Mazďáci, mám dotaz na zdejší odborníky stran motorových olejů
@no_hits ,
@Max6 ,
@shr3k aj.. Letos jsem pořídil CX5ku, 2020, 2.0 benzín, nájezd 20.000km, a samozřejmě jsem se hned zajímal, jako u každého svého auta, jaký olej do motoru. Určitě jsem věděl, že to nebude doporučovaný Mazda 0W-20. U druhého vozidla Ford Focus combi 2016 1.0 Ecoboost, 130k, jsem to měl jednodušší, bo Ford uvádí přesnou specifikaci oleje 5W-20, wss-m2c948-b ford....a konkrétní značku oleje Castrol. Fordem jezdí žena denně krátké trasy 11+11km, občas ho protáhnu po dálnici, jednou za čas udělám dekarbonizaci motoru a jinak to u tohoto maloobsahového přímovstřiku neřeším. S Mazdou jezdím trasy do práce 35+35km, občas dálnice, výlety, letní dovolená v zahraničí (dálnice)..... ročně do 10.000km. Co se týká oleje (nejen), nechci žádný kompromis, bo jak říká klasik "nejsem náročný, spokojím se vždy jen s tím nejlepším." Psal jsem asi do 4 autorizáků Mazda, kde mi samozřejmě odpověděli, že dávají pouze olej Mazda, a to ještě dva servisy 0W-20 a dva 5W-30 ?, v Německu dávali 5W-30 Liqui Molly. Specifikaci oleje pro Evropu má Mazda 0W-20 (5W-30) API SN nebo ACEA A5-B5, tudíž lehkoběžný, nízkoviskózní kvůli emisním normám. Mimo Evropu od 0W-20 do 10W-30, tudíž ať mi nikdo netvrdí, že jde o nějaký speciálně vyvinutý motor pouze pro oleje na bázi "vody"! Po samostudiu zde na fóru jsem v květnu vybral 5W-30 Shell Helix Ultra ECT C3, API SN, ACEA C3. Vím, že by byl lepší A3 (vyšší hodnota TBN, množství saps), ale těch jsem již při dodržení spec. 5W-30, API SN moc nenašel. Nicméně C3 má ještě normální HTHS viskozitu. I tak mám brouka v hlavě kvůli tomu, že se jedná o olej určený především pro motory s filtrem pevných částic, se sníženým TBN a množství saps (pod 0.8). Nedávno jsem našel syntetický olej Petro Canada Supreme C3-X Synthetic 5W-30, API SN, který by snad ve specifikaci C3-X měl být o něco příznivější, co se týká hodnot saps, TBN (nikde jsem však nenašel). Ostatní hodnoty jsou dobré - HTHS 3.5, viskozita při 40st. 66.4 (Shell 69), viskozita při 100st. 11.7, sulfated 0.8. Otázka zní, bude tento olej vhodný, klady - zápory nebo mám zůstat u Shellu nebo máte jiné doporučení? Olej měním každý rok, nájezd do 10.000km (zpravidla 8.000). Předem děkuji za odpověď...