• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

motor Oleje, intervaly výměn atd.

Do GG jsem také dával Castrol 75W-90 a fungovala bez problémů.

Odesláno z mého FRD-L09 pomocí Tapatalk

U GG jsem tuším na tento problém nenarazil tam to je zřejmě správně.

Nafta u GG po FL má stejnou převodovku jak GH, tedy u 2,0 MZR-CD. U 2,2 MZR-CD to už může být jinak. Benzín jde mimo mě.

Odesláno z mého FRD-L09 pomocí Tapatalk

Jo počkej, ty máš vlastně diesel a já řeším benzín. Diesel může mít díky značně většímu vstupnímu krouťáku jinak řešený převodovky v tomto směru a tím pádem i jinou viskozitu oleje, což by vysvětlovalo tvůj případ . Bonužel mám informace jen k benzínovým převodovkám. Takže jsme to možná rozlouskli ;)

Jo počkej, ty máš vlastně diesel a já řeším benzín. Diesel může mít díky značně většímu vstupnímu krouťáku jinak řešený převodovky v tomto směru a tím pádem i jinou viskozitu oleje, což by vysvětlovalo tvůj případ . Bonužel mám informace jen k benzínovým převodovkám. Takže jsme to možná rozlouskli ;)

A co ti teda funguje? Idem menit prevodovy+motor olej do 2.5 a ty mas to iste tak porad. Jak som ju viezol domov tak niektore kvalty tam sli teda dost nasilu, hlavne 5. a 6. Na vylietanej GG benzine so 280k km mi po vymene prevodoveho oleja nepametam akeho idu krasne vsetky aj ked -10 celsia (okrem spiatocky tu nezaradim ked som z kopca ani na 3x

Jak jsem psal do 2.5 GH ten Ravenol MTF-2 75w-80

Ravenol MTF-2 75w-80 odporúčam, som týždeň po výmene (mal som syntrax) a je to každým dňom lepšie a lepšie, ja som mal hlavne problém s 2 (na dlhších trasách keď bol olej zohriaty, išla cez zuby) mám za sebou dva 400 km úseky a klepkám na drevo, zatiaľ ide hladko.

Zdravím všechny.
Poradíte mi prosím,jestli je nutná první výměna oleje u mojí nové mazdy 3 po ujetých 3000 km,anebo stačí až na první garančce?Za rok ujedu 10-12000km.Díky za odpověď.

Co znamena nutna? Auto bude jazdit aj nadalej, 100-150 tisic km vydrzi aj s vymenami po 20 tisic km. Sice mozno bude papkat olej...

Je dobre ju urobit, rovnako ako menit olej castejsie. A ta prva vymena je dolezita, kym si na seba plochy sadnu, co to sa do oleja uvolni. Ja som ju urobil, ale auto som nekupoval na tri roky.

Co znamena nutna? Auto bude jazdit aj nadalej, 100-150 tisic km vydrzi aj s vymenami po 20 tisic km. Sice mozno bude papkat olej...

Je dobre ju urobit, rovnako ako menit olej castejsie. A ta prva vymena je dolezita, kym si na seba plochy sadnu, co to sa do oleja uvolni. Ja som ju urobil, ale auto som nekupoval na tri roky.
Chtěl bych mít auto co nejdéle,tak první výměnu udělám po cca 3500 ujetých kilometrech.

https://www.oleje.cz/clanek/Mazivarske-myty--Mytus-desaty---Dodatecne-prisady-do-motorovych-oleju

Ing. Jaroslav Černý, CSc.
Ústav technologie ropy a petrochemie, VŠCHT Praha

“Dodatečné přísady do motorových olejů jsou velmi oblíbené produkty a myslím, že se i dobře prodávají. Vždyť kdo by odolal velmi učenému vysvětlení jejich působení a údajným vynikajícím účinkům. Ukázky z takových textů, kterými jsou dodatečná olejová aditiva propagována, jsou uvedeny výše. Všechny znějí moc hezky. Zásadní potíž je ale v tom, že to jsou naprosté chemické a fyzikální nesmysly, které mají za úkol zmást zákazníka a nalákat jej ke koupi.”

...

“Proto je jediná spolehlivá rada pro všechny motoristy: nedávejte do motoru nic kromě motorového oleje. Jen tak svému autu prospějete.”

Přesně tak, většinou to udělá vic škody jak užitku a ty s velkou porcí chloru dvojnásob

Naprostý souhlas se @shr3k a @no_hits . Respektive, pro velké olejářské společnosti není cílem vyrobit mazivo téměř dokonalých vlastností, ale mazivo určitého standardu, který se bude dobře a neustále prodávat. Stejně jako existují motory, které mají úžasnou účinnost, ale není vhodné je zavést do masové výroby, tak existují i velké rezervy v technologiích snižujících tření/opotřebení.
To samé platí i ve farmacii.
@Oton , to o čem mluvíš je nejspíš něco na bázi přípravku Johna Bishopa, na nějž se nedá nic namítnout. Ovšem funguje až za jistých předpokladů, osobním vozem spalující benzín málokdy dosahovaných. Tak jestli se ti ta investice vůbec vyplatí/vrátí.

S dodatečnou "aditivací" oleje taktéž nesouhlasím hlavně z důvodu jak psal @shr3k

Ale na druhou stranu konspiračním teoriím moc nevěřím. Určitě jsou nějaký spešl technologie (ohledně maziv) někde v sejfu na dobu potřebnou, ale na druhou stranu kdyby firma jako Total,BP,Castrol,Mobil,Valvoline.... měli nějaký super neuvěřitelný kosmický mazadlo že by ho neprodali byť by stálo třeba 5000Kč za litr. I takovej Samsung je schopnej svoje novinky třeba v televizích prodávat za statisíce a nemá je nikde konspiračně utajený.

Poslední úprava:
Ony by určitě šly použít lepší aditivační balíčky, ale momentálně by běžnej spotřebitel takovej olej kvůli ceně stejně nekoupil.

https://www.oleje.cz/clanek/Mazivarske-myty--Mytus-desaty---Dodatecne-prisady-do-motorovych-oleju

Ing. Jaroslav Černý, CSc.
Ústav technologie ropy a petrochemie, VŠCHT Praha

“Dodatečné přísady do motorových olejů jsou velmi oblíbené produkty a myslím, že se i dobře prodávají. Vždyť kdo by odolal velmi učenému vysvětlení jejich působení a údajným vynikajícím účinkům. Ukázky z takových textů, kterými jsou dodatečná olejová aditiva propagována, jsou uvedeny výše. Všechny znějí moc hezky. Zásadní potíž je ale v tom, že to jsou naprosté chemické a fyzikální nesmysly, které mají za úkol zmást zákazníka a nalákat jej ke koupi.”

...

“Proto je jediná spolehlivá rada pro všechny motoristy: nedávejte do motoru nic kromě motorového oleje. Jen tak svému autu prospějete.”
Já mám jinou zkušenost, už skoro 20 let používám Ekolube, a s Felicií 1,3 jsem najezdil přes půl milionu km bez šáhnutí na olejem mazané díly motoru. A olej mezi výměnami po 15t jsem musel za těch 20 let dolít jen párkrát. Samozřejmě nemám srovnání, co by bylo bez Ekolube. Třeba by Felda jezdila stejně dlouho, a já jsem jen vyhodil peníze. Ale myslím, že půl milionu km je na malé auto dost a většina jich to nedá. Vydrží vám, co dáváte samotný olej, motory taky tolik?

Back