• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

motor Oleje, intervaly výměn atd.

Já mám auto 2015 a mám tam 17ku šestihran, takže buď to už v autorizáku mechanik vyměnil za lepší nebo tam fabrice dávali co zrovna měli?

Já mám auto 2015 a mám tam 17ku šestihran, takže buď to už v autorizáku mechanik vyměnil za lepší nebo tam fabrice dávali co zrovna měli?
Mechanik to vyměnil za lepší, protože ty imbusy odcházeli jak na běžícím pasu (hlavně ty první z let 2013-2014 vydrželi kolikrát jen 2-3 povolení/utažení).

Zdravim, jsem zde novy a jsem "cerstvym" majitelem noveho mazlika Mazdy 3 2020, motorizace 2.0L benzin G-122, mam ji od kvetna 2021, vyroba prosinec 2020 (tvrzeni prodejce).
Od kvetna jsem najezdil cca 13.5k km a udavany iterval pro vymenu oleje 20k km se mi zda docela prestreleny. Jezdim spise dynamictejsi/sportovnejsi jizdu. Uvazoval jsem o vymene po kazdych 10k km. Auto nemam v planu prodavat, ale chci at mi vydrzi co nejdele. Muzete mi prosim poradit?

A jak vlastně zní dotaz?
Ja bych mezi intervalem od výrobce udělal ještě jeden, jestli chceš mít klid a pokud jezdíš kvůli záruce do autorizáku je nechat udělat každou druhou výměnu. A jsou i lepší oleje než od mazdy dle mého názoru, asi tu bude dost témat.

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

10k je ideal, pokud jezdíš krátký trasy nebo tzv poskakuješ po městě (hlavně teď přes zimu) tak zkrátit ono je to i v manuálu ;)

Zdravim, jsem zde novy a jsem "cerstvym" majitelem noveho mazlika Mazdy 3 2020, motorizace 2.0L benzin G-122, mam ji od kvetna 2021, vyroba prosinec 2020 (tvrzeni prodejce).
Od kvetna jsem najezdil cca 13.5k km a udavany iterval pro vymenu oleje 20k km se mi zda docela prestreleny. Jezdim spise dynamictejsi/sportovnejsi jizdu. Uvazoval jsem o vymene po kazdych 10k km. Auto nemam v planu prodavat, ale chci at mi vydrzi co nejdele. Muzete mi prosim poradit?
1.výměna do 5 tis. km
2.výměna kolem 12 tis km
a pak držet interval 10 - 12 tis km. S čím chceš vlastně poradit ?

Upresnim dotaz:

1) intervaly vymeny - dekuji @vladas75
2) jaky pouzivat olej, kdyz mi nejde o spotrebu, ale o vydrz motoru?
3) kdyz pockam s vymenou do rocni garancni prohlidky, a pak kazdych 10k, bude to necemu vadit?
4) Vetsinou pri normalni jizde tocim 2k RPM, pri dynamicke jizde tocim 3.5k RPM az 5.5k RPM - staci tech 10k km pro vymenu?

Pres tyden jezdim prevazne do prace a zpet (10km tam, 10km zpet). O vikendech jezdim vetsinou 400km a vic.

2) ideálně nějakou slušně aditivovanou 5W-40 ACEA A3/B4 a API SN např Ravenol VST

3) to je na tobě odkdy se olejovému servisu chceš věnovat poctivěji

4) při tvém stylu užívání teoreticky ano, ale daleko větší vliv na životnost oleje bude mít počet studenych startů, krátkých tras a četnost chodu za studena na volnoběh.
Takový auto se kterym se jezdí třeba 5 km skákačky po městě a ještě majitel v nechává motor zahřát (např při škrábání oken), může být část aditiv (ty proti kyselosti - TBN) po smrti již při 7tkm teď přes zimu, v létě když je 25°C to tak kritický není. Je to způsobeno kondenzující vlhkostí na stěnách uvnitř motoru která způsobuje reakce vedoucí ke zvyšování kyselosti náplně. Po vyčerpání hodnoty TBN (aditiv redukující kyselost) začne kyselost oleje prudce stoupat. V takovém prostředí se pak začíná dařit korozi a dalším jevům a samozřejmě ostatní složky ochran jdou samozřejmě taky rychle do háje. To jak moc a jak rychle to postupuje záleží na míře flákání údržby.

Osobně měním 2x do roka po 7-8tkm - před zimou a po ní cca s výměnou kol. Ale jezdím s autem živě, krátký trasy po městě, nechávám zahřát (kvůli rychlejšímu rozmrazeni okna) při škrábání a jsem až paranoidní co se údržby týká - takže si to přeber tak nejak podle sebe ;)

Poslední úprava:
2) práve kvôli ochrane motora je omnoho dôležitejší častejší interval výmeny než konkerétny olej (za predpokladu že tam nenaleješ niečo nad čím by zostal rozum stáť). V tomto vlákne nájdeš dosť tipov na konkerétne oleje
3) žiadna tragédia nenastane, ale už len fakt že to tu riešiš znamená, že asi ti na tom záleží dosť na to, aby si vymenil čo najskôr
4) ano

3) kratko po zabehu noveho motora bude v oleji asi najviac kovovych oterov, preto sa odporuca prave prvy interval vyrazne skratit

Jakou znacku olejoveho filtru doporucujete? Bral jsem vzdy MANN jako takovy standard za rozumnou cenu, ale vypada to, ze prestal delat typ W 6018, ktery je skladem uz jen na par eshopech.

Misto nej jsem tedy objednal BOSCH, ale montovat ho nebudu, protoze se mi nelibi, kolik zeleznych špon bylo na zavitu.

Jakou znacku olejoveho filtru doporucujete? Bral jsem vzdy MANN jako takovy standard za rozumnou cenu, ale vypada to, ze prestal delat typ W 6018, ktery je skladem uz jen na par eshopech.

Misto nej jsem tedy objednal BOSCH, ale montovat ho nebudu, protoze se mi nelibi, kolik zeleznych špon bylo na zavitu.
MANN W6018 výrobce hlásí že se stále dělá. Zřejmě je aktuálně/nastává nějaký výpadek v dodávce, protože jsem teď musel nahradit filtr pro benzíny GHčka.

Osobně bych z toho co teď je vzal asi MAHLE (nebo Knecht což je divize MAHLE), případně z těch lacinějších Müller Filter (opravdu dočasně) - odpovídají požadavkům pro Skyactiv-G

Poslední úprava:
Já se naštěstí předzásobil, takže na nedávnou i příští výměnu jsem dal/budu dávat MANN. Jednou jsem taky dával PURFLUX, tuhle značku filtrů používám léta na druhém autě a no problem.

Škoda že tam nedali i moje oblíbený VST :D
Casttol titanium, Shell helix a sunoco by mě zajímaly

Ako odborné články píšu, že mot. olej je zložený zo základového oleja (~75%) a balíčka aditív (~25%), tak by ma viac zaujímal ten nezávislý rozbor práve tých aditivačných zložiek. Mazivostná skúška uvedenou HFFR metódou je spoľahlivá a replikovateľná...

Ja to podporím, kde sa ten časák bežne predáva ?

Poslední úprava:
Mňa zaujal a kúpil som si ho online v elektronickej verzii - mal som ho okamžite...a len za 0,99€

Back