1/2
Další slibovaný report z cest je opět tady
Fotky a reporty z minulých let jsou k vidění na předchozích stránkách tohoto tématu:
Fotky a zážitky z cest nebo
Fotky a zážitky z cest atd.
Letošní roadtrip nebude tak bohatý pestrostí a počtem fotek, jelikož jsme navštívili pouze pět zemí a Mazda stála většinou zaparkovaná v garážích nebo někde u pláží
Další fotky se ovšem už objevily v galerii trasformera:
Naturalova MX-5 NC FL Metropolitan Grey
A kam jsme vyjeli objevovat neznámé tentokrát? V plánu bylo více destinací, ale vzhledem k co nejjednoduššímu přejezdu státních hranic jsme nakonec vybrali, že si pořádně projedeme a poznáme Itálii, jak už bylo několik let v plánu. A tak jsme taky udělali
Koukli jsme do mapy, vyznačili jsme všechna místa, kam jsme se chtěli vydat a zábava mohla začít.
Začnu skoro již tradičně konečným sumářem, kdy jsme s MX-5 navštívili Německo, Rakousko, Itálii, Vatikán a San Marino. Na cestách jsme strávili nádherné 3 týdny s úsměvem od ucha k uchu a větrem ve vlasech. Za tuto dobu jsme ujeli přes
5000 km. S neustále puštěnou klimatizací naplno, v italské dopravě a ve 40 stupních Celsia, si Transformer vzal průměrně 8,4 litru benzínu na sto, což mi opravdu udělalo velkou radost. Hlavně při italských cenách benzínu. Čekal jsem přes 10 litrů co si MX vezme hravě při daily jízdě po Praze a okolí. Prostě naprosto super.
Teda, 4 hybridní litry, ani 5 naftových to není, ale na tu srandu to rozhodně stojí
Navštívili jsme toho mraky a budu jmenovat jenom pár známých míst, aby tu nebylo několik stránek názvů
Klasicky jsme zastavili u spousty, jezer, přírodních rezervací, parků, průsmyků a nádherných cest, jak v rakouských, tak italských Alpách, Toskánsku a vlastně po celé Itálii.
Také jsme opět ochutnávali spoustu jídla a pití (rozuměj hlavně vína, Aperolu, těstovin a pizzy
). Z měst, která jsme navštívili bych vypíchnul například Benátky, Florencii, Pisu, Řím, Neapol, Pompei, Bari, Rimini atd. Bydleli jsme různě po hotelech nebo ve stanu a počasí nám vyšlo nádherně.
Zní to opět skoro až neuvěřitelně, ale jediný den, kdy nám pršelo, byla krátká dvacetiminutová přeháňka v Římě, respektive Vatikánu, která naprosto bodla a trochu se pročistil vzduch. Teda alespoň na těch 20 minut, protože po dešti bylo opět parno a dusno
A potom nám zapršelo až úplně poslední den na cestu domů, kdy bylo opravdu skvělé užívat si kapky deště místo spalujícího slunce v autě. Teda pršelo potom při cestě domů opravdu hodně a ještě se mi nestalo, že bych jel 8 hodin v kuse v dešti. Od Chioggia až k rakouským jezerům nonstop. Hlavně v Alpách to byla naprostá nádhera a každý vracák s mírným sklouznutím jsem si náramně v MX užíval (spolujezdkyně tedy méně
). Ale pěkně všechno postupně od začátku
A nyní k samotnému průběhu cesty. Cíl byl nastaven a rozdělen na dvě půlky. První půle poznávací, kde jsme sjeli dolů do Itálie a postupně se propracovali západním pobřežím dolů do Pompeí. Druhá půle potom odpočinková, kde byl plán zakotvit na krásných plážích východního pobřeží a postupovat zase zpět na sever. Cesty byly nastaveny co nejvíce po pobřeží a nebo co nejvíce klikaté. Také se některé průsmyky musely (no jako vždy prostě musely
) jet několikrát nahoru a dolů
Vyrazili jsme přes Německo do Rakouska, kde jsme hodně času (vlastně celý den) strávili koupáním v jezerech. Bylo opravdu teplo a Attersee i Mondsee jsou prostě jasná volba. Dále jsme přes Alpy pokračovali do Itálie na všechny naše známé průsmyky v Dolomitech, konkrétně okolí průsmyků Gardena, Pordoi, Sella aj. Volili jsme cestu kolem Lago di Dobbiacco přes Cortinu.
Po nějaké té nádrži a odlehčení milimetrů vzorku z gum, jsme se plynule přesouvali k přehradě Vajont. Jeli jsme cestou kolem Lago di Barcis. Konečně jsme se k jezeru dostali, (po tom co zde cca před šesti lety rekonstruovali cestu a mohli jsme se dívat jen z dálky)
A čím je přehrada Vajont zvláštní? Doporučuji se podívat například zde:
Po vajontské tragédii byla většina lidí z vesnic nad přehradou přestěhována do nově vybudované obce Vajont, která je však celých 50 kilometrů vzdálená od původních míst. Důvodem bylo to, že hora Monte Toc hrozila – a stále hrozí – dalšími sesuvy. Přesto se někteří vesničané rozhodli vrátit do...
www.stream.cz
Člověku naskočila husí kůže při pohledu na utržený skalní masiv a představě, co se tam odehrálo.
Dále jsme pokračovali přeš Benátky (parkování v Autorimessa Comunale), pár dnů strávili ve Florencii, kde se nám opravdu moc líbilo. Tam jsme na doporučení parkovali v Firenze Parcheggi Parterre. Ach ty nekonečné cesty plné zatáček a nádherné krajiny. Normálně jsem se cítil po těch nekonečných klikatých zatáčkách, jak po několika jízdách na motokárách. Fyzička hotovo a ruce na upadnutí. Dokonce i mozol na prstech se objevil, což byl impulz k tomu, nechat zase chvíli kochat spolujezdkyni
Dále jsme pokračovali k šikmé věži do Pisy. Tam si dávejte opravdu pozor, kam parkujete a nenechávejte vozidlo nehlídané (ostatně to platí všude, čím více na jih se vydáte). Všude se nehorázně krade a vykrádá (stačí se podívat na recenze a odstrašující foto veřejných parkovišť bez ostrahy na internetu), takže jedině na hlídaná parkoviště s ostrahou
Na foto zachyceno také doručování balíků DHL v Benátkách
Dále se jelo po Toskánsku do Říma. Tam byl s výběrem parkovací garáže relativně problém, jelikož v Římě, snad neuvidíte jediné auto bez šrámu a tak se k vozidlům chová i obsluha parkovacích domů, kdy navíc většinou chtějí nechávat klíče u sebe. Tohle je pro mě neakceptovatelné a tak jsme nakonec po dlouhém hledání našli garáž pod muzeem Macro - Macro Rimessa. Taky dostupná mimo zónu ZTL. Jednoznačně doporučuji, při rezervaci přes Parclick proběhlo vše krásně, klíčky jsem nikomu nemusel odevzdat a auto mělo kolem sebe dostatek místa. Taky se to vyplatilo a už teď můžu vyzradit, že Transformer neutrpěl po cestě žádný šrám
Prostě nádhera a při zpětné vzpomínce na ježdění v Římě a v jiných větších městech, kde pruhy na cestě jsou sprosté slovo se tomu možná až trochu nevěřícně divím
Dále se při pobřeží pokračovalo do Neapole, kde se parkovalo v jeskyni přebudované na parkovací dům - Parcheggio Quick Morelli. Tohle jsem opravdu ještě neviděl a asi jinde už neuvidím - opravdu zážitek z pohledu architektury
A dále se jelo k Vesuvu do Pompeí.
A zde se čas přechýlil do druhé poloviny a v plánu bylo více válení na pláži.