• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

On board kamery a vše kolem nich

Máš autokameru?

• Celkem voličů
    216
Mne sa u 60fps páči, ako je to video plynulé (nepoužívam záznam len pre nehody, ale rád si pozriem nejaký pekný úsek cesty len tak) a keď sa pauzne, tak je pomerne ostré, čo sa hodí napr pre čítanie značiek áut (neviem nakoľko je to záležitosť toho FPS a nakoľko kvality ostatných komponentov).

Mal som to tak na Xiaomi YiDashCam, ktorá sa mi stále zdá neprekonateľná, len ma odrádza ten dizajn visiaci voľne v priestore. Čo som pozeral nejaké porovnávacie videá, tak je ťažko vybrať jednu dobrú kameru, v každých podmienkach má iná svoje výhody.

Tou zadnou si stále nie som istý ťahaním kábla stropom, ale bolo by to fajn ju mať. Oslovím rovno odborníka @Max6 - máš s týmto nejaké skúsenosti, ako by to bolo (časovo) náročné, prípadne, či by si sa na to podujal?

...a keď sa pauzne, tak je pomerne ostré, čo sa hodí napr pre čítanie značiek áut (neviem nakoľko je to záležitosť toho FPS a nakoľko kvality ostatných komponentov)...

Domnivam se, ze ostrost jednotliveho zaberu je spis zalezitosti expozicniho casu a vzajemne rychlosti, nez to jestli kamera snima 20fps nebo 60fps. Na druhe strane u kamery co snima 60fps muzes presneji vybrat ten okamih, co te zajima (kterej kamera s 20fps mozna nezachytila, a musis vybrat nejblizsi snimek predtim nebo potom)...

Mne sa u 60fps páči, ako je to video plynulé (nepoužívam záznam len pre nehody, ale rád si pozriem nejaký pekný úsek cesty len tak) a keď sa pauzne, tak je pomerne ostré, čo sa hodí napr pre čítanie značiek áut (neviem nakoľko je to záležitosť toho FPS a nakoľko kvality ostatných komponentov).

Mal som to tak na Xiaomi YiDashCam, ktorá sa mi stále zdá neprekonateľná, len ma odrádza ten dizajn visiaci voľne v priestore. Čo som pozeral nejaké porovnávacie videá, tak je ťažko vybrať jednu dobrú kameru, v každých podmienkach má iná svoje výhody.

Tou zadnou si stále nie som istý ťahaním kábla stropom, ale bolo by to fajn ju mať. Oslovím rovno odborníka @Max6 - máš s týmto nejaké skúsenosti, ako by to bolo (časovo) náročné, prípadne, či by si sa na to podujal?
Tak cim kratsi cas expozice, tim ostrejsi. Od urcite hodnoty uz na tom pak nezalezi. Myslim,ze kdyz je slunecno, tak na ztmaveni expozice se snizi iso na minimum a pak se zkracuje i cas,takze za slunecnyho pocasi je to jedno. Pod mrakem a vecer nevim. To jsem netestoval. Jak se dostanes na 1/30 sekundy, uz to pujde trosku znat asi.

Co se tyce instalace, ja to vedl prahama. Od kamery k pojistkove skrini to bylo spolu s napajecim kabelem,takze zadna prace navic. Od pojistkove skrine tema prahama to bylo jednoduchy. Jen jsem oddelal prahy, coz bylo jen jakoby vytrzeni tech pkastu smerem nahoru (mam M3 2014). Vsude bych doporucoval ty draty omotavat do molitanu, at ti to pak nedrnca. Od predni kamery pres strop to asi nepujde, ale pak dverma a dal prahama uz jo. Potom jsem to vedl od zadniho sedadla k C sloupku, pres strop do kufru. Jen jsem oddelal ten plastovy vnitrek dveri od kufru. Spravne by to melo jit stropem primo do tech kufrovych dveri, ale nechtelo se mi to rozebirat. Kdybys byl z Brna, klidne ti to ukazu. Na YT na by to mohlo by taky.

Odesláno z mého XT1635-02 pomocí Tapatalk

Ja som práve našiel na YT ako to nejaký borec ťahal na Toyote Rav4 cez strop.. najprv tam zozadu prestrčil nejaký pevnejší plastový prut, na to to uviazal a pretiahol to, pripadá mi to jednoduchšie ako rozoberať prahy a netuším ako by som to urobil v kufri.

V starom aute by mi to asi bolo jedno, ale tu by som sa bál, že niečo začne vrzať a že niekde ulomím tú plastovú úchytku. :D

Domnivam se, ze ostrost jednotliveho zaberu je spis zalezitosti expozicniho casu a vzajemne rychlosti, nez to jestli kamera snima 20fps nebo 60fps. Na druhe strane u kamery co snima 60fps muzes presneji vybrat ten okamih, co te zajima (kterej kamera s 20fps mozna nezachytila, a musis vybrat nejblizsi snimek predtim nebo potom)...
Pokud ma kamera 60 fps, tak musi udelat 60 snimku za sekundu, coz znamena (pokud snima snimek za snimkem), ze na kazdy ma jen 1/60 sekundy. Niz jit nemuze. U 30 fps ma moznost mit dvojnasobny cas, tak pohybova neostrost muze byt vetsi, ale zase se muze eliminovat neostrost zpusobena tim,ze expozici musi korigovat pres iso. Jaky kamera dava ve skutecnosti casy, se z videa clovek moc nedozvi. To by se muselo otestovat a presne namerit. Je mozne,ze kdyz detekuje, ze je auto v pohybu, zkrati se cas. Nevim. Proto bych se ridil jen realnyma srovnavacima testama. Ja pouzivam kontinualni nahravani v parkovacim rezimu, takze pokud mi da vecer delsi expozicni cas, tak je to pro me vyhoda. No a dalsi otazka je,jak je to s tim bitratem. Jestli nedojde ke zhorseni kvality v dusledku nizsiho bitratu. Rozdily to nebudou velky, ale kdyz clovek resi citelnist uz tak malo citelne spz, muze to pomoct.

..není lepší sem dát link na něco, co jsi našel na YT ? :D:D:D:cool:

Nj.. nenapadlo ma.. :rolleyes:

Ale takto si rozhodiť obloženie by som asi nerád.. s mojim talentom 2 tie úchytky zlomím, 3 stratím a rok staré auto bude hrkotať.

Ted jsem na jednom foru cetl,ze pry camera,kdyz potrebuje delsi casy, nahrava ve 30fps i kdyz je nastaveni 60fps. To by resilo problem s casama. Pak jeste ten bitrate. Jeden borec na foru psal,ze to srovnaval na 2 podobnych kamerach a rozdil byl maly.

@myscho místo Novateku bych se vyhnal a vzal něco s Ambarellou

Aký je medzi nimi rozdiel? Rýchlosť prepnutia pri zmene svetla (výjazd z tunelu), alebo aj niečo iné?

Lebo s Ambarella som toho moc nenašiel (okrem tých Azdome kamier, na ktoré zas nieje originál polarizačný filter ako na tie Viofo)

Nejen to, přijde mně že Novatek má občas se tendenci sekat a trochu větší komprese videa.
Nejvíc mě momentálně oslovila kamera AZDome DAB211 - s GPS stojí 1500Kč, bez GPS necelých 1300, bohužel GPS verze není momentálně dostupná z Číny.

Poslední úprava moderátorem:
Prešiel som toto vlákno znova celé ale sú veci, ktoré som tu nenašiel.. Riešil niekto legálnosť použitia kamery v zahraničí (Rakúsko, Nemecko)? Na internete som našiel dosť protichodných názorov, často bol článok o tom že sú tam zakázané a k nemu kopa komentárov ako niekoho zastavili policajti a nemali problém. Články o 10tis eurových pokutách v Rakúsku s rovnakými komentármi o tom, že je to len za zverejenenie na YouTube...

Vyzná sa niekto v legislatíve týchto "pokrokových" štátov, aby vedel povedať, ako to je? Dosť článkov obsahuje informáciu "mal by byť čoskoro prijatý zákon, ktorý toto upravuje" a články sú 2 roky staré - už sa niečo prijalo, zmenilo? Nemčinu neovládam, takže hľadať v nemecky napísaných zákonoch neviem.

Přiznám se, že legislativu taky neznám, ale podle mne je to tak, že když řekneš, že to máš jen pro vlastní potřebu/bezpečnost ( v případě nehody), nebo, že si chceš jen zaznamenat pěknou krajinu okolo a zároveň zdůrazníš, že To neplánuješ nikde zveřejňovat, tak Ti nikdo nic říct nemůže a nic Ti nehrozí. Ale, jak jsem napsal je to čistě můj názor, v legislativě se nevyznám.

S viditelnou kamerou za čelním sklem jsem projel několikrát Německo od Belgie až po ČR, dokonce celé Švýcarsko (včetně kontroly na hranicích, kdy příslušníci kameru za oknem museli vidět), byl jsem v Itálii i v Rakousku na lyžích a nikdy nebyl žádný problém.

Poslední úprava:
...Riešil niekto legálnosť použitia kamery v zahraničí (Rakúsko, Nemecko)?...

Rakousko: dle OAMTC kameru v aute muzes mit nainstalovanu, a muzes taky nahravat. Muzes taky pouzit nahravku pri prokazani tve neviny pri nehode. Nesmis nahravky zverejnovat treba na YT bez toho abys rozmazal tvare/spz (kdyz nemas souhlas osob).

https://www.oeamtc.at/thema/vorschr...im-oesterreichischen-strassenverkehr-16180594

Nemecko: ADAC se vyjadril ze pouzivani kamer v aute je (sic.) "pravne kontroverzni". Zakony na ochranu soukromi sou tam jeste prisnejsi, jenze nikde se nepise, ze jsou vyslovene zakazany (dle ktereho zakona?). Jenom to, ze jejich instalace "muze" porusovat zakon. Zverejnovani je kazdopadne zakazano. Ourady jsou obecne nazoru ze kamery v autech jsou zakazany (bez odkazu na konkretni judikaturu). Jenze kdyby to tak bylo, pak v Nemecku porusuje zakon kazdej, kdo nekde neco filmuje, protoze principielne mezi kamerou v aute a kamerou v ruce neni rozdil. Jestli nahravas krajinu kterou prochazis pro svou potrebu, nevidim duvod proc by to melo byt zakazno (i kdyby se v te krajine prave nekdo pohyboval).

https://www.adac.de/der-adac/rechtsberatung/verkehrsvorschriften/inland/dashcam/

Vyzná sa niekto v legislatíve týchto "pokrokových" štátov, aby vedel povedať, ako to je? Dosť článkov obsahuje informáciu "mal by byť čoskoro prijatý zákon, ktorý toto upravuje" a články sú 2 roky staré - už sa niečo prijalo, zmenilo? Nemčinu neovládam, takže hľadať v nemecky napísaných zákonoch neviem.

Já se přidám ještě s odkazem na připomínkování oficiálních pokynů EU: Guidelines 3/2019 on processing of personal data through video devices.

Finální verzi jsem nikde nenašel, každopádně ve verzi k připomínkování je příklad, že u dash cam je důležité zajistit, aby data nenahrávala provoz trvale. Je to odůvodněno tím, že teoretický případ nehody, kdy by záznam mohl fungovat jako důkaz neospravedlňuje takový zásah do soukromí kterým je nahrávání ostatních účastníků provozu.

Já kvůli téhle šílenosti s koupí vyčkávám, protože jestli to tak bude, tak bude kamera úplně k ničemu.

Ja som zas našiel že v Maďarsku musí byť záznam v nízkom rozlíšení, aby nebolo možné nikoho identifikovať. :D

K čomu potom taký záznam je? Asi k tomu, ako záznam čo začína po nehode a nieje z neho vidieť, že som išiel na zelenú....

"...u dash cam je důležité zajistit, aby data nenahrávala provoz trvale..."

A ono naka kamera do auta nahrava provoz trvale? Co ja vim, tak vsechny po castech (1/2/5/10/20min). Mnohe prestanou nahravat kdyz auto vypne motor. Dalsi zas skonci nahravani kdyz napeti baterie poklesne pod urcitou mez...

"...u dash cam je důležité zajistit, aby data nenahrávala provoz trvale..."

A ono naka kamera do auta nahrava provoz trvale? Co ja vim, tak vsechny po castech (1/2/5/10/20min). Mnohe prestanou nahravat kdyz auto vypne motor. Dalsi zas skonci nahravani kdyz napeti baterie poklesne pod urcitou mez...

Nejsem sice právník, ale myslím, že policajty/soudy nebude zajímat, že je záznam rozkouskovaný.

Soudy to nemusi zajimat, jen budou mit trochu problem prokazat, ze kamera nahrava trvale. Mimochodem, ta smernice vyse se tyka video-monitorovacich systemu (ty opravdu muzou nahravat trvale), ne soukromeho nahravani...

@SimSon V Rakousku jsou kamery zakázány.
Vzhledem ke smazání screenu z ÚAMK si to vyhledejte v tunách textu na jejich webu sami. Ať tady z klubu nedělám ten instagram, jak mně bylo řečeno :D
https://www.uamk.cz

Back