• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

On board kamery a vše kolem nich

Máš autokameru?

• Celkem voličů
    216
"DAB211 za 1300." - ta používá ambarella chip, kterej je jeden z těch lepších (mini0806 má a7, tenhle má a12), ale podařilo se mi najít teda jen za 80$ = což je asi 1900,- a nenašel sem svůj oblíbený test video v noci v lese (tzn. bez okolního světla, kde třeba truecam brutálně selhal)

"Za mě jednoznačně v tomto pořadí
- Rove Stealth 4K
- DAB211
- Viofo A129 Pro Duo (když chceš 2 kamery)"
-> díky za tip, určitě se na ně kouknu a třeba zkusím sehnat na porovnání, jen zrovna sou to kamery cenově jinde, těm 1690,- se blíží jen ta Dab211, zbytek je skoro 1x tak drahej.
Nesnažím se tvrdit, že ta Mio je nej kamera, jen mě docela příjemně překvapila, že za tu cenu poskytuje dobrej obraz jak ve dne, tak hlavně v noci, kde si s tím plno kamer neporadí.
Jinak obraz je potřeba srovnávat s tím, kterej je ve videu, případně na yt a ne s tím, co máte v PC - (yt ty videa komprimuje, proto vždy bude ten obraz o něco horší než je v reálu).

Ono i když započítas clo DPH a nějakej zisk, nezvedne to cenu o 100%
Dobře tak po 3.
Při přehrávání youtube v PC přes prohlížeč má video znatelnou kompresi oproti přehrání přes aplikaci v mobilu nebo v TV. Pro PC aplikace neexistuje.
Všiml jsem si toho i když jsem nahrával na YT. Zdrojový video v PC bylo daleko kvalitnější jak uploadovaný video na YT. Zkrátka prohlížeč není primárně určen pro přehrávání videa na rozdil od multimediálního přehrávače

@brnenska.odchytova všiml jsem si že Ambarella mívá nejlepší obraz DAB211 má nejnovější používanou pro dashcam - A12A55
https://www.aliexpress.com/item/32835022889.html?spm=2114.12010615.8148356.2.36f46d6fA2FlJJ

Poslední úprava:
Ono to má vše max FHD/30FPS to je už nic moc , kdyby to mělo aspoň H.265 kodek aby se toho na kartu vešlo daleko víc a celkově mio je spíš průměr za poměrně vysokou cenu. Obecně jsou v čr ceny kamer přemrštěný a pořád se tu propagují FHD kamery Přitom existují už chvíli 1440p (2K) a 2160p (4K) kamery s přinejhorším stejně kvalitním obrazem za stejnou cenu
70mai Pro má H265, ne?

Při přehrávání youtube v PC přes prohlížeč má video znatelnou kompresi oproti přehrání přes aplikaci v mobilu nebo v TV. Pro PC aplikace neexistuje.
Všiml jsem si toho i když jsem nahrával na YT. Zdrojový video v PC bylo daleko kvalitnější jak uploadovaný video na YT. Zkrátka prohlížeč není primárně určen pro přehrávání videa na rozdil od multimediálního přehrávače

@brnenska.odchytova všiml jsem si že Ambarella mívá nejlepší obraz DAB211 má nejnovější používanou pro dashcam - A12A55
https://www.aliexpress.com/item/32835022889.html?spm=2114.12010615.8148356.2.36f46d6fA2FlJJ

- nevím jestli to není spíš záležitost rozlišení toho konkrétního zařízení (mobil / tablet s výrazně menším displayem) bude zdánlivě vždycky zobrazovat to video s menší kompresí. U TV si myslím, že tam se taky pracuje s jiným rozlišením.
A ještě ohledně YT, tak pokud má člověk pod 1000 odběratelů (to číslo se mohlo měnit), tak jeho videa podlíhaj mnohem větší kompresi (asi aby ušetřili místo na serverech).

- Tak za tuhle cenu je to už rozhodně zajímavá volba.

@shr3k jo to sice má, ale místo toho aby plně využili přednostíli H.265 a snížili kompresi (zvedli datovej tok) tak ji nechali na stejné úrovni. Takže se toho na kartu sice vejde znatelně víc, ale kvalita je furt nic moc.

@devil5 Zkrátka přes aplikaci jedou videa v plné kvalitě, přes prohlížeč v PC je kvalita horší

@brnenska.odchytova to si nemyslím, porovnaval jsem to na 7kové řadě (dnes 8ková-před 2lety řady přečíslivali o jednu třídu nahoru - marketingivej ojeb zákazníků) 60" Samsungu je to hodně slušná TV (teda obraz - to byla priorita, moc funkci nemá)

O těch odběratelech vím, viděl jsem těch videí dost i od recenzentů co mají hodně odběratelů - věnoval jsem tomu 3 dny.

DAB211 je za ty peníze opravdu hodně zajímavá, sice ti nepohlida pruhy, kolizi, nemá parkovacího hlídače, ale to hlavní - obraz ma ve 2K rozlišení asi nejlepší, v noci jednoznačně

Poslední úprava:
@no_hits Právě, že využili přednosti H265 a ukládají to 2592x1944 video při stejném datovém toku jako ostatní FullHD. ;)

Odesláno z mého MI 9 pomocí Tapatalk

Ono i když započítas clo DPH a nějakej zisk, nezvedne to cenu o 100%
Dobře tak po 3.

pokud si objednáš kamery a zaplatíš clo a DPH tak to ti cenu navíší o cca 30% pak si přidáš marži zboží prodáš a z výsledné ceny znova platíš DPH tedy ta cena se ti zvýší z cca tedy pokud věc koupí za 1300+DPH+CLO a prodá za 2600 tak tak obchodník na tom má marži pouze 364,- což zase nejni takové terno co tu píšeš
a k tomu PC pokud nahráváš video na YOUTUBE tak dochází k přerendrování videa a tím i ke změně kvality a je jendo odkud ho tam nahráváš zda z PC nebo Mobilu.Tím je způsobeno že video v PC je kvalitnější než na PC a bohužel přehrávané video na PC narozdíl od TV nebo mobilu,neupravuje video a přehrává ho tak jak bylo výsledné rendrování YOUTUBEM udělané je to poznat i tak že dané video si stáhneš z youtube a porovnáš ho s původním zdrojem

@no_hits Právě, že využili přednosti H265 a ukládají to 2592x1944 video při stejném datovém toku jako ostatní FullHD. ;)

Odesláno z mého MI 9 pomocí Tapatalk
To využili ale jen část - značně menší datovej tok při stejné kvalitě. Mohli datovej tok oproti současnýmu stavu o par MB navýšit a ziskat tím daleko vyšší kvalitu záznamu. Ve finále by měli oproti H.264 stále menší datovej tok ale vyšší kvalitu.

Ony ty Xiaomi i Mio samy o sobě mají kvalitní snímače, ale je to u xiaomi zabitý zbytečně nízkým datovým tokem a u Mio navíc H.264 kodekem díky kterymu by se toho na kartu moc nevešlo.

Pravda je že uživatel potrebuje na kartě uchovat jen pár záznamů který se zablokují proti smazání a zbytek se maže furt dokola. Takže, opravdu potřebujeme šetřit tolik místa na kartě a uchovávat tolik záznamů co se stejně za chvíli přepíšou, nebo potřebujeme mít ty důležitý v co největší kvalitě?.. :)

@Dup82 pořád jsi nepochopil co píšu. Videa nahrávám z PC. Rozdíl mezi nahráváním z PC a mobilu není to máš pravdu. Já mluvím ale o přehrávání! Tvrdím že webovej přehrávač v prohlížeči neposkytne plnou kvalitu záznamu jako aplikace na to určená ať už je ta aplikace v TV nebo jiným zařízení. Protože webovej prohlížeč není program primárně určenej pro přehrávání ve vysoké kvalitě na rozdil od YT aplikace která je na to určená (je to přehrávač).
Pokud bys to chtěl vidět v plné kvalitě na PC, musel bys otevřít přímej odkaz na video třeba ve VLC. Dnes už existuje dost programů co to z hlavního odjazu na YT vyhodí přímý odkazy na video v jednotlivých rozlišeních od 360p po nejvyšší dostupný. Takový řešení je ale nepohodlný rychlejší je to otevřít přímo v aplikaci na TV

@no_hits ale ty už díky překódovávání videa YouTubem plnou kvalitu videa na YouTube nedáš a v PC původní zdroj je vždy lepší
viz YOUTUBE - Upozorňujeme, že YouTube vaše videa vždy znovu zakóduje a optimalizuje tak kvalitu jejich přehrávání.
Tedy to že něco vypadá líp opticky v aplikaci neznamená že to je opravdu přehrávání reálného videa,dohází totiž ke skreslení díky používání filtrů,aby to vypadalo lépe. dochází ke stejné situaci jako máš u převedení fotek RAW do JPG,tedy degradaci obsahu informací. Nebo u hudby FLAC na mp3 ořezání určitých frekvencí. Aplikace se snaží pozměnit video aby vypadalo lépe.
Jinak na PC je třeba BS player který dokáže přehrát videa z youtube a placená verze i uložit

@devil5 Zkrátka přes aplikaci jedou videa v plné kvalitě, přes prohlížeč v PC je kvalita horší

Sorry, ale tohle je nesmysl. Mobil má možná jemnější displej, ale zase je menší a třeba co se týče barev jsou displeje u mobilu naprosto nevypovídající (podpora color managementu je mizerná). A radit na to použít televizi je snad ještě horší. Čím dražší televize, tím víc filtrů které ku*ví obraz má, a často se ani nedají vypnout. Spíš bych to viděl tak, že Youtube pro tvůj prohlížeč vybere méně kvalitní formát než u mobilu. Ten výběr je automatický podle schopností přehrávače, přičemž u mobilu může vybrat i h265, které z by prohlížečů mělo podporovat jen Safari a za dobré konstelace hvězd některé verze IE a Edge. Co se vybralo se dá zjistit ze „stats for nerds“. Pokud nevíme, co přehráváš na mobilu a co na PC tak těžko porovnávat. Třeba to video od @brnenska.odchytova má YT v následujících formátech:

m4a audio only DASH audio 50k , m4a_dash container, mp4a.40.5@ 48k (22050Hz)
m4a audio only DASH audio 130k , m4a_dash container, mp4a.40.2@128k (44100Hz)
webm audio only DASH audio 142k , webm_dash container, opus @160k (48000Hz)
webm 256x144 DASH video 95k , webm_dash container, vp9, 30fps, video only
mp4 256x144 DASH video 108k , mp4_dash container, avc1.4d400b, 30fps, video only
webm 426x240 DASH video 220k , webm_dash container, vp9, 30fps, video only
mp4 426x240 DASH video 242k , mp4_dash container, avc1.4d400c, 30fps, video only
webm 640x360 DASH video 405k , webm_dash container, vp9, 30fps, video only
mp4 640x360 DASH video 603k , mp4_dash container, avc1.4d401e, 30fps, video only
webm 854x480 DASH video 752k , webm_dash container, vp9, 30fps, video only
mp4 854x480 DASH video 1155k , mp4_dash container, avc1.4d4014, 30fps, video only
webm 1280x720 DASH video 1505k , webm_dash container, vp9, 30fps, video only
mp4 1280x720 DASH video 2310k , mp4_dash container, avc1.4d4016, 30fps, video only
webm 1920x1080 DASH video 2646k , webm_dash container, vp9, 30fps, video only
mp4 1920x1080 DASH video 5290k , mp4_dash container, avc1.640028, 30fps, video only
webm 640x360 360p , vp8.0, vorbis@128k, 29.08MiB
mp4 640x360 360p 560k , avc1.42001E, mp4a.40.2@ 96k (44100Hz), 22.41MiB
mp4 1280x720 720p 1753k , avc1.64001F, mp4a.40.2@192k (44100Hz) (best)

Ty filtry jdou vypnout a taky je vypnutý mám, obraz zkalibrovanej na neutrální nastavení barev.
Co je na tom těžkýho pochopit že přes webovej prohlížeč je ten obraz horší než přes aplikaci, nebo přehrávač :D hledáte zámínky tam kde nejsou očekávám že máme nějaký povědomí o technice a jak funguje a o tom diskutujeme.
Nikde netvrdím že se kvalita při uploadu na server nemění. Ani to neřeším, protože se ta kvalita při uploadu zhorší u všech videí, předpokládám že se zhorší o stejnou míru, proto je to nepodstatný.

Nevidím důvod proč z toho dělat frašku viz film v IMAXu. U záznamu jde přece o detaily - čitelnost značek, nejde přece očekávat že kazdej zastaví po incidentu těsně před vama aby značka byla čitelná. Většina těch kamer má ale špatnou citelnost u vozidel co jsou bokem, mají osvětlenou značku apod. Hlavně v noci jsou ty rozdily vidět dost, tam větší rozlišení s menší kompresí dělá dost. Nevidím důvod proč to zhazovat.

Obecně nemám rád tvrzení "buďme rádi za to hovno co tu máme a hlavně nemít něco lepšího"...

Zkrátka bylo účelem mýho původního příspěvku dát do povědomí, že za podobný peníze se dá sehnat i něco lepšího

Poslední úprava:
@brnenska.odchytova to si nemyslím, porovnaval jsem to na 7kové řadě (dnes 8ková-před 2lety řady přečíslivali o jednu třídu nahoru - marketingivej ojeb zákazníků) 60" Samsungu je to hodně slušná TV (teda obraz - to byla priorita, moc funkci nemá)

O těch odběratelech vím, viděl jsem těch videí dost i od recenzentů co mají hodně odběratelů - věnoval jsem tomu 3 dny.

DAB211 je za ty peníze opravdu hodně zajímavá, sice ti nepohlida pruhy, kolizi, nemá parkovacího hlídače, ale to hlavní - obraz ma ve 2K rozlišení asi nejlepší, v noci jednoznačně
- zajímavý, nikdy mě nenapadlo přemýšlet, že v prohlížeči sou ty videa horší než v té aplikaci.
ono jde pak aji o to, jak ten autor to video dokáže "zprasit" ..
ani mnou testovaná Mio ani použivaná mini0806 nemá tyhle hlídačd kolizí a pruhů, parkovací režim mají obě (k miu je potřeba dokoupit mezikus kvůli napájení)
rozhodně děkuju za tip - těch kamer je spousta a je fajn, že vás někdo nasměruje na zajímavý kousky.
To je Pravda je že uživatel potrebuje na kartě uchovat jen pár záznamů který se zablokují proti smazání a zbytek se maže furt dokola. Takže, opravdu potřebujeme šetřit tolik místa na kartě a uchovávat tolik záznamů co se stejně za chvíli přepíšou, nebo potřebujeme mít ty důležitý v co největší kvalitě?.. :)
- ono i z pozice někoho, kdo si ukládá "každej prd" - můžu říct, že videa z karty přehrávám do PC 1x za 2-3 měsíce (a to se mi ukládají 3 + 3 + 3 min, při každém zamknutí souboru - nově sem si to změnil na minutu, ještě sem nepřehrával). Věřím, že obyčejný smrtelník tu kartu bude přehrávat 1x za rok jen pro jistotu.

Pokud nevíme, co přehráváš na mobilu a co na PC tak těžko porovnávat. Třeba to video od @brnenska.odchytova má YT v následujících formátech:
No vida a originál má 1,26GB.
Len kontrolná otázka - chceme natočiť film, ktorý budú premietať v IMAX kine, alebo dôkaz, že mi niekto nedal prednosť? o_O
- noooo.. pro lidi snažící se udělat kariéru na youtube s dashcam videama... :D Ne, teď vážně - ono většinou nepotřebujeme důkaz, že nám někdo nedal přednost nebo to do nás poslal, když se s nama hádá na místě - tam dost často stačí říct, mám to na kameře, případně ukázat pčr a je to.. Horší je to v situaci, kdy zaviní nehodu a ujede (třeba to auto, co to tam poslalo dodávce při odbočování a ta nabourala auto v protisměru, viník ujel a protože kameru mělo až 3. auto v řadě, tak je tam prd vidět nebo ten pán, co ho na dálnici v noci zezadu sejmulo auto, co dostalo smyk - narval to do něj, ale zase kvalita napytel není poznat ani značka auta ani spz..)

U záznamu jde přece o detaily - čitelnost značek, nejde přece očekávat že kazdej zastaví po incidentu těsně před vama aby značka byla čitelná. Většina těch kamer má ale špatnou citelnost u vozidel co jsou bokem, mají osvětlenou značku apod. Hlavně v noci jsou ty rozdily vidět dost, tam větší rozlišení s menší kompresí dělá dost. Nevidím důvod proč to zhazovat.
Zkrátka bylo účelem mýho původního příspěvku dát do povědomí, že za podobný peníze se dá sehnat i něco lepšího
- snažil jsem se v tom testu zaměřit právě na tyhle detaily (kritiky se nebojím, jen do mě - zaměřil sem se na to, co bylo důležitý pro mě - většině testů třeba chyběl ten test v naprosté tmě.)
Může se to zdát blbý, ale pro plno lidí může být překážkou i jazyková bariéra menu kamery, natož to objednávat přes ali.. aji k tomu je potřeba přihlédnout.

@stativ Dyť se podivej, pro prohlížeč máš videa označeny webm a ty oproti mp4 určeným pro aplikace maji o 35-50% menší velikost. A ty k tomu ještě napíšeš že moje tvrzení o horší kvalitě je nesmysl :D

@stativ Dyť se podivej, pro prohlížeč máš videa označeny webm a ty oproti mp4 určeným pro aplikace maji o 35-50% menší velikost. A ty k tomu ještě napíšeš že moje tvrzení o horší kvalitě je nesmysl :D

Za prvé na PC ti nic nebrání v tom si přehrát tu MP4, nebo libovolný jiný formát pomocí externího programu. Za druhé, pro prohlížeče jsou tu extensions jako co odkazoval @shr3k. A nakonec stejně vlastně všechno závisí jen na tom, co klient serveru youtube tvrdí, že umí přehrávat. Proto nejde paušálně tvrdit, že v prohlížeči na PC je kvalita horší.

Tím nijak neshazuju, co o kamerách víš, protože evidentně to znáš dobře a tvých rad si vážím. Možná jsem v tom vyjádření byl až moc přímý a vyznělo to drsněji než možná mělo, ale nemám rád, když někdo generalizuje.

Jenže většina uživatelů PC tyto možnosti nezná a není ani v jejich schopnostech je využít, proto jsem to zobecnil

Teď ten blokátor zkouším a 4K videa jedou jen ve FHD, asi to bude chtít jinej plugin

Back