• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

Nehody, skoro nehody, on-board videa

• Vlákno založil Vlákno založil Vitus
  • Datum založení Datum založení
Když už nemůžeme odpálit ohňostroj, tak odpálíme výběr toho nejlepšího za rok 2020. Pojďte se podívat, jak vybouchli řidiči, cyklisti, chodci, někdy i já a nakonec zvířátka.

Pojďte se podívat na netradiční hodnocení BMW, Opelu a Peugeotu. I na to, jak spolu soupeří kamiony o to, kdo víc spěchá za rodinou. A jako bonus pravá příčina toho, proč studenti přestali chodit do školy.

Nedávno jsem se Vás ptal "Už jste se někdy dostali do situace, kdy jste nemohli pokračovat v jízdě a pomohl Vám někdo?" - 4% lidí zvolilo - "Dostal, zastavil mi, nepomohl, zmlátil mě a okradl".
Tak se pojďte podívat, co si o problematice zastavování myslím já?

včera krušné vteřinky :scream: protijedoucí řidič oslněn sluncem jel do protisměru přímo mě před auto.. naštěstí jsem měl možnost uhnout. být to o kousek dal už bych neměl kam - lampa a zúžení. po manévru ve zpětném zrcátku už byl celou šířkou vozu v protisměru až pak to prudce ztrhnul zpět. naštěstí za mnou nejelo auto, to uz by uhnout nestihlo... oba jsme mohli jet proti sobě plus minus 45km/h o_O

Poslední úprava:
Jak sleduju ty polske videa tak jsem sem tam zmaten na kruhaci :o)
Jsou tam tri pruhy a kameraman se na posledni chvili chce z prostredniho zaradit do praveho...kde uz najizdi nejaky typek, protoze nevidel zadneho frajera tam najet...Cili je to dle mne kamerovanova chyba a ted chce hrat machra..? Kdyz tak si dam znovu jizdy :O)

Pokud vychazim z toho ze oba manevry zacaly soucasne, pak bych rekl ze ten na kruhovem objezdu ma porad prednost (i kdyz meni jizdni pruh). Z hlediska prednosti je kruhac "hlavni" a najezd na kruhac "vedlejsi". Jina vec je, ze pri trose ohleduplnosti by k takovym situacim nemuselo vubec prichazet.

Je to podobne, jako kdyz na krizovatce vychazis z vedlejsi doprava na hlavni, a v te same chvili na hlavni proti tobe jeden ridic zacne predjizdet jineho. V prve rade jde o prednost na krizovatce s hlavni/vedlejsi cestou. Az pak se resi ze predjizdejici nesmi ohrozit protijedouciho...

Priznám sa že toto je pre mňa nová informácia a nepripadá mi to veľmi bezpečné. Pri odbočovaní doprava by som asi nečakal kým nepôjdu autá z pravej strany (aj keď zľava už bude voľno), ktoré by sa teoreticky mohli začať takto predbiehať.
A vidím trošku problém aj pri prípadnej nehode. Ak ten červený a modrý budú trošku viac vpravo a zelený začne vychádzať na hlavnú v dobe, keď červený začne predbiehať (pretože v jeho pravom pruhu je vtedy voľno), zrazia sa cca čelne, takže červený už nemal v protismere byť, lebo mu naproti po rovnakej ceste išlo auto, ale zelený to mal čakať a nemal vychádzať na hlavnú.

No nič moc situácia teda.

A to si ještě představ, že jsi ten červený, ale máš pod zadkem motorku. A ten modrý není modrý, ale typický řidič černého BMW a samozřejmě odbočí vlevo.
Takže, je to jako vždy, silnější má přednost. Aneb nemyslíš, zaplatíš.

Jestli se nemylim, tak na Slovensku je predjizdeni v krizovatce zakazano, bez te vyjimky kdy predjizdene a predjizdejici vozidla jednou po hlavni (ale nejsem si jistej, musel bych to dohledat). Takze pro tebe @myscho to opravdu muze byti nova informace! :-)

Jeden by se divil, kolik olisnosti je v dopravnich predpisech jednotlivych krajin EU. Treba ja sem kdysi v Rakousku platil pokutu za rychlost, protoze sem nevedel, ze rychlostni omezeni tam nekonci automaticky za krizovatkou. Ta debata s polizeitem byla taky zajimava: rikal sem mu znacne podrazdene ze jake prekroceni rychlosti, vzdyt tamhle je krizovatka a za ni uz zadne rychlostni omezeni nebylo! A on na mne koukal jako na pitomce, ze co placam o krizovatce, on se bavi o rychlosti...

Asi jsem starej a sklerotickej. Tyto situace si z autoškoly nějak nevybavuji. V životě by mě nenapadlo v křižovatce předjíždět.krom těch cyklistů/chodců, nebo předjetí vpravo, když přede mnou odbočuje vlevo. To jsou věci ?

Vedome by te to nenapadlo, a co kdybys o te krizovatce nevedel? Priklad:

Jedes za nekym kdo se coura mimo obec 80km/h a chces ho predjet. Musis ujet (relativne, vuci predjizdenemu): 20m (drzis si za nim odstup kolem vteriny) +5m (delka jeho auta) +5m (delka tveho auta) +10m (nezaradis se mu tesne pred cumak), takze kolem 40m.

Zrychlis "lehce" nad povolenej limit na 100km/h (neuvazuju ted cas potrebnej na zrychleni, to by trvalo jeste dele). Rozdilova rychlost vuci predjizdenemu je tedy 20km/h (5.5m/s). Na manevr delky 40m potrebujes asi 7 vterin, a za ten cas ujedes pri rychlosti 100km/h kolem 200m.

Co kdyz si jednoduse tu krizovatku ze vzdalenosti 200m (na zacatku predjizdeciho manevru) jeste nemohl videt? Pro srovnani, to jsou dve fotbalova hriste za sebou...

Ze série profesionálních řidičů:

Dovolím si citovat článek u videa:
... Jakmile policisté hazardéra zastavili, začal se vymlouvat.

Údajně jej do protisměru mělo vytlačit neznámé vozidlo, to však vyloučil šofér bílé dodávky jedoucí za ním. Ten uvedl, že nákladní automobil z ničeho nic přejel dvě plné čáry a málem do policistů narazil. ...

Já výjimečně na rovné silnici I. třídy mimo obec předjedu i na křižovatce, ale obvykle si kontroluji, jestli na té vedlejší nestojí/nepřijíždí auto. Musí to být někde v polích za dobré viditelnosti, ne v lese. Samozřejmě jedině pokud je tam přerušovaná čára. Tam, kde dopraváci nechtějí, aby se předjíždělo, dávají plnou čáru nebo i zákaz předjížění. A když najíždím na hlavní doprava, kontroluji si i směr zprava, jestli něco nejede na mé straně.

Cituji https://www.cspsd.cz/777-predjizdeni-na-krizovatce :
Předjíždíme na hlavní pozemní komunikaci

označené příslušnou dopravní značkou:

Zobrazit přílohu 33236
Něco podobného bylo medializováno před pár lety. Pokutu a 4 body dostal i majitel vozidla s kamerou, za za nedání přednosti v jízdě vozidlům jedoucím (nebo předjíždějícím) po hlavní komunikaci.

Back