Ahoj.
Já to zrovna nedávno dělal. Koupil jsem si starší auto na parádu, tak jsem chtěl oživit i lak. Na předním nárazníku jsem tam měl taky podobnej šmíkanec (ale ne tak hlubokej) a pár dalších na blatníku. Koupil jsem nejlevnější eliptickou leštičku ani ne za 2t, kotouče, pastu + spousty kosmetiky k tomu (ono to chce před leštěním auto dokonale umýt, včetně mechanického odstranění zažraných nečistot clay barem atd.) a auto sem si přeleštil sám. Skoro všechno zmizelo. Ale je to práce na pár večerů, když se dělá celé auto.
Podmínka pro rozleštění samozřejmě je, že je to jen ve vrchní vrstvě bezbarvého laku. Pokud to jde do barvy, nebo až na plast, tak s tím samozřejmě nic neuděláš, ale rozleštit samozřejmě můžeš aspoň to kolo co tak hluboký není.
Být to mazda, tak rovnou řeknu ať na to zapomeneš. Maj děsně tenký lak. Normální vrstva laku na autech je tak 0,15-0,25 mm, ale třeba na mojí M6 jsem naměřil maximálně 0,09 a nejmíň jsem viděl asi 0,06mm. Tam není co leštit.
Podle týhle fotky bych řekl, že je tam několik míst, kde je to až do plastu. Pokud to chce mít hezký, imho nejlepší sundat nárazník (nebývá to nic složitého) a nechat to někoho přestříkat. Jestli si za to nějaký lakýrník řekne 2-3 tisíce a bude to jak nový, tak lepší než se patlat s leštěním a mít to pak stejně hnusný.
BTW ještě k laku Mazdy6. Mám to už na několika místech poškrábaný. Nejde to vůbec do hloubky, ale zato se to poškrábalo jen o pitomou větvičku při parkování. Ten lak krom toho že je tenoučkej musí být navíc měkej jak bláto. Budu to muset zkusit opatrně vzít jen rukou, jestli se s tím nebude dát něco udělat, protože leštičku bych se na to fakt bál.
Druhá věc co mě překvapila a ještě se mě to u žádného auta nestalo je, že jsem byl po zimě mýt auto a wapkou jsem si na několika místech strhal lak. Jsou to takový 1-2mm velký odloupaný šupinky laku. Mám to asi na 2-3 dílech (než jsem si toho všiml a přestal). Nejvíc asi u řidiče na dveřích, kde mám těch ďubek asi 5-10. Koupil jsem si už lak na korekci, ale jak je ten lak neskutečně tenký, tak je docela problém tu dirku zakápnout. I kdy se snažím tam pustit co nejmenší kapičku, tak je to stejně moc.