• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

podvozek Pneumatiky

Jaké letní pneu 225/45 R18 pro lehce sportovní jízdu ? (každý 2 hlasy)

• Celkem voličů
    50
Ahoj všem a díky za reakce. Váhám mezi Continental a Bridgestone, conti mi přijdou parametry a výsledky lepší. Zatím jsem nakloněn k nim. Počítám že by mi mohli vydržet na 4 sezóny, tedy cenový rozdíl úplně neřeším, na 4 letech to je nic. Primární je pro mě bezpečnost jízdy, tedy jak drží na vozovce ....2 autosedačky vzadu :)

Nabster: bydlím Rudná u Prahy (na D5) a jezdím primarne do práce na Borislavku, tedy dálnice, okruh, Evropská. Pak tak jednou za měsíc pravidelně do Jižních Čech za rodiči.

M3grey: litaky mám oboje, ale do centra nejezdím. Prakticky denně garáž doma <-> parkovací stání v podzemních garážích práce. Pak jih a výlety.

MichalP: v TP mám 97V, ale v tomto indexu jsem je v mých rozměrech nenašel. Na 101 nelpim, Mazda 6 je dle mého poměrně lehké auto a max rakev na střeše.

Kubík: to je fajn info, nájezdu tak 15 tis ročně, víc léto tedy počítám že 4 roky by mi mohli taky ydržet

Sice jezdíš po dálnici, kolem Prahy, ale osobně přemýšlím, jestli je opravdu nutné mít dvě sady. Goodyear vector 4session Gen3 jsou velice povedené gumy. Měl jsem druhou generaci na předchozím autě a zvládali i dálnice bez problémů a občas výlet k rodičům do Orlických hor. Samozřejmě je to pořád kompromis mezi letní a zimní pneumatikou.
Jezdíš sportovně?

Chvíli jsem jezdil ty moje hankooky při teplotách těsně pod 30 než jsem přehodil sadu a už to začínalo klouzat a piskaly jak divý

Chvíli jsem jezdil ty moje hankooky při teplotách těsně pod 30 než jsem přehodil sadu a už to začínalo klouzat a piskaly jak divý
Hankook neznám. Ale co jsem sledoval testy, Goodyear byly top mezi všemi UNI pneumatikami. A to docela o dost.

GY jdou dobrý ale taky stojí podstatně víc než ty hankooky H750

Poslední úprava:
Se koukni i na Conti teď bude v prodeji druhá generace

Sice jezdíš po dálnici, kolem Prahy, ale osobně přemýšlím, jestli je opravdu nutné mít dvě sady. Goodyear vector 4session Gen3 jsou velice povedené gumy. Měl jsem druhou generaci na předchozím autě a zvládali i dálnice bez problémů a občas výlet k rodičům do Orlických hor. Samozřejmě je to pořád kompromis mezi letní a zimní pneumatikou.
Jezdíš sportovně?
Myslím si že jo, rád si sešlápnu a projedu zatáčku že mi věci lítaj v kufru :D, určitě nejsem ukázkovej řidič podle dopravní policie :) Samozřejmě dle podmínek, v mokru, zimě jsem mírnější a samozřejmě jen když jedu sám.

Myslím si že jo, rád si sešlápnu a projedu zatáčku že mi věci lítaj v kufru :D, určitě nejsem ukázkovej řidič podle dopravní policie :) Samozřejmě dle podmínek, v mokru, zimě jsem mírnější a samozřejmě jen když jedu sám.
Chápu. Tak bych spíše volil dvě sady gum.

Je tu někdo kdo půjde do druhé generace Continental AllSeason ?
Chtěl bych do toho možná navléknout MX-30, rozměr má jako CX-30, tedy 215/55 R18, ještě pomrkávám po Michelin CrossClimate 2.
Elektrikář je trochu divočejší při zátahu a třeba mokro na orig. letních Bridgestone se mi vůbec nelíbí už teď.

Origo Bridgestone byla tragédie na vodě.
Zrovna tohle by mne na těch novych AllSeason 2 hodně zajímalo - podle jejich grafu totiž dochází k ,,nepatrnemu” snížení schopností na vodě. Zimní vlastnosti ve sněhu zůstávají stejné a vylepšují se letní vlastnosti.
Jelikož mám dlouhodobě zkušenosti s první generací která je na vodě prakticky bez konkurence co se tyče klasických letních pneu tak si říkám asi by to nemuselo byt špatný na druhou stranu nechceš kupovat pneu co je zrovna v jednom z nejdůležitějších parametru horší. Považuji to za důležitější než je chování ve sněhu protože toho je v ČR málo a sice jezdím na hory ale je to par dni v roce a brecka nebo déšť je zde výrazně častěji. Zas vylepšené vlastnosti na suchu by mohli byt fajn.
No na svém autě do nich zatím nejdu jelikož mám 6 a 6,5mm po 40 tisicich km. Takže mi ještě minimálně rok vydrží.

Michelin fajn ty 2 ale asi bych do nich teď nešel to mi přijdou ty Conti 2 zajímavější - nebo bych si počkal na Michelin 3 které mají byt příští rok.

PS ale jak sem měl náhradní M3 tak byla obuta na Toyo a to tedy je pneu která stojí úplně za hovínko na mokru to klouzalo - a to sem v tom opravdu poradny liják nedal stačil tomu normální déšť. Ta pneu nedržela ani v 80km/h tak jako Conti ve 160km/h.

Díky, možná ještě detail...
Continental AllSeasonContact 2, se dělají a jsou dostupné jako 215/55 R18 95T nebo Continental AllSeasonContact 2 215/55 R18 99V XL a ke všemu EV má v papírech pouze 215/55 R18 95H.
SUV verze, tedy 99V XL má deklarovanou vyšší hlučnost, tedy úplně by mohla stačit varianta 95T, resp. nebude vadit (na STK pak třeba někdy), že pod-střeluji rychlostní index gumy proti papírům? Za mě H je 210, T pak 190 a EV má i tak kolem 150km/h omezovač... beru to jako index u zimních, kde často bývá níže než u letních a nic se neděje (?)

Michelin 3, říkáš? Počkat bych mohl, mám tam ještě set zimních Continental (plánuji prodat), dalo by se přezout a sezónu počkat, ale to mě napadlo teď až.

Ten rychlostní index nevadí - celoročka je z pohledu zákona zimní guma takže pokud nastavis Max rychlost nebo das samolepku s Max rychlosti ničemu to nevadí.

Ty Michelin 3 říkali někdy příští rok ale kdy nevím. Taky je otázka na kolik se zlepší nebo zhorší - jak je vidět u Conti nemusí docházet jen ke zlepšení - třeba ta voda mi pořad vrtá hlavou, jelikož současné AllSeason jsou excelentní a mnohokrát jsem na nich v dešti jel opravdu vysoké rychlosti nad limity - klidně i k 200 a teprve tam jsem poznal ze už to nedrží. Ale 160 ta guma v dešti dává tak ze mas pocit ze jedes za sucha. Tedy pokud by posunuli výkon jen trochu Ok ale pokud by z toho měla byt jen ,,lepší letní pneu” tak by mě to hodně mrzelo.

Kup ty Conti 2 a otestuj ať mám nějaký nastrel pro to co čekat ;)

Poslední úprava:
Teď koukám, kde bych na příští rok koupil nové Michelin Pilot Sport 5 a žádný z eshopů neuvádí DOT. Respektive, to se mám prodejce dotazovat nebo riskovat, že mi přivezou třeba 2 roky staré. Jak to děláte?

Většinou jsem DOT nikde neviděl. Kupuju nový model pneu a mám jistotu ze nemohou byt staré.

DOT skoro nikdo neuvádí nebo spíš jen napíšou, že pneu nejsou starší než 2 roky. Já beru pneu na pneumatiky.cz a vždy jsou staré max. 12 týdnů.

DOT skoro nikdo neuvádí nebo spíš jen napíšou, že pneu nejsou starší než 2 roky.
Mám stejnou zkušenost plus zdarma přednáška, že DOT je přeceňovaný parametr, protože při správném skladování... atd.
A pak se dotyčný otočí a jde do plechové boudy se štěrkovou podlahou pro ten řádně uskladněný set :sob:

Vcelku by me zajimal nakup pneu v zahranici, nemuzu si totiz pomoci, ale s tim skladovanim a podobnymi hlody mi to prijde jako stejna zmr. i pisnicka pro Cesko, co snese fsecko, jako v pripade potravin a napoju (Cech ma specifickou chut preferuje mene orisku v Nutelle, mene ovocne slozky ve Fante, apod.). Cili bych se nedivil, kdyby se sem tahaly odlezele pneu, co uz by Nemec, nebo Francouz nekoupil. Ale treba se pletu.

Ideální je asi vzít z obchodu, kde se ty gumy hodně prodávají a dlouho tak neleží na skladě

Na e-pneumatiky mají co jsem se díval třeba na Michelin uvedené DOT 2022-21. Takže v podstatě říkají, že je to do dvou let stáří. Asi je možné je přímo kontaktovat a zeptat se, třeba bude někdo ochotný sdělit skutečnost. Ale asi taky platí kupovat novinky a ne něco starého, pak by to snad mělo být cajk. Pneu prodejci už mají zimní naskladněné od léta.

Poslední úprava:
Teď koukám, kde bych na příští rok koupil nové Michelin Pilot Sport 5 a žádný z eshopů neuvádí DOT. Respektive, to se mám prodejce dotazovat nebo riskovat, že mi přivezou třeba 2 roky staré. Jak to děláte?
Michelin sport 5 jsem teď kupoval, žádný eshop, ale domluvil jsem se v pneuservisu a DOT mám 12/23, ale překvapila mě výroba v Německu?

Oni to kolikrát ani vědět nemůžou když to třeba objednávají z centrálního skladu z Německa nebo Polska, takže nevědí co jim na firmu přijde. Když si ale člověk koupi např GY asymm 6, který se začaly prodávat letos tak je jasný že budou max rok starý od výroby

Back