To jo. Ten materiál palubky je příšerně náchylný. Stačí jen místo víckrát přetřít vlhkým mikrovláknem a nemusíš ani nijak tlačit a změní to strukturu, což se pak jeví jako flek. Schválně jsem si prošel nové trojky u dealera a většina byla ještě horší. To mi ostatně potvrdili a v detailingové firmě, že Japonci to tak prostě mají. Člověk to asi musí brát jako spotřební zboží

Klavír radši nekomentuju, jak v interieru tak B sloupky. Nicméně to přece není důvod se ho zbavovat. Proč teda?
Nechci brečením moc zasírat vlákno, tak se pokusím stručně:
kdybych měnil auto každé 3 roky, tak je mi to jedno. Já ale vyrůstal v socíku a jsem zvyklý si věci tohoto typu (auto, motorku, elektroniku, mobil, manželku,..) nechávat prostě delší dobu. Předchozí auto jsem v pohodě užíval 15 let a ještě slouží dál. Moc soukromě autem nenajezdím, tak stačilo 3 x za rok umýt a navoskovat a lak pořád v pohodě. S tímto úmyslem jsme pořídili i novou M3. Ale u auta, které už vlastně kupuješ nové jako opotřebované, to asi dost dobře nepůjde. Nepochybně má věci, které mě baví (design a interiér, motor, převodovka, infotainment), ale více věcí, které mě serou:
- lak - nemá cenu dále moc rozepisovat. Investovat cca 70 tisíc do wrap celo polepu jsem odmítl. V laku zůstávají po umytí i otisky sraženého hmyzu. A mýt auto po každé jízdě, na to nemám dost času, trpělivosti a ani prostředky. Po necelém roce provozu auto vypadá jako pětiletá leasingová olítaná kraksna. A při tom, jaké jsem našel šrámy od kamínků na spodním lemu blatníku předpokládám, že do dvou let začne chytat lišku. S případnou zárukou na prorezavění karoserie bych se mohl počítám akorát tak nechat vyfotit, protože se bude jednat o mechanické poškození laku, na které se pravděpodobně záruka nevztahuje.
- chvějící se levé zpětné zrcátko - ani po druhé opravě se stav nezlepšil, budu opětovně reklamovat při garančce.
- vrzající interiér - palubovka kolem displeje, oboje přední dveře, B sloupek kolem uchycení bezp. pásu (přímo u ucha).
- rány od přední nápravy - při prudším zabrzdění a následném rozjezdu se ozve od přední nápravy klepnutí. Možná třmeny, nevím. Pokusím se reklamovat při garančce.
- HUD - Při jízdě čumím přes odraz výřezu v palubovce. Pokud je pod mrakem, nevadí to tak moc, ale když svítí z leva, nebo zepředu slunce, je to tak otravné, že jsem prakticky celé léto měl přes HUD přehozený šedivý molitan, nebo černou hadru.
- sedačky - při každé jízdě hledám chvíli polohu jak si sednout, aby mě sedačka netlačila do levého stehna. Nevím, v žádném jiném autě takový problém nemám. Pří jízdě po nekvalitní silnici mě opěrka hlavy občas pěkně praští do hlavy. Změna výšky pěrky moc nepomáhá. Pomohla by změna sklonu, která ovšem není možná.
A je tam docela málo místa na levou nohu, ale na to jsem si už zvyknul.
- tenké plechy - to asi ničemu nevadí, úspora váhy, nákladů a tak. Ale působí to na mě dost fórově. Když zabouchnu zadní dveře, tak se plech na nich a na střeše normálně zavlní. Když zabouchnu přední dveře, zachvěje se zpětné zrcátko. To jsem taky u žádného jiného moderního auta neviděl.
- plasty - přední a zadní nárazník - při umývání mám strach se toho více dotknout. Připadá mi, že snad ani nejsou připevněny ke karoserii, že jsou tam jen tak nějak položené. Trošku za to vezmu a celé se to kroutí, vrže, klepe, mám strach, že mi to zůstane v ruce.
Mazda je mi moc sympatická tím, že si jde svou vlastní cestou a dělá krásná auta.
Ale abych tohle auto akceptoval, musel bych být srdcař a to já prostě nejsem.