dzodzo
výkonný člen KLANu
- 138
No však zde vidíš, že tvoje TESLA MODEL 3 "žere" 15kWh na 100km ! Já uváděl 21kW (25), takže je to podobné a já už nevím zda to byl MODEL 3.
15kWh a 21kWh je rozdiel 6kWh na 100km co je 1/4, to mi nepride moc podobne, je mozne ze tam prezentovali S-ko alebo X-ko tie budu mat vyssiu spotrebu ale tie maju aj trochu ine zrychlenie (a starsi batterypack)
Jako promiň @dzodzo , ale ten tvůj poznatek, že baterie se vyrobí jen jednou a pak vydrží několik let a že palivo se musí těžit ze země mi evokuje jako to, že si myslíš že tím pádem to bateriové auta prostě jezdí na tu baterii a nic nepotřebuje.
tie auta jazdia na elektrinu, ale ta elektrina sa nemusi prepravovat dalsimi autami/cisternami, ktore produkuju dalsie emisie, na cerpacie stanice stale dokola, ziskava sa z existujucej rozvodnej siete, u EV odpada aj prasnost z brzdovych desticek, kedze sa prakticky nemusia pouzivat, lebo brzdia rekuperaciou
Jinak já mám doma na střeše od roku 2009 fotovoltaickou elektrárnu 5 kW a akumulací přebytků el. energie do vody (AKU nádrž 1.4 m3), takže si myslím, že trochu něco vím a jsem de facto ekolog a šetřím planetu !
tiez mam doma HFVE a prebytky do baterky + bojleru, ked vidim ako maju rast ceny elektriny, iba si opakujem aka to bola dobra investicia, cim bude elektrina zo siete drahsia, tym skor sa mi to splati, isto lepsie ako kupovat fosilne auto, pockam uz na nejake dostupne EV, za 5 rokov bude ten trh a technologie niekde uplne inde, hlavne co sa tyka ukladania energie