Našel jsem web s podrobným popisem funkce a výměny termostatu.
Připomínám, proč jsem neprošel na emisích: volnoběžné otáčky motoru SKYACTIV-G160 neklesly do předepsaného rozmezí 500–600 1/min, ale zůstaly na 700 1/min přesto, že motor byl zahřátý a všechny el. spotřebiče vypnuté. Předposlední měření před dvěma lety bylo OK, volnob. ootáčky byly 550 /min. přesně jak napsal shr3k. Že by se mi sama od sebe přeprogramovala řídící jednotka motoru nepředpokládám, tedy jako jediní dva podezřelí mi vyšlo buď špatné čidlo teploty chladicí kapaliny, nebo špatný (propouštějící) termostat.
Někde jsem našel tvrzení, že čidlo teploty chladicí kapaliny buď dává signál, který nelže, nebo je nadobro chcíplé. V tom druhém případě si myslím, že by na to řídící jednotka motoru musela upozornit. To není můj případ. Po nastartování studeného motoru kontrolka teploty chvíli svítí modře, pak zhasne. Tak to má být.
Tedy jsem zakoupil nový termostat od lucemburské firmy Gates vyrobený v PRC, nastudoval postup a pustil se do toho. Při kontrole funkce nového termostatu mne překvapilo, že starý byl podle předpokladu zaseklý, ale nikoli v poloze otevřeno:

Z téhle logické hádanky jsem se vykroutil představou, že starý termostat třeba není zaseklý v poloze úplně otevřené, ale že ani není úplně zavřený. Připadá mi to nepravděpodobné, motor by se musel přehřívat, což jsem nikdy nepozoroval. Nešť, invalidita starého termostatu byla myslím prokázána, tak jsem dokončil výměnu za nový.
Druhé překvapení přišlo nakonec: po skončení procedury, která má zajistit odstranění vzduchových bublin a správné naplnění celého chladicího okruhu (zahrnuje delší provoz motoru v otáčkách 2500–3000 1/min) je údaj otáčkoměru při zahřátém motoru běžícím na volnoběh úplně stejný, jako byl: o jednu–dvě tloušťky ručičky pod ryskou 750 1/min. Hadice přívodu do chladiče je samozřejmě rozpálená, tedy nový termostat je otevřený. Nemyslím si, že by nový termostat švindloval a otvíral při jiné teplotě než je udaných 82 °C. Tak co se krucinál děje?
Prosím o radu. Dvě docela bláznivá vysvětlení mne napadla, ale nechci nikoho ovlivňovat.