atd. Ale příjem rozpočtu je i DPH. Je značný rozdíl, když se narazí 21% na 30Kč anebo na 40Kč. Jinými slovy, o výpadku rozpočtu dnes nemůže být řeč. Jen na DPH se vybere v tomto obecném příkladu o 33% více a tím začíná diskuze, jestli je to nutná "valorizace položky příjmu" zmíněného rozpočtu (?) A ano, jistá deviace čísla směrem dolů bude dána šetřením odběratelů (velko- či i těch malo-). Dtto třeba elektřina a plyn, narazit si 21% na 3-4-5x vyšší cenu, jupííí ;)
Netvrdím, že si to "stát užívá", ale tiché přelévání a záplatování dluhů minulých či nečekaných výdajů současných je jasné. Snad se to přelévání obejde nejen bez "prodavačů kebabu" s náhlou licencí na něco strategického :mask:

Limitace periody je jasná, ale výpadek rozpočtu velmi diskutabilní.
Jistě souhlas, výpadek nesmí vzniknout, resp. očekávaný příjem rozpočtu by měl dorazit, jinak... díra atd. Ale příjem rozpočtu je i DPH. Je značný rozdíl, když se narazí 21% na 30Kč anebo na 40Kč. Jinými slovy, o výpadku rozpočtu dnes nemůže být řeč. Jen na DPH se vybere v tomto obecném příkladu o 33% více a tím začíná diskuze, jestli je to nutná "valorizace položky příjmu" zmíněného rozpočtu (?) A ano, jistá deviace čísla směrem dolů bude dána šetřením odběratelů (velko- či i těch malo-). Dtto třeba elektřina a plyn, narazit si 21% na 3-4-5x vyšší cenu, jupííí ;)
Netvrdím, že si to "stát užívá", ale tiché přelévání a záplatování dluhů minulých či nečekaných výdajů současných je jasné. Snad se to přelévání obejde nejen bez "prodavačů kebabu" s náhlou licencí na něco strategického :mask:

Nejsem ekonom, takže se nebudu hádat, co je pro koho výhodnější a podobně :) Ze zamyšlení se mi ale vychází, že i stát (potažmo státní podniky) musí naftu/benzín/ropu a všeobecně energie nakupovat a to ve velkém, takže nějaké navýšení příjmů na DPH jim zase "sežere" navýšení ceny samotného produktu. Ale jak říkám, nejsem ekonom a nebudu zabředávat do této diskuze :)
Jenom jsem konstatoval, že nástup pomoci ve formě snížení spotřební daně mohl být rychlejší a že chápu, proč musí být tato pomoc časově ohraničená :)

Taky nejsem ekonom, neumím to v detailu dotáhnout. Masivní rozhazování peněz předchozí vládou mi nevoní stejně jako tyhle, za mě, kosmetické retuše.
Ale třeba přes parafrázi W. Churchilla, jakože správná věc se udělá až pak, co se vyčerpají všechny špatné možnosti, se snad dočkáme i my :cool:

Taky nejsem ekonom, neumím to v detailu dotáhnout. Masivní rozhazování peněz předchozí vládou mi nevoní stejně jako tyhle, za mě, kosmetické retuše.
Ale třeba přes parafrázi W. Churchilla, jakože správná věc se udělá až pak, co se vyčerpají všechny špatné možnosti, se snad dočkáme i my :cool:
Ono nejvíce sejde na té konkrétní akci. :D

Nerozporuji, co píšeš. ;)

Osobně to vidím asi takhle:
Pokud vláda rozhází desítky miliard na to, aby si přilepšili již bohatí či obří firmy (příkladem budiž velký koncern nejmenovaného politika bez střetu zájmů, který žádal o náhradu za drahou elektřinu) nebo se nainvestuje do rozvoje a restrukturalizaci ekonomiky (například otevření nových a pomoc existujícím provozům o jejichž výrobky je zájem a zaměstnají tisíce lidí, akorát vstupní/renovační náklady jsou enormní, například energetika či výroba léků nebo výroba elektroniky nebo výzkum levnějších plastů/oceli/umělého dřeva apod.) je velikánský rozdíl. Stejně ani nejde říct, že veškeré kosmetické retuše jsou špatné. Pokud by doopravdy (a vím, že to tak nebude) znamenalo snížení daně doopravdy pro mně, jako koncového odběratele přesně tohle snížení, když tankuji? Malá pomoc rozpočtu, ale přesto pomoc. Když těch malých pomocí je dostatek, tak obzvláště člověk s nižšími příjmy se nezlobí a ulehčí mu to spaní.

No jasně že dárečky bude vláda rozdávat až na podzim, budou totiž komunální a senátní volby......

Néééé, to byla jen pobídka k intenzivnímu nákupu v ČR tak, aby to v Polsku bylo ještě lepší :innocent:
Resp. odkazovaný článek evokuje tzv. zákon zachování hmoty / křížové financování..., ale jinak se asi autor Kovanda jen trochu předvádí na ojedinělé a krátkodobě vzniklé situaci :)

no tvl na celé 4 měsíce :eek: to se ale rozšoupli

tak konečně jsme pod 40...konkretně 39,90 Benzina Přerov a Ono Břest..ale zase mi jde spotřeba nahoru..už zas nejezdím za 8 litru :-( ...jen pořád nechápu jak někdo může jet na Mol, která je od Benziny vzdálena 100m a cena je tam 43,90..a přesto tam stojí auta...a to snížení DPH je super..než k tomu dojde, zjistí že je benzín levnej a zase to zruší :) :) to su v klidu :)

Tak dnes Benzina expres Lhenice také za 39.90 Kč. Ale jinak u nás v Ostrově je ONO, o 100m dále Benzina a asi o 500m dále Shell a rozdíl proti ONO u obou jsou tři koruny. Ale většinou u ONO u každého stojanu fronta 4-5 aut a těch dvou sem tam nějaké auto. Se divím, že si na sebe vydělají.

Ty Benziny/Orlen Express začaly teprve před týdnem kopírovat ceny Tank Ono. V Budějcích tam ale skoro nikdo nejezdí, vždy jsem tam sám nebo maximálně ještě jedno auto, nechápu. Asi se lidi bojí tankovat tam, kde nemaj klasickou pokladnu.

V úterý jsem bral po cestě v Poděbradech na Benzině (bezobslužné) za 39,90 a pak jsem koukal večer na totem Benziny u nás a 43,90...

Škoda že aspoň Benzina nemá ceny online. Spoliehať na 2-3 dni staré dáta na mapy.cz alebo miestami fake ceny z waze je dosť nepraktické.

Back